Jump to content

Świder czy pierzchnia ? Odwieczny dylemat :)

bart
 Share

Recommended Posts

Witam, chciałbym w tym roku zakupić jakieś narzędzie do "przbijania" lodowej zmarzliny. Co polecacie - bo sikierką już mi się machać nie chce:)

Myślałem o firmie Tonar, bo Mora to już trochę kosztuje :)

Pierzchnia tańsza, świder szybyszy :) Każdy ma + i - .

Co możcie doradzić ???

Moim zdaniem lepszy świder.

Plusy?

Przede wszystkim mniej hałasu robi...

Ale jak sam wiesz, nie mam żadnego doświadczenia z tym związanego, niestety...

Cokolwiek zakupisz, ja się piszę na wspólną wyprawę, wiadomo!

;)

Ja wolę pierzchnie. Co prawda na grubym lodzie trochę się trzeba namachać, ale za to gdy weźmie coś większego otwór powiększysz, na słabym lodzie robi za tester grubości, a i ryb raczej nie płoszy mimo, że głośniejsza od świdra.

Ja ze swojego doswiadczenia polecam ci na pierwszym lodzie stosowac pierzchnie (pike),do 15cm lodu sprawdza sie ok i nie nameczysz sie wiele,natomiast na grubszy lód to tylko świder pietnastka w zupelnosci ci wystarczy i nie bedziesz mial raczej problemow z wyjęciem okazu to tyle w kwesti łapania okoni z pod lodu za którymi trzeba sie troche nachodzic i dosyc sporo otworów nawiercic natomiast jeśli chcesz spławikowac to wystarczy pierzchnia w zupełnosci nawet jesli zrobi sie jakis strasznie gruby lód to ktoś ci świderka uzyczy na 2-4 otworki to tyle mysle ze pomogłem :)

Edited by czarny

Miałem "przyjemność" robienia otworów pierzchnią i za nic nie zamienię świdra na to coś ;) Prawda, że świdrem lodu nie opukasz, ale kto chodzi po lodzie i cały czas tak robi? Zazwyczaj sprawdza się lód przy brzegu, a potem już nie ma czasu na takie zabawy (a szkoda). Rosyjski Tonar ma już 2 sezony i ani razu go nie ostrzyłem! Idzie bardzo szybko nawet przy większej średnicy. Miałem kiedyś polską 12tkę, ale ostrza szybko sie tępiły, a i sama konstrukcja była mało wygodna (źle wyprofilowany i ciężki).