stawny Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 (edited) Hejka, potrzebuję opinii, czy spinning telekopowy jest lepszy od zwyczajnego częciowego, czy teleskopowy tz. tani i szybko nizczący się? Edited July 16, 2012 by stawny Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Nigdy żaden teleskop nie bedzie lepszy od składaka !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Nigdy żaden teleskop nie bedzie lepszy od składaka !!! Też tak uważam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Zgadzam się i ja z kolegami, ale jako pierwszy rzucę jakieś argumenty Otóż teleskop ma gorszą akcję od składaka. Dlaczego? Na każdym łączeniu elementów akcja kija ulega drobnej zmianie, blank jest w tym miejscu sztywniejszy i kij na tym nieco traci. A poprzez zmiany w ugięciu i akcji kij traci nieco z walorów ładowania się pod ciężarem przynęty jak i sprężystości podczas zacięcia i holu. Tak ja to widzę w mojej głowie, chociaż można by to zapewne nieco inaczej opisać i zrobić jakiś rysunek Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted July 16, 2012 Author Report Share Posted July 16, 2012 (edited) Ja tylko tak pytam, bo widziałem ost. film na youtube z naczelnym gazety wedkarski swiat, kolendrowiczem, filmyz 90 roku chyba, i tam mieli spina teleskop, i tak zapytałem was też uważam, że składowy lepszy:) chcę kupić shimano catana cx na dniach 210 lub 240 nowy kijek, i ma podobno nawet dobre opinie już Edited July 16, 2012 by stawny Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 zgadzam się, że jeśli mamy do wyboru składak i teleskop z tej samej pólki cenowej, to składak jest o niebo lepszy, choć miałem przyjemność łowić teleskopem za ok. 450 zł (nie pamietam firmy, bo była to wędka z wysp) i nie odstawał on niczym od dobrego składaka za 250 - 300 zł. ps. Jeśli masz zamiar kupić składak 210 zm, to na twoim miejscu kupiłbym wędkę jednoczęściową o długości 198 no chyba że nie masz możliwości transportu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts