bart Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Witam, chciałbym w tym roku zakupić jakieś narzędzie do "przbijania" lodowej zmarzliny. Co polecacie - bo sikierką już mi się machać nie chce:) Myślałem o firmie Tonar, bo Mora to już trochę kosztuje Pierzchnia tańsza, świder szybyszy Każdy ma + i - . Co możcie doradzić ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Moim zdaniem lepszy świder. Plusy? Przede wszystkim mniej hałasu robi... Ale jak sam wiesz, nie mam żadnego doświadczenia z tym związanego, niestety... Cokolwiek zakupisz, ja się piszę na wspólną wyprawę, wiadomo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Ja wolę pierzchnie. Co prawda na grubym lodzie trochę się trzeba namachać, ale za to gdy weźmie coś większego otwór powiększysz, na słabym lodzie robi za tester grubości, a i ryb raczej nie płoszy mimo, że głośniejsza od świdra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Na lód nie wchodzę, ale tak na chłopski rozum, argumenty @woldiego do mnie przemawiają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Na lód nie wchodzęRaczej nie wchodziłem Jak będzie już bezpiecznie to zabieram Ciebie na małe polowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarny Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 (edited) Ja ze swojego doswiadczenia polecam ci na pierwszym lodzie stosowac pierzchnie (pike),do 15cm lodu sprawdza sie ok i nie nameczysz sie wiele,natomiast na grubszy lód to tylko świder pietnastka w zupelnosci ci wystarczy i nie bedziesz mial raczej problemow z wyjęciem okazu to tyle w kwesti łapania okoni z pod lodu za którymi trzeba sie troche nachodzic i dosyc sporo otworów nawiercic natomiast jeśli chcesz spławikowac to wystarczy pierzchnia w zupełnosci nawet jesli zrobi sie jakis strasznie gruby lód to ktoś ci świderka uzyczy na 2-4 otworki to tyle mysle ze pomogłem Edited December 10, 2012 by czarny Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Raczej nie wchodziłem Jak będzie już bezpiecznie to zabieram Ciebie na małe polowanie Żywcem mnie nie weźmiesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Żywcem może i nie, ale po kilku głębszych to może i się uda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Jak nie chce na żywca, to może na Tyskie pójdziecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Jak nie chce na żywca, to może na Tyskie pójdziecie? Dobry pomysł! Najpierw ,,klasycznie,,, a później na lód Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Dobra, dobra. Musiałbyś mnie najpierw ogłuszyć. A teraz koniec OT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okoniarz Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Miałem "przyjemność" robienia otworów pierzchnią i za nic nie zamienię świdra na to coś Prawda, że świdrem lodu nie opukasz, ale kto chodzi po lodzie i cały czas tak robi? Zazwyczaj sprawdza się lód przy brzegu, a potem już nie ma czasu na takie zabawy (a szkoda). Rosyjski Tonar ma już 2 sezony i ani razu go nie ostrzyłem! Idzie bardzo szybko nawet przy większej średnicy. Miałem kiedyś polską 12tkę, ale ostrza szybko sie tępiły, a i sama konstrukcja była mało wygodna (źle wyprofilowany i ciężki). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted December 12, 2012 Author Report Share Posted December 12, 2012 Myśle właśnie nad Tonarem 13stką - powinna być optymalna na bieganie za okoniem .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts