Skocz do zawartości

Zestaw Castingowy

XtnlX sdasd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W planach mam kupno zestawu castingowego w okolicach 800-900zł. Cw w okolicach 10-30. Rozglądałem się po rynku i mają uwagę przykuł multik shimano slx 151 i wędka westin W3 Finesse-T TC 213cm M 7-21g Cast 2sec. Dodam, że nigdy wcześniej na casting nie łowiłem. Jest to dobry wybór w tych pieniądzach czy lepiej skusić się na coś innego?

Zaproponuję Ci zestaw, od którego ja zaczynałem i wciągnęło mnie ze wszystkimi czterema kopytkami:

- Black Rock 10-35g jest to środkowy segment wędzisk castingowych, od tego, jeśli cię wciągnie, bez trudu pójdziesz w górę lub w dół;

- Tatula 100HSL bez problemu dokupisz do niej lekkie i ultra lekkie szpule, z powodzeniem dostosowując multiplikator do znacznie lżejszych zestawów. Standardowa szpula obsłuży Ci bez problemów zestaw cw do 60g.

Obecnie używam 4 zestawów castingowych od 1-4g do 10-40g w tym 3 sparowane z Tatulami o różnym ciężarze szpul.

Łowię wyłącznie z brzegu a długość moich wędek mieści się w przedziale 162-198cm i jest OK.

Ponieważ w początkowej fazie nauki castingu będziesz miał "odstrzały" przynęt (nieuniknione nawet u doświadczonych castingowców), proponuję Ci tanią, ale zupełnie niezłą plecionkę MIKADO Nihonto Fine 0,18mm. Po sezonie wymień ją na 0,12mm (maximum 0,14mm). Osobiście cały czas używam tej plecionki, za wyjątkiem Ultra Lighta.

Edytowane przez Alexspin