Jump to content

Zestaw na Klenia [amator]

Recommended Posts

Witam mam parę pytań odnośnie sprzętu/zestawu na klenia rzeka ODRA ,  posiadam wędkę Konger Sentry Spin 5-28g 265cm oraz żyłkę Momoi 0,20 kołowrotek mały 1500 , czy zmuszony jestem zmienić kij oraz żyłkę aby dostosować spinning pod klenia ? Oraz proszę o poradę jakie smużaki oraz woblerki są dobre łowne na klenia na Odrę .

Edited by RONINN

Moim zdaniem do połowu kleni najodpowiedniejsze byłoby wędzisko w zakresie c.w. od 2-13g do 3-18g. Żyłka jest OK, natomiast kołowrotek wybrałbym raczej 2000-3000.

Z przynęt radziłbym Ci Magic Fish Frog 4cm, ale trzeba ją przezbroić w pojedynczy hak umieszczony w sposób wypróbowany i podpowiedziany przez kolegę Sayonara z innego forum:

image.png.0885b6442bf8fceddf4817dbbdfa3682.pngimage.png.6892682023cdb4210ad81ad766b1f499.png

Zaznaczam, że nie mam dużego doświadczenia z kleniami i nie łowiłem w Odrze, więc mogę się mylić. Na Forum są specjaliści od łowienia kleni, może lepiej Ci doradzą.

Edited by Alexspin

• 2 months later...

Żyłka będzie ok chociaż 0,16-0,18mm nie zaszkodzi. Natomiast kij o trochę zbyt dużym c.w. do 15 g będzie ok akcja medium, med-slow a nawet slow.

Znajomy używa na Wiśle wędki Flash XC40P Slow Lure 8 i jest zadowolony. W odrzańskich warunkach też się sprawdzi. Jej dodatkową zaletą jest długość co przyda się na przelanych główkach.

https://sprzetdragon.pl/Wedka-Dragon-Flash-2-90-m-0-5-8-g-Slow-Lure-8

On 6/21/2019 at 8:13 AM, Alexspin said:

Z przynęt radziłbym Ci Magic Fish Frog 4cm, ale trzeba ją przezbroić w pojedynczy hak umieszczony w sposób wypróbowany i podpowiedziany przez kolegę Sayonara z innego forum:

Identyczne żaby można kupić na Aliexpress za 1/3 ceny. Miałem okazję porównać jedne do drugich. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

Mam żaby z Ali i mogę wysłać kilka zdjęć i podać namiary na sprawdzonego dostawcę. Podobnie z innymi gumami.

Masz rację, tylko że z Ali dość długo się czeka, a link był wyłącznie poglądowy. Też jestem zdania, że przepłacanie nie ma sensu, ale jeśli potrzeba "na szybko", to nie ma rady, trzeba poświęcić kilka złotych więcej.

Ps

Na marginesie, Michale wrzuć link do tego sprawdzonego dostawcy:)

Czas oczekiwania jest bardzo różny. Sporo kupuje na Ali i mam kilka sprawdzonych sklepów gdzie warto zamówić. Towar przychodzi w miarę szybko (2-3 tyg) i jest dobrej jakości.

Sprawdzony numer jeden i numer dwa.

12 hours ago, Alexspin said:

Na marginesie, Michale wrzuć link do tego sprawdzonego dostawcy:)

Tutaj kupiłem żaby które mogę polecić ze względu na jakość wykonania i czas dostawy.