Jump to content

Czy taki zestaw będzie dobry na początek zabawy z wędkarstwem?

Recommended Posts

51 minut temu, PanKossak napisał:

Chciałbym zacząć przygodę z wędkarstwem mwtodą spinningową, znalazłem zestaw i chciałbym dowiedzieć się żyć taki zestaw wystarczy na połów średniej wielkości sandaczy ?

https://www.atilo.pl/pl/p/ZESTAW-SPINNING-WEDKA-2%2C4m-kolowrotek-6bb-gumy-Z16/4607

Nie chodzi mi o przynęty tylko czy wędka wytrzyma siłę sandacza.

Na spiningu się nie znam ale główki Jaxona miałem w rękach i palcami je rozginałem. Nie jest specjalnie subtelny ale dla mnie haczyki które mogę rozginać to porażka. 

Wędzisko marki Rush? Był taki zespół rockowy i wokalistka ;)

Chłopaki coś Ci doradzą jeśli określisz budżet i plany na połowy. Nie kupuj takich zestawów bo będziesz żałował i tylko zrazisz się do spinningu.

Edited by zwykły michał
Literufka

Od wszelkich "zestawów" trzeba przyjąć odległość omijania na kilometr. To są przeważnie "składaki" z niechodliwych zalegaczy i sprzętu poreklamacyjnego. Porzuć myśl o kupowaniu czegoś co jest max gadżetem humorystycznym. Choćby to, że do wędziska CW 10-30g proponuje się główki 1-2/3-4g. Wyrzucone pieniądze. Nie zaproponowałbym takiego czegoś nawet wrogowi.
Jaki masz planowany budżet (wędzisko+kołowrotek+plecionka)? Gdzie planujesz łowić te sandacze? Wówczas będzie można Ci coś doradzić.

Edited by Alexspin

6 hours ago, Alexspin said:

Choćby to, że do wędziska CW 10-30g proponuje się główki 1-2/3-4g

Zestaw musi być atrakcyjny cenowo a takie rozmiary są tańsze. Nie przypominam sobie żebym widział jakiś sensownie złożony z tego co jest rzeczywiście potrzebne.

15 godzin temu, PanKossak napisał:

Budżet na wędzisko i kołowrotek to 180-200zł a łowić planuję w kanale Odry bądź w średniej wielkości jeziorze o głębokości z 3-4m. 

Budżet bardziej niż mizerny. Można łowić nawet kijkiem leszczynowym (tak zaczynałem), ale czy to ma sens, zwłaszcza w obecnych czasach niemal bezrybia?

Najtańszy zestaw jaki mi przychodzi do głowy:
Grey Stream 5-23g/265cm seria, która zbiera dość pozytywne recenzje,
Ultris Aqua 830 mimo niskiej ceny stosunkowo solidny,
MIKADO Fine Braid 0,1 w miarę przyzwoita, choć bez rewelacji,
Surflon nie wolno zapominać o przyponach szczupakowych, minimum 30cm.
Alga 0, Alga 2Gnom 0, Gnom 3, niemal gwarantowane przynęty okoniow- szczupakowe, woblery i gumy dość mocno opatrzyły się rybom i błystki wracają do łask.

Edited by Alexspin