Jump to content

W jakim okresie bierze Lin?

hege
 Share

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć w jakim okresie można oczekiwać najlepszych brań Lina i czy jest sen zasiadać się na tą rybę w październiku?

czy jest sen zasiadać się na tą rybę w październiku?

Śnić można zawsze... :)

Sens jest wodzu, ale nie taki wielki. Jak wybierzesz łowisko odpowiednie, gdzie są liny. Pogoda będzie doba- ciepła względnie. Przygotujesz, tzn zanęcisz łowisko przez kilka dni....Trafisz.

Według mnie najlepszy okres to przed tarłem, i teraz, czyli jak kombajny koszą mąkę na polu :)

Czemu w październiku? Wielkim znawcą od linów nie jestem, ale jeśli będą ciepłe dni to szansa złowienia zawsze jest. Jest jeden momęt w okresie letnim jakim jest tarło co troche zmniejsza skuteczność złowienia, ale szansa i tak zawsze będzie bo wszystkie osobniki linów nie będą tarły sie jednocześnie w tym samym czasie. Myśle że na każdym zbiorniku tarło odbywa sie podobnie ale nie koniecznie w tym samym tygodniu wszędzie. Przedwczoraj widziałem ciekawe zjawisko właśnie linów, pływały po kilka sztuk przy samym brzegu i sie zbijały co chwile w kule i przekręcały nietypowo, wyglądało to na tarło, miały wielkość w granicach 30-45cm, naprawde super wyglądały i te charakterystyczne pomarańczowe ryjki :rolleyes: , chyba sie zgodzicie ze mną że to najładniejsza rybka ;)

chyba sie zgodzicie ze mną że to najładniejsza rybka ;)

Mnie najbardziej rozwalają jego smutne oczka :(

Nic tylko wypuszczać i patrzeć jak rosną ;)

hehehe, ale przyznam się bez bicia, że na liny jeździłem tylko do sierpnia i nawet ich później nie próbowałem łowić, ale....może w tym roku razem spróbujemy na Wycztoku i gdzieś ;) tam jeszcze? Jesienią będę miał więcej czasu na połowy :)

• 3 weeks later...

Czemu w październiku?

w październiku dopiero będę w Polsce i dopiero wtedy będę mógł zapolować na lina.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.