sady Posted August 30, 2019 Report Share Posted August 30, 2019 Dzień dobry Pozwolę spytać jako nowicjusz, bo szukam i nie mogę namierzyć, jaka to blaszka na tej fotografii. Dziękuję, pozdrawiam. Marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 30, 2019 Report Share Posted August 30, 2019 Wahadłowa. Jeśli nie ma żadnego podpisu, to jest to trociowa samoróba. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sady Posted August 30, 2019 Author Report Share Posted August 30, 2019 4 minuty temu, Jotes napisał: Wahadłowa. Jeśli nie ma żadnego podpisu, to jest to trociowa samoróba. No podpisu nie ma, byłoby łatwiej. A wykonanie..jak samoróba to wykonanie perfekcyjne. Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted August 30, 2019 Report Share Posted August 30, 2019 Sam w latach 90-tych ub.w. wykonywałem podróbki błystek Karlinek. W "Wędkarzu Polskim" trafiłem na artykuł pt. "Błyska Gdańska" i bez żenady zacząłem ją podrabiać. W tamtych latach była super skuteczna na szczupaki i okonie, prawdziwy killer. Najskuteczniejsze były mosiężne, szczególnie te stylizowane na okonka (paski na zewnątrz i od wewnątrz błyski, co widać na zdjęciach).Wykonywałem też w wersji srebrnej (pobielane cyną), te jednak były wyraźnie mniej skuteczne. Na okonie wskazana była czerwona kotwiczka i takiego samego koloru chwościk, chociaż kotwiczka czarna lub brązowa też nie była zła. Dla szczupaka, kolor kotwiczki i obecność chwościka lub jego brak nie miały żadnego znaczenia. Błyski na zdjęciu pochodzą z moich dawnych zbiorów, tyle tylko że "podpicowałem" je nieco usuwając patynę. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts