Jump to content

Problem z blokadą biegu wstecznego

Paweł2006
 Share

Recommended Posts

Witam jestem tutaj nowy nie wiem czy napisałem temat w odpowiednim dziale ale przejdę do problemu.

Problem mam z kołowrotkiem shimano exage 2500 a dokładnie z blokadą biegu wstecznego zwanego chyba też blokadą anty rewersyjną.

Chodzi o to że gdy np. holuje sobie rybę puszczę korbkę i nagle cała szpula kręci się w tą stronę w którą nie powinna (wstecz).

Czy mieliście taki przypadek i wiecie jak to może naprawić, z góry dziękuje za odpowiedzi

Nie smarowałem kołowrotka go rozkręciłem go ale wszystko na pewno dobrze złożyłem, nie wiem jak się to nazywa ale powiedzmy że to łożysko oporowe z tymi pionowymi tłoczkami i sprężynkami myślę  że dobrze je osadziłem chyba że trzeba je jakoś specjalnie osadzić

"Nie smarowałem kołowrotka ale go rozkręciłem ale na pewno wszystko dobrze złożyłem "

Czyli źle złożyłeś gdybyś to zrobił poprawnie to by działało. Osobiście łożysko oporowe rozkładałem w jednym kołowrotku bo jest to zrobić trudno. Ja to musialem zrobić na 3 razy. Raz nie działało. Za 2 zrobiłem to tak dobrze że kołowrotek w ogóle nie kręcił. A za trzecim się udało. Od tamtej pory po prostu nie rozbieram tych że łożysk tylko je zakraplam olejem maszynowym w niewielkiej ilości. 

Edited by mikolaj łódzki

Trochę nieczytelny opis :

Chodzi o to że gdy np. holuje sobie rybę puszczę korbkę i nagle cała szpula kręci się w tą stronę w którą nie powinna (wstecz).

Czyli korbka też Ci się kręci ? - wtedy oporówka lub sprawdź sprężynkę przy dźwigni.

A jak Ci się korbka nie kręci Obraca )wraz ze szpulą to brak hamulca ?

20 godzin temu, mikolaj łódzki napisał:

"Nie smarowałem kołowrotka ale go rozkręciłem ale na pewno wszystko dobrze złożyłem "

Czyli źle złożyłeś gdybyś to zrobił poprawnie to by działało. Osobiście łożysko oporowe rozkładałem w jednym kołowrotku bo jest to zrobić trudno. Ja to musialem zrobić na 3 razy. Raz nie działało. Za 2 zrobiłem to tak dobrze że kołowrotek w ogóle nie kręcił. A za trzecim się udało. Od tamtej pory po prostu nie rozbieram tych że łożysk tylko je zakraplam olejem maszynowym w niewielkiej ilości. 

Miałeś rację źle złożyłem to "łożysko oporowe" 

I jeśli ktos miałby z tym problem to opiszę co zrobilem 

1. Znalazłem schemat kołowrotka z opisem części. 

2. Skopiowałem nazwę części która mnie interesowała była to w moim przypadku "Roller Clutch Assembly" wkleiłem nazwę na YouTube i znalazłem bardzo dobry film anglojęzyczny ale wszystko jest pięknie pokazane link do filmu :  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DYDKux3KybBE&ved=2ahUKEwjqmozqrrH9AhVOgosKHR60BLUQz40FegQICBAq&usg=AOvVaw2k7VmAh-5_wFhWpn3e_NBP 

Z kołowrotkiem trochę się bawiłem bo można powiedzieć że był trupem ale teraz wszystko elegancko. 

Dziękuję wszystkim za każdy wpis