Jump to content

Ultra light na okonia.

Recommended Posts

Witam, mam parę pytań do szanownych kolegów. 

Otóż planuję kupić okoniówkę na lekkie łowienie. 

Rozważam wędkę Jaxon grey stream, gdyż wiele dobrego się o niej mówi jeśli chodzi o Wędzisko dla takiego początkującego wędkarza jak ja. 

Mam w głowie długość 2,10 m z cw, albo 1-7 g, albo 2-12 g. Dodam, że chciałbym łowić lekko małymi przynętami. I zastanawia mnie czy jest duża różnica między takim cw i czy to faktycznie będzie wyczuwalne. 

Kołowrotek do tego kijka planuję JAXON BLUE DROP DX 200 zna ktoś ten młynek i może coś o nim powiedzieć? 

Plecionkę, myślę, że około 0,06 do 0,08 ze średniej półki cenowej. Nic super ponieważ będę się na tym sprzęcie uczyć. 

Do tego przypon z fluorocarbonu około 0,20. 

Będę wdzięczny jeśli ktoś wypowie się o tym sprzęcie. Krytykę również przyjmę na klatę, więc śmiało piszcie co uważacie koledzy. ;)

Polecam:

- wędzisko Ultris Jig Mikron obsługuje bez problemów przynęty od 0,7 do 10g;

- kołowrotek Ultris Aqua 810FD idealnie wyważa to wędzisko;

- plecionka Konger Streeto ("marka własna" odpowiednik Kamatsu Techron) cieniutka, mocna.

Zestaw sprawdzony, bardzo dobry dla początkującego. Nieco przekracza Twój budżet, ale nadaje się doskonale do ultra lekkiego spinningu (okonie, wzdręgi) nie zawiedziesz się.

Edited by Alexspin

Dzięki za polecenie;)a w sprawie wyżej wymienionego przeze mnie zestawu jesteś w stanie coś powiedzieć? ;)rozumiem, że polecony przez Ciebie zestaw jest na pewno super, ale dodatkowa stówka to sporo, biorąc pod uwagę, że zbieram na ponton :D

Ten Jaxon zbiera bardzo rozbieżne opinie użytkowników, od ochów i achów, do informacji, że przy zarzucaniu szczytowy element potrafi polecieć razem z przynętą.

Kołowrotki Jaxona nie są złe, ale to też loteria, miałem ich kilka, z tego pozostał mi jeden Armand 300M, który trzy sezony służył przyzwoicie, a teraz leży na rezerwie.

Jeśli chodzi o plecionkę, to Streeto jest niewiele droższa od najtańszych mikadowskich Nihonto, to zaledwie kilka zł więcej, a zdecydowanie lepsza.

Na pewno te Twój zestaw posłuży Ci (jeśli trafisz na dobry egzemplarz) dwa do trzech sezonów, ale czy nie lepiej dołożyć tę stówkę i od razu kupić lepszy zestaw? Swego czasu też oszczędzałem, Jaxon u mnie królował, ale ostatecznie wydałem znacznie więcej pieniędzy, niż gdybym wszedł od razu w Kongera, albo Dragona.

Edited by Alexspin

Słyszałem o tym River dobre opinie, tyle że podobno jest nieco źle opisany i ładuje się dopiero od ponad 2g, ale moim zdaniem to nie tragedia, bo raczej rzadko używa się znacznie lżejszych przynęt.

13 godzin temu, Alexspin napisał:

Słyszałem o tym River dobre opinie, tyle że podobno jest nieco źle opisany i ładuje się dopiero od ponad 2g, ale moim zdaniem to nie tragedia, bo raczej rzadko używa się znacznie lżejszych przynęt.

W tym roku Robinson wypuścił Jiga o cw 0,5-5g więc powinno być jeszcze delikatniej. Zapewne to sprawdzę.

Jeśli chodzi o wędziska UL i XUL, to mimo, iż kongerowe Ultrisy oceniam bardzo dobrze i polecam tym, którzy poszukują czegoś dobrego i w miarę taniego, to po doświadczeniach z kijkami z pracowni mimo, że są ciut droższe, już nie kupię "taśmówki".