stawny Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 Witajcie, mam pytanie, jakie wędzisko polecacie dla początkującego, który ma styczność 1 raz w techniką na muchę? Ja myślałem o czymś tańszym na początek, o wędzisku z serii Jaxon Cantara muchowa za 60 zł. kołowrotek też by był w tej cenie widziałem. Czekam na wasze porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Nie radzę zaczynać z takim kijem. Bardzo łatwo się zrazić. Takie kije są bardzo ciężkie i sztywne, co bardzo szybko męczy rękę i nie sprawia przyjemności, a wręcz przeciwnie, przypomina rzucanie kijem od szczotki. Ja zaczynałem takim kijem: http://www.szczupak.pl/produkt,4289 w klasie #5/6 Jeśli chodzi o kołowrotek, to jeśli nie będzie używany na dużych rybach, wystarczy zwykła Okuma Airframe (http://allegro.pl/okuma-airframe-4-6-kolowrotek-muchowy-i2368643461.html) ponieważ kołowrotka używa się raczej jako magazynu na sznur, a nie jak w innych metodach wędkarskich - jako główne narzędzie w walce z rybą. Sznur. No i tu zaczynają się schody. Wszystko zależy od metody, muchy, ryby itd. Sznury DT, WF, tonące w różnych klasach, z tonącą końcówką, intermediate... to właśnie zwroty, które początkującego muszkarza mogą przyprawić o niezły ból głowy. Proszę powiedzieć co i na co chciałby Pan łowić, a na pewno postaramy się coś wymyślić Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted June 16, 2012 Author Report Share Posted June 16, 2012 Hej, jeśli chodzi o sznur, to ja nie wiem:P, ja dopiero zacząć chcę, z muchą ekserymentować, nie wiem jaki sznur, raczej coś na ryby w jeziorze, takie na początek małe okonie, czy inne rybki podbnego kalibru. Przy okazji ja zamierzam się wyuczyć muchy, bo maży się mi łowienie muchą w naszym morzu bałtyckim z plaży , na razie jeśli chodzi o muchę, to jestem zielony, no kupiłem sobię podręcznik dla początkującego, o metodzie muchowej dopiero, nie wiem co i jak, a nie chcę także przepłacać na początek za sprzęt! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Okonie... W takim razie wędka w klasie 4/5 lub 5/6 powinna być okej. Do tego sznur... ja wybrałbym WF5 pływający i intermediate lub wolno tonący. Okonie łowiłem głównie na małe streamerki oraz średnie nimfy. Co do kasy, to jest taki próg, ponieżej którego lepiej nie schodzić. Moim zdaniem są to jakieś 4 stówki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted June 16, 2012 Author Report Share Posted June 16, 2012 400 zł to ja za rok uzbieram nie prędzej, ;p może pomówmy do 150-200 góra zł za wszytsko na początek hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 To chyba raczej nie ma się co napalać. Nie ma szans złożenia zestawu (choćby niskiej klasy) w takich pieniądzach Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted June 16, 2012 Author Report Share Posted June 16, 2012 to sobie uzbieram więc kaskę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted June 17, 2012 Report Share Posted June 17, 2012 to sobie uzbieram więc kaskę. Znaczy... żebyśmy się źle nie zrozumieli.. Można kupić taki zestaw : Jaxon Trada Fly #5/6/7 Jaxon Cantara Fly 270 / #5 SZNUR MUCHOWY tonący Jaxon EC 90ft WF #5 S Ale to chyba mija się z celem. Dodam jeszcze, że w Decathlonie podobno jest całkiem fajny zestaw muchowy, za (chyba) ok. 200 zł. Nigdy go nie widziałem, ani nie miałem w ręce. Można go obejrzeć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yahoo88 Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 Sprzęt do tej metody, który nie zniechęci Cię do muchowania, to koszty do 300zł za kij, kołowrotek około 100zł, sznur 50-100zł, plus łączniki, podkład, przypony koniczne i jakieś muchy ale oczywiście zależy to od tego co planujesz poławiać, i gdzie. Możesz zobaczyć na allegro, są tam zestawy muchowe jaxona za około 150zł, myślę że nie będzie to jakaś wielka strata pieniędzy nawet jeżeli się rozmyślisz, a no i zawsze możesz go sprzedać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 (edited) Jeśli byłby kolega nadal zainteresowany, to ja mogę odsprzedać zestaw Jaxona: wędka chyba 5 - 6 AFTMA, kołowrotek, a na nim szur pływający. Dorzucę też klika much, a całość za jedyne 150 zł + koszt wysyłki. Spróbowałem metody, nie podchodzi i sprzęt leży nie nosząc śladów użytkowania. Edited July 8, 2014 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted December 10, 2017 Report Share Posted December 10, 2017 Mam trochę przypadkową okazję poexperymentować , pewnie na początek na kleniach, AFTM 5-6, długość 2400 inne parametry się zetarły z biegiem czasu. Kołowrót czechosłowacki posiadam pewnie średnio na jeża najmniej to istotne ale czy z tym kijem jest po co szukać szczęścia czy raczej niekoniecznie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts