t555 Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Witam wszystkich pierwszy raz na tym forum. Jeżeli wątek nie jest we właściwym dziale, to proszę o przeniesienie. Ponieważ zaczynam dopiero przygodę z wędkowaniem, proszę doświadczonych speców o pomoc przy konfigurowaniu sprzętu do spiningowania, jak również o wyrozumiałość za ewentualne gafy. Będzie to mój pierwszy sprzęt, więc Wasza pomoc jest niezbędna.Będę łowił głównie z łódki na zalewie i jeziorze "nastawiam" się na średniego(może większego ) szczupaka i okonia.Do połowu używać będę obrotówek, blaszek, woblerów i gumek.Po prześledzeniu wielu wątków forum(w głowie robi się spory mętlik) trzeba by zacząć od doboru siły wyrzutowej wędziska- wybór padł na taki ewentualnie sprzęt: Myślę o stosowaniu plecionki POWER PRO żółtej fluo 0,19mm Plecionka POWER PRO żółta fluo 0,19mm 135m . Jeżeli chodzi o zakres środków przeznaczonych na wędzisko i kołowrotek to około 350zł. Wędziska podzieliłem na grupę tańszą: 1) Daiwa Sweepfire Spinning 2.40m 10-40g 2) Wędka Daiwa SWEEPFIRE JIGGERSPINN. 2,7m 8-35g 3) DAIWA SWEEPFIRE 270 10-30g 4) WĘDKA DAIWA EXCELER SEATROUT 3.10m 10-40g 5) Wędka Konger Virago VS Zander 285 / 35g i grupę droższą: 6) Wędka DRAGON Mystery Turbo Spinn 2.4m/35g 7) Dragon EXPRESS JIG 2,75m 7-30g 8) SPINNING DRAGON MILLENIUM HD POWER JIG 240cm 5-25g 9) Dragon EXPRESS JIG 2,70m 10-35g Prosiłbym o wskazanie po jednym wędzisku z obu grup (tańsza/droższa) Czas na kołowrotki: grupa tańsza: 1) Kołowrotek Spro Passion 740 FD 2) Mistrall Space Master FD - 20 3) Kołowrotek SPRO Passion RD 640 grupa droższa: 4)KOŁOWROTEK WĘDKARSKI SHIMANO NEXAVE 2500 RC TYLNY 5) KOŁOWROTEK TEAM DRAGON FD1225iST Prosiłbym o wskazanie po jednym kołowrotku z obu grup (tańsza/droższa) i jeszcze takie dwie ciekawostki 1) Niskoprofilowy multiplikator OKUMA TYCIR BAITCASTER 200LX 2) Multiplikator OKUMA FINA BAITCASTER 250LX. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.Proszę również o polecenie jakich przepon używać. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź. Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Nie będę się dużo rozpisywał, bo nie znam zbytnio tego sprzętu. Z tych jak to ująłeś 'droższych' wędek mogę polecić wszystkie Na wszystkie łowiłem i mogę z czystym sumieniem polecić. Piszesz że będziesz łowił głównie z łódki, więc radzę nieco skrócić kije. Moim ideałem byłby spinning o długości 2,10 m, ale od biedy 2,4 m też połowisz Kolejna sprawa, podajesz kije o górnych cw. od 25 do 40 g. To jednak jest spora różnica. Powiedz na przynęty o jakiej wadze będziesz chciał łowić, a może razem coś wybierzemy Link to comment Share on other sites More sharing options...
