zwykły michał Posted May 6 Report Share Posted May 6 (edited) Znalazłem kilka nietypowych (przynajmniej dla mnie) spławików. Jakie mogą mieć wykorzystanie? Wiem, że na ryby Chodzi mi o to w jakich warunkach warto je użyć. Ten z ostatniego zdjęcia może sprawdzić się do bata w wietrzne dni. Edited May 6 by zwykły michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 6 Report Share Posted May 6 1 - Nie wiem do czego może być. Dawno, dawno temu było dość sporo takich przelotówek ale generalnie wędkarze uznali pomysł stopera na górnym oczku za nietrafiony i znikły z rynku. A generalnie do połowów w głębokich jeziorach. 2 - Od biedy do naprawdę głębokiej przepływanki. Jednak byłaby to desperacja patrząc na dzisiejszy rynek. 3 - Standardowe do polowów jeziorowych. Szkoda, że trochę źle pomalowane. Czarne pierścienie są nieco za małe a czerwony w środku już z kilku metrów będzie widoczny jako czarny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 6 Author Report Share Posted May 6 Pierwszy to bardziej do bata wydaje się być. Spławiki tego typu są ciągle produkowane, ten jest z Bułgarii ale Expert też ma takie modele. Spławiki rzeczne przeszły ewolucję i nie bardzo jest miejsce na takie wynalazki. Ale w głębokich dołkach gdzie spławik montowany na stałe nie daje rady? Ten jeziorowy zwrócił moją uwagę przez proporcję długości anteny do korpusu. Kupię w najbliższym czasie i wypróbuję Lubię te spojrzenia tubylców bo łowię inaczej niż oni. Co gorsze łowię większe ryby albo w ogóle łowię kiedy im nie biorą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 6 Report Share Posted May 6 Przelotowy do bata, hmmm, dla mnie to nowość. Co do drugiego to pisałem o głębokiej przepływance. Dość dawno temu, gdy jeszcze istniała stanica w Czarnowie, na wprost pomostu był kilkumetrowy rów oddalony o około 6 m. Wtedy jeszcze bolonki nie istniały a królowały teleskopy max 5 m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 6 Author Report Share Posted May 6 33 minutes ago, Docio said: Przelotowy do bata, hmmm, dla mnie to nowość Frangielka ale spławik montowany jednopunktowo. Nie da się ukryć, że błysnąłem 34 minutes ago, Docio said: Dość dawno temu, gdy jeszcze istniała stanica w Czarnowie, na wprost pomostu był kilkumetrowy rów oddalony o około 6 m. Wtedy jeszcze bolonki nie istniały a królowały teleskopy max 5 m. Znam miejscówkę gdzie dołek ma więcej niż 5m i moja bolonka nie daje rady. Łowiłem ładne płocie z toni ale chciałbym sprawdzić co jest głębiej. Kilka metrów od brzegu naprzeciw stanowiska i gruntówka odpada. Kupowanie nowej wędki nie ma sensu bo rzadko tam łowię. A nie można mieć za dużo spławików. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts