Jump to content

Bezrybie

krzysztof piętka
 Share

Recommended Posts

1 godzinę temu, krzysztof piętka napisał:

Powiedzcie prawdę

Rozżalenie i rozczarowanie to nie powód do rewolucji, tym bardziej, gdy nie ma się pojęcia jak ją przeprowadzić. 

Odebrać wody i co dalej? 

4 godziny temu, zwykły michał napisał:

Pewnie są gdzieś "wody odebrane" które funkcjonują w sposób zadowalający wędkarzy.

Jest mnóstwo wód w dyspozycji Wody Polskie, są przetargi itd.

Wód odebranych dzierżawcom było całe mnóstwo, jednak jakoś nie pamiętam aby którykolwiek poniósł jakąkolwiek karę za degradację środowiska. Nie mam pewności, czy aby nie było jednego spektakularnego działania jeszcze za czasów RZGW. A potem ciszaaaaaaaaa.

Osobiście, z dokumentów, znam jedną wodę odebraną bodaj PZW, którą wydzierżawiło pewne stowarzyszenie. Ryby jest mnóstwo, dbają o wodę, pobudowali się niektórzy na brzegach, pilnują, gospodarują a licencje to ponad 1000 pln rocznie, o ile się nie mylę i nie jest więcej. Woda, o której piszę, to woda w której wędkuje znany dziennikarz i satyryk P. Daukszewicz. W necie łatwo znaleźć.

I przypomniałem sobie. W zeszłym roku lub dwa lata temu wokół Olsztyna była dość mocna reorganizacja własności i dzierżaw. Okręg Olsztyński jako niewydolny został dość mocno okrojony ale kto, co i jak obecnie to nie wiem i szukać póki co nie mam zamiaru. :) 

Edited by Docio

10 godzin temu, krzysztof piętka napisał:

Powiedzcie prawdę

Tyle jezior w granicach Olsztyna a ryb zero  znacie przyczynę może czas się obudzić i odebrać gosp. rybackim ich wody co z za rybieniami  dla mnie to skandal. 30 lat wędruje ale takiej lipy nie pamiętam

Co wy sądzicie

Zbierz ekipę i sam działaj. Jak np. tu http://mtw-zwirek.pl/ . Chłopaki działają już kilka lat. Łowisko zarybiają nie małymi wypierdkami, a atrakcyjnymi wędkarsko rybami.  

Aleeeee, czy będziesz łowił więcej, to nie wiem. Na podanym przeze mnie akwenie odbyły się zawody. Na 62 chłopa ryb złowiono ... sam zobacz wyniki http://mtw-zwirek.pl/wyniki-druzynowych-zawodow-spinningowych-05-09-2021/ . 

Taki rok.