wind Napisano 19 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 19 Lutego 2013 Przepis mówi, że "haczykiem z przynętą naturalną". Nie mówi w jaki sposób haczyk i przynęta mają być połączone. Myślę, że można śmiało przyjąć tezę wysuniętą przez Ozet -a: włos nie jest przynętą sztuczną, a tylko elementem zestawu
Docio Napisano 19 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 19 Lutego 2013 Więc spróbuję spojrzeć na kwestię przynęty maturalnej i włosa, w sposób zdroworozsądkowy. Jeżeli zgodzimy się, że włos nie jest przynętą sztuczną, a tylko elementem zestawu, to jesteśmy w domu. Bo na miano przynęty, włos żadną miarą nie zasługuje. W przeciwnym razie, pozostaje nam powrót do naturalnego końskiego włosia.Może Cię to zaskoczyć co napiszę ale większość przepisów z RAPR bym wziął i wykreślił. Nie dość, że wędkarz głupieje przy ich czytaniu to jeszcze kontrolującemu daje dowolność interpretacji a to już jest niebezpieczne. Przepis mówi, że "haczykiem z przynętą naturalną". Nie mówi w jaki sposób haczyk i przynęta mają być połączone. Myślę, że można śmiało przyjąć tezę wysuniętą przez Ozet -a:Czyli nie zaoponujesz jak pomiędzy haczykiem a kulką wstawię twistera a wszystko na drucie? Nie podskakuj, bo przypomnę jakie procenty Ty obiecałeś, a tu dalej ciiiiiiiiszaaaaa Uuuuu widzę, ze Wind będzie musiał jakąś gorzelnię uruchomić. Mnie też coś wspominał o cytrynie, wiśni, śliwkach...
Gość woldi Napisano 19 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 19 Lutego 2013 Czyli nie zaoponujesz jak pomiędzy haczykiem a kulką wstawię twistera a wszystko na drucie? A czy to wielka różnica kawałek plecionki lub żyłki, a drut z twisterem? Jedno i drugie to sztuczny twór
wind Napisano 19 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 19 Lutego 2013 Czyli nie zaoponujesz jak pomiędzy haczykiem a kulką wstawię twistera a wszystko na drucie? Będąc konsekwentnym powinienem powiedzieć że nie ale ... nie popadajmy w skrajność .
Gość Ozet Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Racja Wind, nie popadajmy w skrajność. Nie twórzmy też sami sobie sztucznych problemów. Bo o ile żyłka, plecionka czy drut nie są przynętami sztucznymi, to już twister jak najbardziej do tej kategorii przynęt należy.
Docio Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Racja Wind, nie popadajmy w skrajność. Nie twórzmy też sami sobie sztucznych problemów. Bo o ile żyłka, plecionka czy drut nie są przynętami sztucznymi, to już twister jak najbardziej do tej kategorii przynęt należy. Ojojoj. Ozet definicje przynęt się kłaniają.
Gość woldi Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Bo o ile żyłka, plecionka czy drut nie są przynętami sztucznymi, to już twister jak najbardziej do tej kategorii przynęt należy. Twister bez haczyka też nie jest
Gość Ozet Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Docio, szczerze mówiąc nie wiem o co Ci chodzi. Ale jeżeli o to samo co Woldi'emu to już odpowiadam. Adekwatny przepis mówi że " przynęty te mogą być uzbrojone..." Czyli że mogą być uzbrojone, ale przymusu nie ma. A w definicji przynęty, otrzymały to miano jeszcze przed ich uzbrojeniem.
Docio Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Ozet chodzi mi dokładnie o to, o czym napisałem - definicja przynęty. Powinieneś zapoznać się z rozdziałem IV ust 2 i wszystkimi podpunktami.
Gość woldi Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Adekwatny przepis mówi że " przynęty te mogą być uzbrojone..." Czyli że mogą być uzbrojone, ale przymusu nie ma ,,Przynęty te mogą być uzbrojone najwyżej w dwa haczyki.......,, Ozet, nie kombinuj, bo dobrze wiesz, że to punkt mówiący o dopuszczalnej ilości haczyków a nie ich w ogóle
Gość Ozet Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Docio, zaświeć nade mną swój kaganek wiedzy bo nadal jestem w lesie. Mimo że rozdział przeczytałem z 5 razy, i mógłbym go recytować na wyrywki.
Gość Ozet Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Woldi, jeżeli Docio wstawia między haczyk i kulkę twister, to ja dla równowagi usuwam haczyk z przynęty.
wind Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Ozet, mysle, podobnie jak woldi, przynęta sztuczna pozostaje przynętą kiedy jest wyposażona w haczyk/haczyki.
Gość woldi Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) Nie ma haczyka, nie ma przynęty , a przynajmniej ja tak to rozumiem. A jak peta uzbroję w haczyk to też nie będzie przynętą? Śledzie łowimy na gołe haczyki z koralikami czy kolorowymi koszulkami i one też nie są przynętą? Są i to bardzo skuteczną. Edytowane 20 Lutego 2013 przez woldi
Gość Ozet Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 No oczywiście że macie rację. Niepotrzebnie dyskusja zeszła na jakieś manowce i nadinterpretację regulaminu. W gruncie rzeczy jest on wystarczająco jasny i oczywisty. Można się czepiać niuansów, ale w tak zwięzłej formie jest to nieuniknione. A regulamin nie może opasłą książką, bo komóż chciałoby się to czytać.
wind Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 Ozet, dyskusja jest potrzebna jak najbardziej. Czasem niezrozumienie drobnego szczegółu, pozornie nic nie znaczącego zapisu może narazić na nieprzyjemności. A każda uwaga i próby interpretacji z różnych płaszczyzn i punktów widzenia pozwala tego uniknąć. Każdy głos jest ważny i wnosi coś nowego, ciekawego . Ale z niecierpliwością czekam na wypowiedź Docia.
Docio Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2013 A ja mam wrażenie, że wszystko jest jasne. Nie było moim celem drążenie tematu, to była zwykła ciekawość jaki stosunek mają używający włosa.
lujski Napisano 12 Czerwca 2013 Zgłoszenie Napisano 12 Czerwca 2013 a co jezeli na haczyk założe sztuczna kukurydze ...?? czy to juz jest spinning ...??
wind Napisano 12 Czerwca 2013 Zgłoszenie Napisano 12 Czerwca 2013 Spining to technika i nie zależy od rodzaju przynęty.
Rekomendowane odpowiedzi