Robertxxx Posted April 23, 2021 Report Share Posted April 23, 2021 Cześć, Zakupiłem tele feeder dam, generalnie niskobudzetowka i jeszcze byla w promocji 50%,chyba ostatnia sztuka Mam do niej 2 szczytówki , bylem raz na rybkach i spoko, ale zerkam na druga szczytowke i jedna z przelotek jakby zaklejona( niczym nie moge tego wyciagnac, jakby specjalnie zalana twardym plastikiem na goraco;)) zalaczam fotke ( sklep zaoferowal mi zwrot, nie maja szczytowki,zeby podmienic). Wedke jednak chcialbym zostawic z ta jedna szczytowka a druga sprobowac naprawic przelotke?wymienic? wiercic? Samo przewiercenie spowoduje,ze krawedzie beda ostre hm Macie jakis pomysl jak tu zaradzic? Pozdrawiam R Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted April 23, 2021 Report Share Posted April 23, 2021 próbowałeś podgrzać zapalniczką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertxxx Posted April 23, 2021 Author Report Share Posted April 23, 2021 Tez o tym pomyslalem, jednak przelotka nie jest mala..ale tez nie jest duza;) ..boje sie ze 'opale' szczytowke:/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 23, 2021 Report Share Posted April 23, 2021 (edited) Gdyby to była szczytowa, to można by było założyć, że to kalafonia i byłoby łatwo. Tu jednak na 99% jest lakier przez niedbalstwo producenta. W oczkach spławików często miałem takie zdarzenia ale dałem radę. Najpierw, trzeba naruszyć strukturę krystaliczną a nie będzie to łatwe. Jakimś szpikulcem, opierając przelotkę na czymś twardym aby jej nie zniszczyć ani wygiąć, zrobić dziurkę mniej więcej po środku. Jak już to się zrobi to jest połowa sukcesu. Kolejnym krokiem jest działanie tym szpikulcem od środka do wewnętrznego pierścienia przelotki. Gdy już się zbliżysz to lakier z pierścienia powinien sam odpadać, jeśli nie odpada to pozostaje skrobać jakimś dość twardym plastikiem ale bez ostrych kantów. Tak mi się udawało ale do spławików używany jest o wiele słabszy lakier. Tu może tak łatwo nie pójść. Z drugiej strony jak naruszy się strukturę lakieru to może pod obciążeniem, czyli podczas pracy, sam zacząć odpryskiwać z dalszych części przelotki a następnie samej szczytówki. Edited April 23, 2021 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted April 26, 2021 Report Share Posted April 26, 2021 ile szczytówka ma długości bo jeżeli jest w miarę standardowa to można spróbować kupić jakiś zamiennik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertxxx Posted April 26, 2021 Author Report Share Posted April 26, 2021 Udalo sie, malym wiertelkiem, pozniej ciut wiekszym, podwazenie i malymi szczypcykami odgialem czesc, pozniej kolejna i poszlo, mocno siedzialo.Twarda struktura. Tak jak Docio sugerowal, wydaje sie,ze jest sukces;) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 26, 2021 Report Share Posted April 26, 2021 No i fajnie. Co jakiś czas sprawdzaj, czy dalej sam lakier nie odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts