Jump to content

Nietypowe spławiki

Recommended Posts

Znalazłem kilka nietypowych (przynajmniej dla mnie) spławików. Jakie mogą mieć wykorzystanie?

Wiem, że na ryby ;) Chodzi mi o to w jakich warunkach warto je użyć. Ten z ostatniego zdjęcia może sprawdzić się do bata w wietrzne dni.

c71f7b50abe4453ea78048d9dd51f59f.webp

4704a26e90755641e2cf22ee9295639a.webp

product_1223.jpg

Edited by zwykły michał

1 - Nie wiem do czego może być. Dawno, dawno temu było dość sporo takich przelotówek ale generalnie wędkarze uznali pomysł stopera na górnym oczku za nietrafiony i znikły z rynku. A generalnie do połowów w głębokich jeziorach.

2 - Od biedy do naprawdę głębokiej przepływanki. Jednak byłaby to desperacja patrząc na dzisiejszy rynek.

3 - Standardowe do polowów jeziorowych. Szkoda, że trochę źle pomalowane. Czarne pierścienie są nieco za małe a czerwony w środku już z kilku metrów będzie widoczny jako czarny.

Pierwszy to bardziej do bata wydaje się być. Spławiki tego typu są ciągle produkowane, ten jest z Bułgarii ale Expert też ma takie modele.

Spławiki rzeczne przeszły ewolucję i nie bardzo jest miejsce na takie wynalazki. Ale w głębokich dołkach gdzie spławik montowany na stałe nie daje rady? 

Ten jeziorowy zwrócił moją uwagę przez proporcję długości anteny do korpusu. 

Kupię w najbliższym czasie i wypróbuję :)

Lubię te spojrzenia tubylców bo łowię inaczej niż oni. Co gorsze łowię większe ryby albo w ogóle łowię kiedy im nie biorą. 

Przelotowy do bata, hmmm, dla mnie to nowość. Co do drugiego to pisałem o głębokiej przepływance. Dość dawno temu, gdy jeszcze istniała stanica w Czarnowie, na wprost pomostu był kilkumetrowy rów oddalony o około 6 m. Wtedy jeszcze bolonki nie istniały a królowały teleskopy max 5 m.

33 minutes ago, Docio said:

Przelotowy do bata, hmmm, dla mnie to nowość

Frangielka ale spławik montowany jednopunktowo. Nie da się ukryć, że błysnąłem :)

34 minutes ago, Docio said:

Dość dawno temu, gdy jeszcze istniała stanica w Czarnowie, na wprost pomostu był kilkumetrowy rów oddalony o około 6 m. Wtedy jeszcze bolonki nie istniały a królowały teleskopy max 5 m.

Znam miejscówkę gdzie dołek ma więcej niż 5m i moja bolonka nie daje rady. Łowiłem ładne płocie z toni ale chciałbym sprawdzić co jest głębiej. Kilka metrów od brzegu naprzeciw stanowiska i gruntówka odpada.

Kupowanie nowej wędki nie ma sensu bo rzadko tam łowię.

A nie można mieć za dużo spławików.