beelzenef Posted April 20, 2022 Report Share Posted April 20, 2022 Witam Panowie jestem kompletnie zielony w powyższym temacie i prosiłbym o radę , szukam spinningu zestaw kolowrotek + kij , budżet 400 zł, będę łowił głównie na rzece o średnio mocnym ciągu mam zamiar polować na okonie ale chciałbym żeby z jakimś większym drapieżnikiem rowniez sobie poradziła wiem że to kwestia ustawienia hamulca jak i również umiejętności, możecie mi koledzy powiedzieć jaka gramatura wędziska się kierować i wielkością kołowrotka? Może jakieś modele ? Jakiej ciężkości przynety stosować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 20, 2022 Report Share Posted April 20, 2022 (edited) Na Twoje potrzeby wędzisko 3-21g 2,7 m. Do tego kołowrotek rozmiar 2000. Masz zestaw na swoje potrzeby jak znalazł w bardzo korzystnej cenie. Jakość też całkiem zadowalająca jak na początek. Znacznie gorszym sprzętem zaczynałem. Edited April 20, 2022 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beelzenef Posted April 20, 2022 Author Report Share Posted April 20, 2022 2 godziny temu, ryukon1975 napisał: Na Twoje potrzeby wędzisko 3-21g 2,7 m. Do tego kołowrotek rozmiar 2000. Masz zestaw na swoje potrzeby jak znalazł w bardzo korzystnej cenie. Jakość też całkiem zadowalająca jak na początek. Znacznie gorszym sprzętem Może Pan coś doradzić w kwesti żyłka plecionka ? Jeśli częstym przyłowem może być szczupak? A może poprostu dokupić drugą szpule Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 21, 2022 Report Share Posted April 21, 2022 Do tego wędziska którym możesz łowić zarówno niewielkim smużakiem ważącym 3 g jak i np. Cannibalem 10cm na główce 10-12 g od Savage GearSzpula najlepiej dokupić drugą szpulę. Wtedy na jedną nawiniesz żyłkę np. 0,16 mm do małych przynęt okoń/kleń a na drugą plecionkę o 0,10 mm o wytrzymałości około 8 kg na szczupaka.Szpula to 43 zł. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 21, 2022 Report Share Posted April 21, 2022 (edited) Byłem dziś na małym rozpoznaniu i myślę że spokojnie zdążysz wszystko przygotować. Zimno, woda jeszcze ołowiana, ruchu ryb nie widać. Z dobrych rzeczy ludzie i bobry się zlitowali nad moim losem i trochę mi brzeg wyczyścili. Można chodzić a nie skakać jak małpa po krzakach. Podsumowując rozpoznanie stwierdziłem większy ruch wojsk USA na niebie jak ryb w wodzie. Edited April 21, 2022 by ryukon1975 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beelzenef Posted April 21, 2022 Author Report Share Posted April 21, 2022 Jutro odwiedzę sklep wędkarski może akurat będzie ten model ewentualnie zamówię, To moja pierwsza przygoda ze spiningiem , myślałem żeby zacząć od maja , chociaż wątpię że wytrzymam znajomy ma staw w którym pływa sporo okoni wiec może uda mi się przetestować nowy sprzęt , póki co sezon zacząłem z feederem , pozdrawiam i dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
beelzenef Posted April 23, 2022 Author Report Share Posted April 23, 2022 W dniu 20.04.2022 o 17:51, ryukon1975 napisał: Na Twoje potrzeby wędzisko 3-21g 2,7 m. Do tego kołowrotek rozmiar 2000. Masz zestaw na swoje potrzeby jak znalazł w bardzo korzystnej cenie. Jakość też całkiem zadowalająca jak na początek. Znacznie gorszym sprzętem zaczynałem. Jeszcze jedna sprawa czy ta wersja kołowrotka tylko w rozmiarze 3000 będzie za duża? Z góry dziękuję za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 23, 2022 Report Share Posted April 23, 2022 (edited) Wersja 3000 nie będzie za duża. Kij jest dość długi jak na spinning 2,7 m do tego waży 180 g, te 40 g różnicy w masie kołowrotka nie zrobią na zestawie większego wrażenia. W sumie może nawet lepiej się to skomponuje w kwestii wyważenia zestawu. Edited April 23, 2022 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beelzenef Posted May 23, 2022 Author Report Share Posted May 23, 2022 Witam ponownie , mógłby Pan coś polecić typowo pod klenia okonia ? Wedka zdaje egzamin ale chciałbym móc używać mniejszych przynet i je lepiej czuć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted May 23, 2022 Report Share Posted May 23, 2022 (edited) Jak dla mnie trochę trudne wyzwanie. No chyba, że łowisz tylko na twarde przynęty (woblerki, obrotówki). Ja pod klenie i jazie zmontowałem sobie taki zestaw: Dragon Slow Flash podobno budowany na blanku muchowym. Wędzisko bardzo głęboko się ugina, co pozwala wyholować rybę zapiętą za przysłowiową skórkę. i Spro Passion 4000 z płytką matchową szpulką (nie musiałem nawijać podkładu). Kołowrotek ciężki (ok. 300 g), ale dobrałem go z pełną premedytacją, bo ma szeroką szpulę. Dzięki temu łatwiej jest mi podawać woblerki ważące ok 1 g.! Myślę, że w nurcie pod obrotówką nr 2 jeszcze nie powinien się poskładać. Ale podkreślę, że o okoniach nie myślałem składając taki zestaw. Edit. W Lublinie masz klub wędkarski FENIX Chłopaki mają łowienie kleni i jazi opanowanie do perfekcji. Może warto do Nich uderzyć z pytaniem. Edited May 23, 2022 by Ubertroll Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 25, 2022 Report Share Posted May 25, 2022 (edited) W dniu 23.05.2022 o 18:10, beelzenef napisał: Witam ponownie , mógłby Pan coś polecić typowo pod klenia okonia ? Wedka zdaje egzamin ale chciałbym móc używać mniejszych przynet i je lepiej czuć Raczej nie kojarzyłbym klenia z okoniem, to nieco inna bajka, ale na upartego można. W tym przypadku wybrałbym wędzisko model CFC-20-03-275 i kołowrotek model 10223-250. Taki zestaw powinien pogodzić ten mariaż. Linki wyłącznie przykładowe. Edited May 25, 2022 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beelzenef Posted September 16, 2022 Author Report Share Posted September 16, 2022 (edited) Witam Panowie, a co sądzicie o DAM Effzett Microflex 2.30( znalazłem ją w dobrej cenie ) 2-10g pod okonia na rzece o średnio mocnym ciągu,czy taka gramatura nie będzie za mała ? , jakiej ciężkości główki maksymalnie będę mógł do niej używać? Chciałbym podpiąć do niej ryobi ecusima 2000 nie Bedzie za duży?cały zestaw wyniesie mnie niecałe 300 zł, możecie Panowie zaproponować coś ewentualnie za 350 za cały zestaw . Dziękuję za odpowiedź Edited September 17, 2022 by beelzenef Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts