Jump to content

spinning telekopowy

Recommended Posts

Hejka, potrzebuję opinii, czy spinning telekopowy jest lepszy od zwyczajnego częciowego, czy teleskopowy tz. tani i szybko nizczący się?

Edited by stawny

Zgadzam się i ja z kolegami, ale jako pierwszy rzucę jakieś argumenty :)

Otóż teleskop ma gorszą akcję od składaka. Dlaczego? Na każdym łączeniu elementów akcja kija ulega drobnej zmianie, blank jest w tym miejscu sztywniejszy i kij na tym nieco traci. A poprzez zmiany w ugięciu i akcji kij traci nieco z walorów ładowania się pod ciężarem przynęty jak i sprężystości podczas zacięcia i holu. Tak ja to widzę w mojej głowie, chociaż można by to zapewne nieco inaczej opisać i zrobić jakiś rysunek :)

Ja tylko tak pytam, bo widziałem ost. film na youtube z naczelnym gazety wedkarski swiat, kolendrowiczem, filmyz 90 roku chyba, i tam mieli spina teleskop, i tak zapytałem was :) też uważam, że składowy lepszy:) chcę kupić shimano catana cx na dniach 210 lub 240 nowy kijek, i ma podobno nawet dobre opinie już :)

Edited by stawny

zgadzam się, że jeśli mamy do wyboru składak i teleskop z tej samej pólki cenowej, to składak jest o niebo lepszy, choć miałem przyjemność łowić teleskopem za ok. 450 zł (nie pamietam firmy, bo była to wędka z wysp) i nie odstawał on niczym od dobrego składaka za 250 - 300 zł.

ps. Jeśli masz zamiar kupić składak 210 zm, to na twoim miejscu kupiłbym wędkę jednoczęściową o długości 198 ;) no chyba że nie masz możliwości transportu...