Jump to content

Kołowrotek-Szczupak i okoń

Arczi_
 Share

Recommended Posts

Witam, szukam kołowrotka (~200zł) przeznaczonego do połowu szczupaka i okonia do mojej wedki Jaxon Grey Stream 8-30g, 240cm. Widziałem kilka starszych postów na których wiele osób polecało Kołowrotek Konger Ultirs Aqua 840FD, ale chciałbym wiedzieć czy warto dodać te 60-80zł na lepszy i droższy. Proszę również o pomoc w dobraniu odpowiedniej plecionki bo myślę, że Dreamline Fluo Green 0.12mm 10.21kg 150m bedzie dobrym wyborem :)

Edited by Arczi_

W dniu 16.09.2022 o 18:42, Arczi_ napisał:

Jaxon Grey Stream 8-30g, 240cm

Troszkę za ciężki na okonia, ciut za lekki na szczupaka, nieco przykrótki gdybyś chciał łowić z brzegu, ale jeśli już masz, to "musztarda po obiedzie".

W dniu 16.09.2022 o 18:42, Arczi_ napisał:

Konger Ultirs Aqua 840FD

Odpowiedni do tego wędziska, nie masz co poszukiwać innego. U mojej Pani przetestowany przez trzy sezony, bezawaryjnie i bez zastrzeżeń.

• 4 weeks later...

Co do kołowrotka zgadzam się, Ultris spoko, co do wędki niekoniecznie, używałem wędek 270cm, kupiłem ostatnio 240cm i jestem bardziej zadowolony, rzuty albo tak dalekie albo niezauważalnie bliższe, pod drzewami zawsze to kilkanascie cm niżej i w transporcie każdy cm ważny( w moim przypadku) grey stream jedna z lepszych wędek w swoim przedziale cenowym

Bardzo dużo zależy od łowiska, a jeszcze więcej od dynamiki wędziska. Od kilku lat używamy z moją Panią wędzisk głównie poniżej 200cm (168, 182, 198) łowimy, wyłącznie z brzegu, ale tego wymagają nasze miejscówki, a wędziska mają dynamikę porównywalną z wędziskami o dwie półki dłuższymi (odpowiednio 200, 240, 270).

Nie znam akurat tego kijka, o którym pisze @Arczi_ ale mam Greya 265cm (wyjątkowo długi, bo na bolenie) i niesie po horyzont, więc bardzo możliwe, że ten Arcziego też będzie podobnie dynamiczny. Generalnie 240cm, to długość dość uniwersalna i pisałem trochę przekornie, @Arczi_ powinien być zadowolony.