Pawel_irl Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Witam,dzisiaj dostalem paczke z nowym silnikiem mercury 3,5 km.Na kartonie jest naklejka z datą prod.silnika.2019.Dzisiaj mamy już połowe maja 2020 roku.I tu mam pytanie czy ten silnik nie powinien być z tego roku 2020?Czy to jest normalne?Dziękuję i pozdrawiam.Pawel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 (edited) Nic w tym dziwnego nie jest. Samochody, pralki, lodówki, tostery, roboty kuchenne i wiele, wiele innych sprzętów jest wyprodukowanych wcześniej niż następuje sprzedaż. Czasem o kilka lat a nie tylko z roku poprzedzającego. Dochodzi nawet do takich paradoksów, że sklep sprzedaje towar z gwarancją producenta 3 lata od daty produkcji i już jest po gwarancji. Ty kupujesz, Ty sprawdzasz, Ty decydujesz, a po fakcie nie ma co płakać. Możesz w tym przypadku odesłać na swój koszt rezygnując z zakupu o ile go nie zalałeś i nie uruchomiłeś, albo zażądać pełnej gwarancji lub rękojmi. Do przeczytania ustawa konsumencka. Edited May 18, 2020 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 18, 2020 Report Share Posted May 18, 2020 Nie spodziewasz się chyba, że seryjnie produkowany, silnik do łodzi jest robiony na zamówienie? Tzn składają w jedyną całość bo niektóre części mogą być nawet kilkunastoletnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_irl Posted May 19, 2020 Author Report Share Posted May 19, 2020 Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie.Na drugi raz o wszystko zapytam przed zakupem. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 19, 2020 Report Share Posted May 19, 2020 Nie bardzo rozumiem co zmienia rok produkcji. Gdybyś chciał sprzedać możesz przedstawić kupującemu dowód zakupu. Kupiłeś to co było dostępne. Kupiłeś nowy i dla mnie byłby wystarczająco dobry dowód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_irl Posted May 20, 2020 Author Report Share Posted May 20, 2020 23 godziny temu, zwykły michał napisał: Nie bardzo rozumiem co zmienia rok produkcji. Gdybyś chciał sprzedać możesz przedstawić kupującemu dowód zakupu. Kupiłeś to co było dostępne. Kupiłeś nowy i dla mnie byłby wystarczająco dobry dowód. Ok spoko Michał nie nakręcaj się ja z tym nie mam żadnego problemu.Chciałem się tylko upewnić czy to jest powszechne w sprzedaży nowych rzeczy.Dziękuję że się tak zaangażowałeś w tą sprawę.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 20, 2020 Report Share Posted May 20, 2020 Jestem daleki od nakręcania się na cokolwiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_irl Posted July 13, 2020 Author Report Share Posted July 13, 2020 Tak trzymaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Bieszczadzki Posted July 14, 2020 Report Share Posted July 14, 2020 8 godzin temu, Człowiek-ryba napisał: Prawdziwy wędkarz nie korzysta z silnika, tylko pływa na wiosłach. Po co ryby straszyć korzysta,korzysta tylko z elektryka............ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_irl Posted July 14, 2020 Author Report Share Posted July 14, 2020 Nie używaj haczyku tylko rąk,po co kłuć rybę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts