Jump to content

Karta wędkarska

Recommended Posts

Witam troszkę z innej beczki czy mogli byście mnie doinformować jak wygląda wyrobienie karty wędkarskiej dla cudzoziemca. Wiem że koszt jest chyba taki sam jak dla nas ale nie wiem co za dokumenty są potrzebne z jego strony. Proszę o odpowiedź w tym temacie . Dziękuję i pozdrawiam. 

Godzinę temu, Anonimowo napisał:

wygląda wyrobienie karty wędkarskiej dla cudzoziemca.

Jak teraz to wygląda, to nie mam pojęcia. Cudzoziemiec zwolniony z posiadania Karty Wędkarskiej to osoba przebywająca w Polsce tymczasowo. Takiej osoby dotyczą wyłącznie opłaty krótkoterminowe. Gdy jest oddelegowany z firmy do reprezentowania jej u nas, to dostaje odpowiedni dokument i z nim szedł do biura paszportowego dla obcokrajowców. To samo dotyczy obcokrajowców prowadzących u nas działalność gospodarczą ale papierologii niestety nie znam. Mając już meldunek i potwierdzenie karty stałego pobytu może udać się do PZW i zdać egzamin jak każdy inny. Dalsza procedura jest identyczna jak dla wszystkich.

Na pewno aktualne informacje o papierologii będą mieli studenci-obcokrajowcy, bo oni muszą przedłużać pobyt po każdym roku na podstawie indeksu, że zdali. Można spróbować przez wyszukiwarkę o procedurze założenia działalności gospodarczej przez obcokrajowca. Pewnie jest jeszcze kilka rozwiązań ale nic sobie nie przypominam.

Pytanie powstało bo jakiś czas temu kolega z Ukrainy robił właśnie kartę ale miał już kartę pobytu i potrzebował tylko paszport . Odeślę go w miejsce gdzie mozna zrobić kartę i tam niech się dowiaduje reszty. Nie chcę dostać mandatu kolega za łowienie bo to różnie bywa a chciałby zacząć jeździć na dzika wodę a nie na komrcje. Dziękuję i pozdrawiam.