Jump to content

Zanęta pracująca przy dnie vs. "windująca"


mirro
 Share

Recommended Posts

Przeszukałem neta i nie znalazłem - może słabo szukałem, nie wiem, zatem zapytam ;)

Ogólnie rzecz biorąc wiem co to są składniki pracujące w zanęcie i jaką funkcję spełniają, jednak nigdzie nie mogę odnaleźć podziału czy przykładów jak dany składnik pracuje (przy dnie czy do góry). Ogólnie wiadomo, że nasiona oleiste wyprażone z łupkami i zmielone pracują windując mieszankę do góry. I przy połowie Płoci mogą się sprawdzić. Jednak męczy mnie pytanie jakie składniki (konkretnie) pracują przy dnie i co to oznacza, że pracują przy dnie? Czy to oznacza, że smużą tworząc chmurę czy nad dnem unoszą się ich drobiny? Rozpatrzam tu przypadek wody stojącej, niezbyt głębokiej tak ok. 1,3 do 2 metrów głębokości.

Link to comment
Share on other sites

Szukałeś nie tam gdzie trzeba, szukać powinieneś w dziale fizyka.

UImówmy się, że zlepiona zanęta wrzucona do wody rozpada się pod jej wpływem, niezależnie od tego czy to kula zanętowa, czy zanęta w koszyczku. Tu już na początku kłania się fizyka, warunkiem dodatkowym musi być fakt, że zanęta zatonęła i opadła na dno.

Nie ma co się dziwić, wystarczy zrobioną w domu zanętę namoczyć, uformować w jakimś pojemniku np takim małym po jakiejś surówce, z którego powstaje forma wielkości odpowiadającej dużej kuli zanętowej, zamrozić i zamrożoną wrzucić do wody aby się ciężko zdziwić, że nie tonie lecz pływa. Tak działa jedna z postaci skupienia wody, czyli lód powstały z namoczenia zanęty, którego gęstość właściwa jest mniejsza od wody jako cieczy, w efekcie czego woda wypiera go na swoją powierzchnię co określamy, że - pływa.

Składniki pracujące na dnie i w toni.

Jak już się umówiliśmy zanęta rozpada się pod wpływem przesączania się w niej wody. Jedne składniki odpadają od niej pozostając na dnie (składniki pracujące na dnie), inne odpadają unosząc się ku powierzchni, wolniej lub szybciej (składniki pracujące w toni). Tak jak opisałem wcześniej, składniki, kóre nie nasiąkają wodą i ich gęstość właściwa jest mniejsza od gęstości wody, unoszą się do jej powierzchni. Prędkość unoszenia się jest ściśle zależna od gęstości danego składnika, im bliżej gęstości wody tym unoszenie wolniejsze.

Resztę możesz sprawdzić w domu i potrzeba minimalnych ilości aby to sprawdzić w jakiejś większej misce. Z tymi ziarnami oleistymi też byłbym ostrożny, bo u mnie ziarna słonecznika surowego lub prażonego w większości toną. Co innego po wyprażeniu i zmieleniu lub zmieleniu i wyprażeniu ale jednak nie po to się praży ziarna oleiste aby pływały. Ziarna dyni w wększości pływają surowe i prażone ale po zmieleniu już chętnie masa tonie. Ich rola, a właściwie pobożne życzenie jest takie aby trzymały się dna i uwalniały w wodzie wszystkie smaczne aromaty uwolnione poprzez prażenie. 

Na pewno nie tracą swoich właściwości, tzn nie nasiąkają wodą przez bardzo długo wszelkie nasiona nie łuskane lub same ich łuski zwane otrębami.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mirro said:

Jednak męczy mnie pytanie jakie składniki (konkretnie) pracują przy dnie i co to oznacza, że pracują przy dnie? 

Kiedy kula się rozpadnie leżą na dnie i wabią zapachem. Konkretnie może to być kukurydza, konopie, pszenica i wszystkie inne składniki które po namoczeniu będą na tyle ciężkie żeby nie mógły unosić się w wodzie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...