Radosław Tak Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 (edited) Witam wszystkich. Otóż dostałem pod opiekę od wujka dwa stawki mały około 20X20 m oraz duży 35x35 m najgłębszy punkt około 2metry przy wielkiej suszy jest około 120 cm wody. Zeszłej jesieni z malego stawu odłowiliśmy wszytskie ryby oprucz karasia i przenieśliśmy je na duzy staw. Było około 40 kg tołpygi( od 2kg do 4kg) oraz amury okolo 40 kg (od 2 do 4 kg) pare karpików i dwa szczupaki po 80 cm. Na duzym stawie obstawiam że jest trzy razy więcej amura i tołpygi niż na małym, w dodatku jest sporo karpi od 1kg do 4 kg, napewno szczupak, oraz wiadomo karas płotka. Chce teraz odłowic duży staw zostawić z dwa szczupaki, resztę szczupaków na mały stawek zeby robiły pożadek z nadmierna ilościa karasia. Tołpyge chcem sprzedać, karpie i amury chcemy jeszcze zostawić ewentualnie trochę karpi sprzedać. W przyszłym tygodniu mam mieć dostawę narybku amura 15cm 40 sztuk, karpia 10cm 40 sztuk, oraz pstrąg tęczowy 10 cm 40 sztuk. I ten nowy narybek chce wpuścić na duży stawek. Tołpyge chcem sprzedać bo jest jej naprawdę dużo ale nic po takiej rybie skoro nie da się jej nawet złapać, i wydaje mi się że są tam spore okazy tołpyg które mogą już zjadać małe karpie które się na pewno wytarły. Karpie i amury biorą na skórkę z chleba jak szalone jest ich naprawdę sporo. Co myślicie o takim pomyślę z przeniesiem szczupaków na mały staw ? Czy te tołpyge sprzedać czy zostawić ?? I co myślicie o wypuszczeniu takiej ryby jak pstrąg tęczowy ?? Jaka rybe byscie jescze wpuśli do stawu. Albo najlepiej co byście zrobili mając dwa takie stawy. Czekam na jakieś porady sugestie itp Edited October 24, 2020 by Radosław Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted October 25, 2020 Report Share Posted October 25, 2020 Tołpygi wolno łowić na spinning (polecam ciężką blachę wahadłową z dużą kotwicą) lub takie coś https://youtu.be/4iKalLKbNRs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łotr Jeden Posted October 26, 2020 Report Share Posted October 26, 2020 (edited) Co do pstrąga to słyszałem że kiepsko sobie radzą w że szczupakiem w jednym stawie. No i że można kupić jakieś krzyżówki co w stawie ponoć się dobrze utrzymują. Nwm czy to prawda. Ja u siebie wpuściłem kilka teczaków na wiosnę. Nwm czy przetrwały brzuchem do góry na pewno nie wypłynęły. A rok temu sandacze wpuściłem ładnie rosną. Stawik 20x25. Najgłębsze miejsce 3,5 może 4 m. A średnia Głębokość koło 2 m. Edited October 26, 2020 by Łotr Jeden Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Tak Posted October 26, 2020 Author Report Share Posted October 26, 2020 Szczupaki zostawię góra dwa na dużym stawie resztę przerzuce na mały staw niech porządek zrobią z karasiem. A oprócz sandaczy masz inne ryby w stawie ?? Karpie albo amury?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łotr Jeden Posted October 26, 2020 Report Share Posted October 26, 2020 Teraz, Radosław Tak napisał: Szczupaki zostawię góra dwa na dużym stawie resztę przerzuce na mały staw niech porządek zrobią z karasiem. A oprócz sandaczy masz inne ryby w stawie ?? Karpie albo amury?? Karpików że 100 wpuściłem ładnie rosną tak pod 1 kg już są. Amury z 5 szt. Parę linów wpuściłem. Karasi na szczęście już ubywa. No i sandacze i pstrągi. Jak chcesz wpuścić drapieżnika szczupaka/sandacza to może warto było by wyłowić szczupłe by konkurencji nie stanowiły pokarmowej to raz a dwa aby nie zwalczały pstrąga Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Tak Posted October 26, 2020 Author Report Share Posted October 26, 2020 Duży staw będę przyciągał siatką, i chce tylko góra dwa szczupaki zostawić bo z tego co mówią szczupak musi być w stawie. I zostaną karpie i amury karasie płotki oraz pstrągi. Zastanawiam się co z tołpyga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Tak Posted October 26, 2020 Author Report Share Posted October 26, 2020 (edited) Myślę że jak zostawię dwa szczupaki to mi nie zjedzą tych 40 pstrągów które zamówiłem i mają być gdzieś w tym tygodniu Edited October 26, 2020 by Radosław Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Tak Posted October 26, 2020 Author Report Share Posted October 26, 2020 A taka moja rada z własnej obserwacji, w stawie musi byc dużo amura poniewaz amury to kosiarki na wszystkie zarośla co wyrastaja w okól stawu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łotr Jeden Posted October 26, 2020 Report Share Posted October 26, 2020 Tołpygi do zamrażalnika xd ja gdzieś na forum czytałem że gościu wpuścił 30 teczaków 20-30 cm. I szczupłe mu wszystkie wytępiły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Tak Posted October 26, 2020 Author Report Share Posted October 26, 2020 Tołpygi mogę mieć ponad 100 kg to mi nie wejdzie tylko pytanie ile miał tych szczupaków:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łotr Jeden Posted October 26, 2020 Report Share Posted October 26, 2020 http://www.splawik.com/topic/26373-drapieżnik-w-stawie/ Piterp 20 o tym pisał. Jeżeli zależy Ci na sandaczu, pstrągu to bym wyrzucił szczupłego. Te dwie pierwsze rybki trochę kosztują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Tak Posted October 26, 2020 Author Report Share Posted October 26, 2020 No kosztują. Tylko u mnie na dużym stawie jest też dużo karasia i płoci. I jak staw przeciagne to też będę się chciał tego dziadostwa pozbyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łotr Jeden Posted October 26, 2020 Report Share Posted October 26, 2020 (edited) Ja bym chyba sandacza zaproponował w większych ilościach zamiast szczupaka. "Stado sandacza" wytępi więcej drobnicy niż 2 szczupaki. Sandacze będą atakować mniejsze ryby. U szczupaka w miarę jedzenia rośnie apetyt i gabaryty zjadanyc rybek. Mniejszymi się nie będą interesować. Sandacze będą drobnicę ganiać. Ja miałem problem z karasiem drobnicą i właśnie dlatego sandaczy na wpuszczałem. Edited October 26, 2020 by Łotr Jeden Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Tak Posted October 26, 2020 Author Report Share Posted October 26, 2020 A nie wyje mi sandacz karpia ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łotr Jeden Posted October 26, 2020 Report Share Posted October 26, 2020 (edited) 10 minut temu, Łotr Jeden napisał: Takie do 4 lat sandacze głównie drobnicę wcinają. A potem na patelnie. Na wiki czytałem e wąskie gardło mają i dużych ryb nie jedzą ale nwm. Nie ufam wikipedi Edited October 26, 2020 by Łotr Jeden Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted December 12, 2020 Report Share Posted December 12, 2020 (edited) Króliki i zające też to jedzą i w dodatku własne. A to podobno najzdrowsze mięso. Taki kawał mi się przypomniał... Siedzą dwie małpy na drzewie. Jedna się pyta drugiej. - Cześć co jesz? - banana - a czemu jest brązowy? - bo jem go drugi raz. Edited December 12, 2020 by jungu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts