Jump to content

wędzisko muchowe, dla początkującego?

stawny
 Share

Recommended Posts

Witajcie, mam pytanie, jakie wędzisko polecacie dla początkującego, który ma styczność 1 raz w techniką na muchę? Ja myślałem o czymś tańszym na początek, o wędzisku z serii Jaxon Cantara muchowa za 60 zł. kołowrotek też by był w tej cenie widziałem. Czekam na wasze porady.

Nie radzę zaczynać z takim kijem. Bardzo łatwo się zrazić. Takie kije są bardzo ciężkie i sztywne, co bardzo szybko męczy rękę i nie sprawia przyjemności, a wręcz przeciwnie, przypomina rzucanie kijem od szczotki.

Ja zaczynałem takim kijem:

http://www.szczupak.pl/produkt,4289 w klasie #5/6

Jeśli chodzi o kołowrotek, to jeśli nie będzie używany na dużych rybach, wystarczy zwykła Okuma Airframe (http://allegro.pl/okuma-airframe-4-6-kolowrotek-muchowy-i2368643461.html) ponieważ kołowrotka używa się raczej jako magazynu na sznur, a nie jak w innych metodach wędkarskich - jako główne narzędzie w walce z rybą.

Sznur. No i tu zaczynają się schody. Wszystko zależy od metody, muchy, ryby itd. Sznury DT, WF, tonące w różnych klasach, z tonącą końcówką, intermediate... to właśnie zwroty, które początkującego muszkarza mogą przyprawić o niezły ból głowy.

Proszę powiedzieć co i na co chciałby Pan łowić, a na pewno postaramy się coś wymyślić :)

Hej, jeśli chodzi o sznur, to ja nie wiem:P, ja dopiero zacząć chcę, z muchą ekserymentować, nie wiem jaki sznur, raczej coś na ryby w jeziorze, takie na początek małe okonie, czy inne rybki podbnego kalibru. Przy okazji ja zamierzam się wyuczyć muchy, bo maży się mi łowienie muchą w naszym morzu bałtyckim z plaży :), na razie jeśli chodzi o muchę, to jestem zielony, no kupiłem sobię podręcznik dla początkującego, o metodzie muchowej dopiero, nie wiem co i jak, a nie chcę także przepłacać na początek za sprzęt!

Okonie... W takim razie wędka w klasie 4/5 lub 5/6 powinna być okej. Do tego sznur... ja wybrałbym WF5 pływający i intermediate lub wolno tonący.

Okonie łowiłem głównie na małe streamerki oraz średnie nimfy.

Co do kasy, to jest taki próg, ponieżej którego lepiej nie schodzić. Moim zdaniem są to jakieś 4 stówki...

to sobie uzbieram więc kaskę.

Znaczy... żebyśmy się źle nie zrozumieli..

Można kupić taki zestaw :

Jaxon Trada Fly #5/6/7

Jaxon Cantara Fly 270 / #5

SZNUR MUCHOWY tonący Jaxon EC 90ft WF #5 S

Ale to chyba mija się z celem.

Dodam jeszcze, że w Decathlonie podobno jest całkiem fajny zestaw muchowy, za (chyba) ok. 200 zł. Nigdy go nie widziałem, ani nie miałem w ręce. Można go obejrzeć ;)

• 2 years later...

Sprzęt do tej metody, który nie zniechęci Cię do muchowania, to koszty do 300zł za kij, kołowrotek około 100zł, sznur 50-100zł, plus łączniki, podkład, przypony koniczne i jakieś muchy icon_wink.gif ale oczywiście zależy to od tego co planujesz poławiać, i gdzie. Możesz zobaczyć na allegro, są tam zestawy muchowe jaxona za około 150zł, myślę że nie będzie to jakaś wielka strata pieniędzy nawet jeżeli się rozmyślisz, a no i zawsze możesz go sprzedać.

Jeśli byłby kolega nadal zainteresowany, to ja mogę odsprzedać zestaw Jaxona: wędka chyba 5 - 6 AFTMA, kołowrotek, a na nim szur pływający. Dorzucę też klika much, a całość za jedyne 150 zł + koszt wysyłki. Spróbowałem metody, nie podchodzi i sprzęt leży nie nosząc śladów użytkowania. 

Edited by Jotes

• 3 years later...

Mam trochę przypadkową okazję poexperymentować , pewnie na początek na kleniach,
AFTM 5-6,  długość 2400 inne parametry się zetarły z biegiem czasu. Kołowrót czechosłowacki posiadam pewnie średnio na jeża najmniej to istotne ale czy z tym kijem jest po co szukać szczęścia czy raczej niekoniecznie?

IMG_0512.JPG