van_zant Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Co do wędzisk nie widzę specjalnie wielkiej rozpiętości cenowej biorąc pod uwagę, że zaznaczyłeś niektóre jako wersję tańszą a inne jako droższą. Wydaje mi się, że każde z nich będzie dobre. Zwrócił bym uwagę na długość dolnika. Ja nie lubię zbyt długiego dolnika przy spinningu. Co do długości wędziska - jak z łódki to max 2,4m. Takie bym wziął, bo może zechcesz kiedyś połowić z brzegu to taka długośc też się od biedy nada. Ja używam Konger World Champion Tango oraz Jiggera. Z cięższych używam Team Dragon Jerk. Jednak są one poza budżetem jaki sobie zaplanowałeś. Plecionka PowerPRO - bardzo dobry wybór. Łowię już 4-ty sezon na tę plecionkę i tak się składa że o tej samej grubości jaką zaproponowałeś . Kołowrotek brał bym do spinningu raczej z przednim hamulcem - mniejszy jest, lżejszy i precyzyjniej można go ustawić. Shimano jest OK. Co do SPRO w tym przedziale cenowym to bym się nie nastawiał. O multiplikatorach się nie wypowiadam bo nigdy nie łowiłem, lecz kolega łowi i chwali sobie. Teraz przypon ... ja używam samoróbek z cienkiego drutu stalowego. Kupujesz drut na szpulce (jest podana wytrzymałość - ja używam cienkiego - do 9 kg bodajże), do tego odpowiednie tulejki zaciskowe, krętlik, agrafkę i przypon jak się patrzy. Nie stosuję wolframu - robi się po holu, zaczepie jak włókno żarówki (sprężyna) i jest praktycznie do wyrzucenia, lecz jest niewątpliwie bardzo "wiotki". Nie używam tez typowych "stalek", ponieważ są mało "wiotkie" i dla mnie za grube. Przypony możesz też wykonać z fluorocarbonu, ale żeby mieć odpowiednią wytrzymałość trzeba użyć dość grubej średnicy, co powoduje że przypon będzie sztywny i źle się go wiąże do krętlika i agrafki, więc ja też z tego nie korzystam. Życzę udanego wyboru i pochwal się swoimi nabytkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Co do wędzisk i kołowrotków nie będę się wypowiadał, ale co do plecionki - nie przesadziłeś trochę z grubością? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Nie wiem jak na okonia, bo nigdy szczególnie mnie nie interesował, ale na szczupaka taka grubość plecionki jest odpowiednia choć z drugiej strony przy połowie tego gatunku żyłka lepiej się sprawdza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 Możliwe, ja zawsze szczupaki łowiłem na 0,14. Ba, ostatnio na 0.14-0,16 z powodzeniem kilkukilogramowe dorsze łowiliśmy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted June 29, 2012 Report Share Posted June 29, 2012 Co do wędzisk mam zdanie podobne jak van_zant. Z łódki kije 2.7 są trochę nie poręczne, 2.4 są świetne ale i krótsze dobrze dają radę. Dolnik to już kwestia uznania, choć tu ponownie trudno koledze nie przyznać racji. Nad rzeką z brzegu długi dolnik fajna sprawa- można podbicie z łokcia robić jak nadgarstek boli Ale łódka inna bajka. Kołowrotek- nexeave według mnie. Plecionka...Na takie łowiska 0.19 to trochę sporo, zalew i jezioro to nie usiana korzeniami i krzakami rzeka, tam nie trzeba rwać tylu zaczepów. Możesz więc zejść do 0.15 i z powodzeniem powinno ci się dobrze łowić. Co do marki- Power pro uważam za bardzo dobrą i jeszcze mnie nie zawiodła, a wiele razy ratowała mi d....Co do fluo- kolor zacznie blaknąć po jakimś czasie, ale na walory użytkowe nie wpływa to w żadnym stopniu. Na koniec pytanie- początkujący i plecionka? To trochę trudna zabawa, bo wymaga nieco umiejętności i opanowania pewnych odruchów. Łatwiej stracić rybę z plecionki jeśli się nie ma doświadczenia, niż z żyłki. Wiem to z autopsji.... Van_zant wspomniał o przyponach- ja także preferuję samorówbki, ale i z ofert sklepowych da się co nieco wybrać... Stal jest spoko, ale zwracaj uwagę na agrafki-czasami kwestia ich zapięcia doprowadza do szału....Wolfram jest fajny na okonie, ale jak wspomniano, to często jednorazówka. Fluorocarbon sprawdzam w tym sezonie, ale coś mi mówi, że dam sobie z nim spokój. Za sztywny jak na moje preferencje, i jakoś bardziej ufam stali.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted June 29, 2012 Report Share Posted June 29, 2012 Na koniec pytanie- początkujący i plecionka? To trochę trudna zabawa, bo wymaga nieco umiejętności i opanowania pewnych odruchów. Łatwiej stracić rybę z plecionki jeśli się nie ma doświadczenia, niż z żyłkiDokładnie, a szczególnie łatwo starcić właśnie szczupaka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts