Strzyżak Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 Witam, czy mieszkając w obszarze który należy do jednego okręgu mogę zostać członkiem okręgu który znajduje się gdzie indziej? Te przepisy PZW są trochę niejasne i nie do końca wiem jak to wygląda. (Jeszcze nie zdawałem karty wędkarskiej) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamień Posted January 9, 2021 Report Share Posted January 9, 2021 Można wykupić wkładkę na dany okrąg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 9, 2021 Report Share Posted January 9, 2021 1 godzinę temu, Strzyżak napisał: Te przepisy PZW są trochę niejasne Są jasne choć co jakiś czas pojawia się to pytanie. Zapisane jest, że możesz wybrać Koło jakie chcesz, to wybierzesz jakie chcesz i nikt do niczego nie jest w stanie Cię zmusić. To rozwiązanie nr 1 dla znających statut PZW. Opłaty związkowe są takie same w całym kraju. Jeśli opłacisz składki w jednym Kole to obowiązują w całym kraju ale opłaty licencyjne już niekoniecznie, o czym wspomniał Kamień. Tu jednak jest pułapka gdyż opłaty Okręgowe często są niższe dla członków danego Okręgu niż dla innych. I to jest druga opcja. Kolejną rzeczą są porozumienia pomiędzy Okręgami. Jedne Okręgi bardzo łatwo i prosto się dogadują w sprawie honorowania opłat licencyjnych, inne wcale. Musisz znaleźć taki Okręg, który będzie Ci odpowiadał i posiadał tyle porozumień, że Twój wybór łowisk będzie naprawdę imponujący. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie wykupić wszelkie możliwe opłaty ale na pewno odczuje się to w kieszeni. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts