Adam Kolas Posted November 28, 2022 Report Share Posted November 28, 2022 (edited) Dzień dobry, Złożyłem taki zestaw na spining, proszę o jakiekolwiek porady czy zestaw na początek jest OK. Głównie będą wyprawy na rzekę - Warta. Wędka spinningowa Okuma Wave Power 244cm 5-25g Kołowrotek Shimano Sienna FG C3000 Plecionka Mikado Nihonto Octa Braid 0,12 150m Green Plecionka Mikado Nihonto Octa Braid 0,10 150m Żół Przypon Dragon A.F.W 7x7 SURFSTRAND stal 9 kg 40 cm Nie wiem, czy 150m plecionki to nie będzie za mało. Będę spiningował głównie na gumki 6-10cm. Woblerki też się pojawią. Dziękuję za poświecony czas. Pozdrawiam Adam. Edited November 29, 2022 by Adam Kolas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 (edited) Na temat wędziska i kołowrotka nie wypowiem się, bo nie znam tych modeli. Moim zdaniem plecionka 0.10 będzie wystarczająca. Na pewno 150m nie zapełni szpuli, musisz dać podkład, a robi się to tak: 1. Nawijasz na szpulę zapasową całą plecionkę ze szpuli fabrycznej, dowiązujesz podkład z żyłki (może być nawet zleżała) i nawijasz pozostawiając 1-2mm do rantu szpuli. 2. Tak sformowany pakiet przewijasz na szpulę główną i masz tyle linki ile potrzeba. Mam zastrzeżenia do plecionki Mikado Octa, dość szybko się strzępi i traci moc, ja używałem Mikado Fine, jest 4-włóknowa i zdecydowanie trwalsza. Natomiast szczerze polecam Sunline Siglon 8X PE 0,8 orange od @psulek, ma dobrą cenę i świeży towar. Jest droższa od Mikado, ale nieporównywalnie cieńsza, mocniejsza i niezawodna. Przypon bardzo dobry, choć obniżyłbym jego moc do 6kg, łowię również w Warcie i nie ma tam ryb, które zagrażałyby zerwaniem takiego. Edited November 30, 2022 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Kolas Posted November 29, 2022 Author Report Share Posted November 29, 2022 Super, dziekuje Ci za opisanie co do podkładku na pewno tą wiedze wykorzystam w praktyce. Przypon w takim razie zmieniam na lzejszy. Co do ryb w Warcie moge sie zgodzić. Jeszcze raz dzięki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 30, 2022 Report Share Posted November 30, 2022 (edited) Wracając do sprzętu - poczytałem trochę i mam nieco zastrzeżeń do wybranego przez Ciebie kołowrotka. Shimano to marka z wyższej półki i jeśli ich kołowrotek kosztuje około 150.- PLN, to nawet nie próbowałbym go testować, a co dopiero używać. Jeśli chcesz kołowrotek w podobnej cenie i taki, który wytrzyma kilka sezonów, to polecam Ultris FD 1130 (link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam). Moja Pani używa ten model już 5 sezonów w zestawie z wędziskiem 10-40 i jak na razie bezawaryjnie. Edited November 30, 2022 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 30, 2022 Report Share Posted November 30, 2022 Kij zmień na 2,7 m, plecionkę na 0,10 mm i łów. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts