Jump to content

Sandacz na trupka.

Kamień
 Share

Recommended Posts

Witam.

Od kilku dni uparcie próbuję złowić sandacza na najbardziej prymitywną formę, czyli trupka z gruntu. Na kilka wyjazdów udało się tylko raz go przechytrzyć. Otóż mam kilka pytań do bardziej doświadczonych ode mnie wędkarzy:

1) Czy jest szansa, że sandacz "wyczuje" wolny bieg ustawiony na największy luz, czy bezpieczniejszy jest otwarty kabłąk?

2) Lepiej sprawdzają wam się płotki czy ukleje (a może coś innego)? Wiadomo każda woda rządzi się swoimi zasadami, ale jestem ciekawy co mętnooki u Was preferuje bardziej.

Za każdą odpowiedź z góry uprzejmie dziękuję i życzę połamania :).

otwarty kabłąk,branie, odjazd sandacza ,czekamy aż sandacz stanie połknie rybkę i po powtórnym odjezdzie zamykamy kabłąk żyłka się lekko napina i ......tniemy ,żadne wolne biegi,jeszcze po braniu pomagam sandaczowi wysnuć zyłkę ze szpuli palcami.........

Edited by Janusz Bieszczadzki

Najczęściej ukleja.Sandacz lubi smukłą rybkę czyli dłuższą i wąską.Jest wybredny.Ostatnio nawet zmieniłem sposób zbrojenia bo pociagał 1m i puszczał.Łowie na otwarty kabłąk z podwieszoną bombką i jak jest branie to odpinam bombkę i pomagam wysnuwać plecionkę.Tylko wtedy jak są wybredne bo jak biorą jak wściekłe to nawet na sztywno się zacinają.Ostatnio co wyjazd mam tylko po 1 szt i wszystkie takie po 63-65 cm.Jedynie wczoraj 3 szt po 40 cm.Rok temu mialem taki dzień a raczej popołudnie gdzie w ciagu 1,5 godziny miałem 12 sandaczy na brzegu (nie znaczy ze zabrane) .Nawet w momencie ściagania zestawu uderzały w rybkę.Jakby czekały przy dnie na jedzonko :).

• 7 months later...

Tylko otwarty kablak, ewidentnie przy wolnym biegu brania kończyły nam się  po wyczuciu oporu przez rybę, a ustawiony był na największy luz. U mnie jako przynęta sprawdza się ploteczka, na ukleje próbowaliśmy kilkakrotnie bez efektu :) pozdro

1) Jak będziesz bardzo uważny i patrzał na wędki cały czas to oczywiście że kabłąk a jak nie to wolny bieg i na maxa luz.
2) Najlepiej mi się sprawdzały ukleje ale też i karasie małe i płotki sandacz teoretycznie wszystko  powinien jeść myślę że pomogłem:D