Arczi_ Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 (edited) Witam, szukam kołowrotka (~200zł) przeznaczonego do połowu szczupaka i okonia do mojej wedki Jaxon Grey Stream 8-30g, 240cm. Widziałem kilka starszych postów na których wiele osób polecało Kołowrotek Konger Ultirs Aqua 840FD, ale chciałbym wiedzieć czy warto dodać te 60-80zł na lepszy i droższy. Proszę również o pomoc w dobraniu odpowiedniej plecionki bo myślę, że Dreamline Fluo Green 0.12mm 10.21kg 150m bedzie dobrym wyborem Edited September 16, 2022 by Arczi_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted September 18, 2022 Report Share Posted September 18, 2022 Mogę Ci polecić kołowrotek Shimano Sienna 3000. Co do plecionki to myślę, że wystarczy Mikado Nihonto Octa 0,10 mm. No i ode mnie jeszcze przypon pod szczupaka i okonia. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 19, 2022 Report Share Posted September 19, 2022 W dniu 16.09.2022 o 18:42, Arczi_ napisał: Jaxon Grey Stream 8-30g, 240cm Troszkę za ciężki na okonia, ciut za lekki na szczupaka, nieco przykrótki gdybyś chciał łowić z brzegu, ale jeśli już masz, to "musztarda po obiedzie". W dniu 16.09.2022 o 18:42, Arczi_ napisał: Konger Ultirs Aqua 840FD Odpowiedni do tego wędziska, nie masz co poszukiwać innego. U mojej Pani przetestowany przez trzy sezony, bezawaryjnie i bez zastrzeżeń. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaroo Posted October 11, 2022 Report Share Posted October 11, 2022 Co do kołowrotka zgadzam się, Ultris spoko, co do wędki niekoniecznie, używałem wędek 270cm, kupiłem ostatnio 240cm i jestem bardziej zadowolony, rzuty albo tak dalekie albo niezauważalnie bliższe, pod drzewami zawsze to kilkanascie cm niżej i w transporcie każdy cm ważny( w moim przypadku) grey stream jedna z lepszych wędek w swoim przedziale cenowym 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 12, 2022 Report Share Posted October 12, 2022 Bardzo dużo zależy od łowiska, a jeszcze więcej od dynamiki wędziska. Od kilku lat używamy z moją Panią wędzisk głównie poniżej 200cm (168, 182, 198) łowimy, wyłącznie z brzegu, ale tego wymagają nasze miejscówki, a wędziska mają dynamikę porównywalną z wędziskami o dwie półki dłuższymi (odpowiednio 200, 240, 270). Nie znam akurat tego kijka, o którym pisze @Arczi_ ale mam Greya 265cm (wyjątkowo długi, bo na bolenie) i niesie po horyzont, więc bardzo możliwe, że ten Arcziego też będzie podobnie dynamiczny. Generalnie 240cm, to długość dość uniwersalna i pisałem trochę przekornie, @Arczi_ powinien być zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts