Jump to content

Zakup sprzętu spinningowego

Recommended Posts

Hej, wróciłem po sporej przerwie i zamierzam kupić sprzęt spinningowy i mam pytanko czy dobrze celuje.

Połów jak narazie z brzegów jezior, stawów rzadko Wisła

Sprzęt:

Wędzisko to dragon Black Rock II 2.75m o CW ( 5-25 ), wiele razy przewijała mi sie czytając forum początkowo miał być to Jaxon Grey stream ale dorzuce stówke

Kołowrotek: Myśle o Ryobi Zauber 3000, i tu tez cene początkową jaka chciałem przeznaczyć na powrot bardzo podniosłem ale chce być zadowolony ze sprzętu po jego kupnie. I teraz mam kilka pytań do Was, ludzi z większym doświadczeniem odemnie. Czy taki zestaw dobrze się spasuje? Może coś innego do około 500 złotych. Jaka żyłka, ewentualnie plecionka oraz przynęty? Dziekuje za odpowiedzi 

@ jeżeli zły dział prosze o przeniesienie

Edited by Skuunek

Hej

Kijek oraz kołowrotek według mnie dobrze spasowałeś. Najwyżej możesz pomyśleć o czymś w przedziale 2,40-2,70 m też wystarczy spokojnie na rzucanie z brzegu, ale to według uznania taka naprawdę. Co do kołowrotka możesz jeszcze pomyśleć nad Dawia Ninja 3000 jest troszkę lżejszy co przełoży się na komfortowe rzucanie po paru godzinach nad wodą.

Plecionki jakie mogę polecić to Mikado Nihonto Octa 0,12 mm oraz dobra też jest Daiwa J-BRAID GRAND X8 0,13 mm

Co do przynęt to "must have":
- Abu Garcia Mc Prey 12 cm
- SG Cannibal Craft
- Obrotówki roz. 3-4 (u mnie się sprawdza srebro i złoto z dodatkami czerwieni oraz kolory fluo)
- Wahadłówka Alga roz. 2 (srebro, złoto)
- Wobler SG Fat Vibes 11g (jak dla mnie killer na szczupaki)

Jeszcze ode mnie dorzucę przypon taki.

Jednak przejechałem sie do sklepu, w Toruniu dokładniej Big River i doszedłem do wniosku że na początek wydam mniej, polatam sobie z tym sprzętem i ewentualnie sie dozbroje na następny sezon. A więc dzisiaj zakupiłem:

- wędka Master rival 2.52 6-25g

- kołowrotek pan chciał dać początkowo rozmiar 2500 lecz ostatecznie wziąłem 3000 ( nie wiem czy dobrze ), a jest nim Black rock 530i

- plecionke tą co polecił kolega wyżej tj. Mikado octa 0.12

Przynęty, przypony zakupie jutro, jakoś wygląda ten zestaw? Dobrze mi pan polecił? 

Edited by Skuunek

27 minut temu, Skuunek napisał:

Dobrze mi pan polecił?

Jak na pierwszy zestaw ok, choć ja wolę akcję wędki "fast" czyli szybką... a półszybka (moderate-fast) to taka ostateczność dla mnie (uważam, że już za miękka ale to kwestia tak naprawdę indywidualna).
Z tego opisu co widzę Twój kij ma akcję "wolną" oby nie była to taka kluska... na pewno na takim kiju będzie łatwiejszy hol. Więc jeśli pierwszy raz lecisz ze spinningiem to taki plus tego kija. Może niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą...

A co do kołowrotka to chyba jak mnie pamięć nie myli @Alexspin go polecał, a jeśli się nie mylę to dobry wybór :D

pan chciał dać początkowo rozmiar 2500 lecz ostatecznie wziąłem 3000

Moim zdaniem bardzo dobrze że rozmiar 3000

Przynęty, przypony zakupie jutro

O Abu Garcia MC prey ciężko w sklepach stacjonarnych a przynajmniej u mnie więc zakup przez neta - to naprawdę jak dla mnie must have! Szczupaki i sandacze to lubią :D Nawet dziś sandacz taki 48 cm się skusił :)

Edited by Kusy

@Skuunek, jeśli wybór należałby do mnie, zdecydowanie byłbym za pierwszym wędziskiem. Jeśli możesz wydaj ciut więcej pieniążków. Kijek sprawdzony i wart swojej ceny, zwłaszcza gdyby udało Ci się kupić z produkcji OKUMY, bo to są ich kijki, tylko sprzedawane z nalepką Dragona. Z OKUMY będzie zdecydowanie tańszy, tylko trzeba poszukać.
Co do kołowrotka, to z mojego doświadczenia seria Black Rock była wypuszczona z myślą o wędziskach tej samej serii i jest z nią dopasowana, więc do kijka Black Rock będzie pasował, nie wiem jak się zachowa w zestawieniu z inną konstrukcją.
Niemal w pełni popieram wybór @Kusego jeśli chodzi o linkę i przypon, z małym zastrzeżeniem co do plecionki, polecam MIKADO Fine. Ma grubsze włókna i jest mniej podatna na przetarcia od Octa.

Kupiłem tego River mastera i Black rocka fd530i. Co moge powiedziec? Bardzo mi sie podoba ale nie mam porównania do innego sprzętu jedynie ze spinningu miałem wędkę od wujaszka z lat 90/00 gdzie przy rzucie 2 część mi do wody wpadała ( później sklejone taśmą). Wędka już ochrzczona takim małym koleżką

Screenshot_20220822-150516.png

Edited by Skuunek