Jump to content

Zestaw spiningowy dla początkującego - czy jest OK?

Recommended Posts

Dzień dobry,

Złożyłem taki zestaw na spining, proszę o jakiekolwiek porady czy zestaw na początek jest OK. Głównie będą wyprawy na rzekę - Warta.

Wędka spinningowa Okuma Wave Power 244cm 5-25g

Kołowrotek Shimano Sienna FG C3000

Plecionka Mikado Nihonto Octa Braid 0,12 150m Green

Plecionka Mikado Nihonto Octa Braid 0,10 150m Żół

Przypon Dragon A.F.W 7x7 SURFSTRAND stal 9 kg 40 cm

Nie wiem, czy 150m plecionki  to nie będzie za mało.

Będę spiningował głównie na gumki 6-10cm. Woblerki też się pojawią. 

Dziękuję za poświecony czas. Pozdrawiam Adam.

Edited by Adam Kolas

Na temat wędziska i kołowrotka nie wypowiem się, bo nie znam tych modeli.

Moim zdaniem plecionka 0.10 będzie wystarczająca. Na pewno 150m nie zapełni szpuli, musisz dać podkład, a robi się to tak:
1. Nawijasz na szpulę zapasową całą plecionkę ze szpuli fabrycznej, dowiązujesz podkład z żyłki (może być nawet zleżała) i nawijasz pozostawiając 1-2mm do rantu szpuli.
2. Tak sformowany pakiet przewijasz na szpulę główną i masz tyle linki ile potrzeba.

Mam zastrzeżenia do plecionki Mikado Octa, dość szybko się strzępi i traci moc, ja używałem Mikado Fine, jest 4-włóknowa i zdecydowanie trwalsza. Natomiast szczerze polecam Sunline Siglon 8X PE 0,8 orange od @psulek, ma dobrą cenę i świeży towar. Jest droższa od Mikado, ale nieporównywalnie cieńsza, mocniejsza i niezawodna.

Przypon bardzo dobry, choć obniżyłbym jego moc do 6kg, łowię również w Warcie i nie ma tam ryb, które zagrażałyby zerwaniem takiego.

Edited by Alexspin

Wracając do sprzętu - poczytałem trochę i mam nieco zastrzeżeń do wybranego przez Ciebie kołowrotka. Shimano to marka z wyższej półki i jeśli ich kołowrotek kosztuje około 150.- PLN, to nawet nie próbowałbym go testować, a co dopiero używać. Jeśli chcesz kołowrotek w podobnej cenie i taki, który wytrzyma kilka sezonów, to polecam Ultris FD 1130 (link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam). Moja Pani używa ten model już 5 sezonów w zestawie z wędziskiem 10-40 i jak na razie bezawaryjnie.

Edited by Alexspin