Vanitum Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 Odkąd zacząłem swoją przygodę ze spiningiem, zawsze używałem żyłki. Niestety przy cienkich żyłkach (0,16, 0,18) zdarza mi się że ryby tak delikatnie pobierają przynentę, że przy dalekich rzutach i lekkich główkach nawet pomimo delikatnego wędziska (mikado sensei ultrafast) nie zawsze czuć co się dzieje z przynętą. I tu przyszło mi na myśl zastąpienie żyłki cienką plecionką. Co o tym sądzicie? Jaką plecionkę byście mi ewentualnie plecili? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 zastąp żyłkę nonofilem 0,08 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanitum Posted June 17, 2012 Author Report Share Posted June 17, 2012 okno a czy znasz jakiś godny uwagi monofil w rozsądnej cenie? I tak najprawdopodobniej będę dokonywał zakupu przez internet więc mogę sobie pozwolić na poszukiwanie konkretnej linki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted June 17, 2012 Report Share Posted June 17, 2012 okno a czy znasz jakiś godny uwagi monofil w rozsądnej cenie? I tak najprawdopodobniej będę dokonywał zakupu przez internet więc mogę sobie pozwolić na poszukiwanie konkretnej linki.Ceny są raczej jednakowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted July 6, 2012 Report Share Posted July 6, 2012 Okno miał na myśli nanofil, tak mi się wydaję...A ceny nanofilu są praktycznie jednakowe, gdyż jest tylko jeden producent- berkley. faktycznie, nanofil mógł by ci się sprawdzić. Z plecionek polecić mogę śmiało power pro, mnie nie zawiodła jeszcze Nowe od sufixa są ponoć dobre też. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Siemka, a ja jestem przekonania, że do lekkiego spina, zdecydowanie żyła! Plecionka, dobra, ale ma i swoje negatywne strony, dobrej jakości żyłka powinna zadowolić wędkarza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pirania Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 Tak, ja również do delikatniejszego łowienie zdecydowanie polecam żyłkę. Jeżeli będziesz łowił Sandacze z opadu to już zdecydowanie plecionke. Moją ulubioną żyłką jest Drago HM80 naprawde bardzo fajna żyłka do spinningu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubabak Posted September 28, 2012 Report Share Posted September 28, 2012 Też wydaje mi się że do lekkiego spinningu lepsza jest żyłka. Ja używam plecionki tylko jak wybieram się na jezioro na szczupaka na trolling. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyeter Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Oczywiście plecionka zamiast żyłki. Jest po prostu mocniejsza i przynęty ładniej chodzą. Plecionki nr 0,20-0,22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salmon-studio1 Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Ciężko jest mi doradzić ale widzisz plecionką tak daleko nie rzucisz ale łatwiej zorientujesz się kiedy masz branie i pewniej zatniesz rybę ale możesz mieć problemy z holem chyba że masz wędzisko paraboliczne np 3 metrowego shimano np 40-80 g wtedy możesz przestać się zastanawiać nad tym czy zatniesz czy nie moc będzie z Tobą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiningista Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 Zależy jakie ryby łowimy .Szczupaki na duże gumy-plecionka i przypon z drutu [ja tak lubię].Pstrągi na mepps'y -żyłka 0,16 do 0,22. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 Sandacze łowię plecionką, a szczupaki tylko i wyłącznie żyłką. W tym roku na kropka nawinąłem żyłeczkę Quantum Quattron PT 0,202mm i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjna! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted April 7, 2013 Report Share Posted April 7, 2013 Lekki spinning tylko żyłka. Fakt najtańsza żyłka pokroju 16/18mm będzie się skręcać i ma niską wytrzymałość. Ja używam spinningowej żyłki Trabucco 18mm i zdaje egzamin. Kosztuje bodajrze 22 zł - 100 m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts