Sanoczanin28 Posted May 3, 2022 Report Share Posted May 3, 2022 Witam. Chciałbym spróbować metody połowu na metodę i na koszyk ( mam nadzieję że to nie to samo ) . Kilka dni temu zabrałem moja wędkę teleskopowa która głównie używam do łapania na żywca/trupa/grunt zrobiłem zestaw pod koszyczek no i rzucałem . Ogólnie ciężko łowiło mi się na tą wędkę przegapiłem kilka brań rzuty też były nie zbyt ciekawe dlatego postanowiłem zakupić wędkę i wybór padnie raczej na Robinson Stinger. I tu mam kilka pytań . Będę łowił na stawach gdzie jest sporo karpi jesiotrów amurów zdążają się karpie nawet 15 kilowe . Oczywiście nie nastawiam się od razu na takie ryby no ale nigdy nie wiadomo . Oprócz stawów będę próbował łowić na rzece . Rzeka wymagająca gdyż jest to San . W miejscu w którym łowię jest woda raczej spokojna ale też zdążą się miejsca z silnym nurtem . Dobra przejdę do pytań . No to tak czy ćw 50-110 g będzie okej ? Są słabsze wersję ale myślę że lepiej kupić mocniejszy kij żeby już mi służył jak się w to wciągnę i zacznę polować na większe ryby. Teraz mogę się wygłupić no ale po to jest forum żeby pytać . Czy tej wędki będę mógł używać do łapania z gruntu bez koszyczka podajnika itd sam gruncik . No i ostatnie pytanie ale raczej najmocniejsze przez które mogę zostać wyśmiany. Czy jak założę najsztywniejsza szczytówkę to czy mogę łowić na żywca trupka drapieżnika ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted May 3, 2022 Report Share Posted May 3, 2022 Połączyć rzekę i method feeder czyli metodę wywodzącą się z komercyjnych stawów czy zbiorników będzie ciężko. Kij 110 g na komercję z ciężkimi zestawami się nada. Jednak na taką rzekę jak San to patyczek na drobnicę a zwłaszcza miejsca poza prądowe bo raczej pod typ wody i miejsca wybierałbym kij a nie pod rozmiar ryby. Feeder klasyczny i tzw. metoda pod względem kija się nie różni niczym różni się tylko zestawem końcowym. Jeden to łowienie drugi samozacięcie. Czy można łowić feederem na grunt z klasycznym ciężarkiem? Oczywiście. Na żywca i trupka też ale przy wyborze kija warto zwrócić uwagę na typ jego akcji i pracę. Szybki cięty kij jest z pewnością lepszy od lejącej się kluchy nawet jeśli ma ona cw 160 czy więcej gram. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 3, 2022 Report Share Posted May 3, 2022 (edited) 43 minutes ago, Sanoczanin28 said: Witam. Chciałbym spróbować metody połowu na metodę i na koszyk ( mam nadzieję że to nie to samo ) . Są drobne różnice. Do metody używa się pellet którym nabija się podajnik, przypon jest krótki i przynęta znajduje się w pobliżu. Zwykły koszyk to nabijanie zanętą, koszyki na białe robaki ale specjalne konstrukcje do łowienia z pelletem. Nabijanie zanętą daje Ci możliwość dokładania do koszyka ziaren, robaków czy czego tam jeszcze chcesz. 43 minutes ago, Sanoczanin28 said: Czy tej wędki będę mógł używać do łapania z gruntu bez koszyczka podajnika itd sam gruncik . Będziesz używał innej formy obciążenia a to bez znaczenia dla samego łowienia. Musisz sam wypróbować na co lepiej reagują ryby. Edited May 3, 2022 by zwykły michał literówka 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted May 3, 2022 Report Share Posted May 3, 2022 Znacznie więcej i znacznie większych ryb złowiłem na feeder z ciężarkiem jak z koszykiem czy innym podajnikiem. W szybkim nurcie wszelkie dodatki to tylko komplikacja i napór nurtu na taki "zestaw" z dziesięciu elementów. Zaś gdy ryba żeruje przy podwyższonym stanie wody przy dnie nie używa się zanęt, wystarczy zwykła rosówka na haku umieszczona w odpowiednim miejscu. Czyli tam gdzie naturalnie wlecze je nurt wypłukując z brzegów. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts