Skocz do zawartości

Świder czy pierzchnia ? Odwieczny dylemat :)

bart
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym w tym roku zakupić jakieś narzędzie do "przbijania" lodowej zmarzliny. Co polecacie - bo sikierką już mi się machać nie chce:)

Myślałem o firmie Tonar, bo Mora to już trochę kosztuje :)

Pierzchnia tańsza, świder szybyszy :) Każdy ma + i - .

Co możcie doradzić ???

Ja wolę pierzchnie. Co prawda na grubym lodzie trochę się trzeba namachać, ale za to gdy weźmie coś większego otwór powiększysz, na słabym lodzie robi za tester grubości, a i ryb raczej nie płoszy mimo, że głośniejsza od świdra.

Ja ze swojego doswiadczenia polecam ci na pierwszym lodzie stosowac pierzchnie (pike),do 15cm lodu sprawdza sie ok i nie nameczysz sie wiele,natomiast na grubszy lód to tylko świder pietnastka w zupelnosci ci wystarczy i nie bedziesz mial raczej problemow z wyjęciem okazu to tyle w kwesti łapania okoni z pod lodu za którymi trzeba sie troche nachodzic i dosyc sporo otworów nawiercic natomiast jeśli chcesz spławikowac to wystarczy pierzchnia w zupełnosci nawet jesli zrobi sie jakis strasznie gruby lód to ktoś ci świderka uzyczy na 2-4 otworki to tyle mysle ze pomogłem :)

Edytowane przez czarny

Miałem "przyjemność" robienia otworów pierzchnią i za nic nie zamienię świdra na to coś ;) Prawda, że świdrem lodu nie opukasz, ale kto chodzi po lodzie i cały czas tak robi? Zazwyczaj sprawdza się lód przy brzegu, a potem już nie ma czasu na takie zabawy (a szkoda). Rosyjski Tonar ma już 2 sezony i ani razu go nie ostrzyłem! Idzie bardzo szybko nawet przy większej średnicy. Miałem kiedyś polską 12tkę, ale ostrza szybko sie tępiły, a i sama konstrukcja była mało wygodna (źle wyprofilowany i ciężki).