Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam poszukuje fajnego polecanego kija na feeder, będzie to 2 wędka ale szukam czegoś w miarę budżetowego do max 150-180zł. Ryby jakie mam w jeziorze to płoć lin karaś okoń szczupak. Wolałbym żeby kij wytrzymał też inne podobne ryby w razie wyjazdu na inne łowisko :). Polecicie coś fajnego?

P.S szukałem po starych tematach ale niezbyt znalazłem odp 

Edytowane przez BatoneQ
Napisano
7 hours ago, BatoneQ said:

Słyszałem dużo dobrego o wędzisku Robinson stinger i kołowrotku okuma carbonite b-feeder 5000

Kołowrotek w takim rozmiarze do feedera to przesada. Mieści 275m żyłki 0.30 mm a to dużo za dużo. Koszt takiej ilości żyłki będzie wysoki a nie wykorzystasz nawet połowy.

Moim zdaniem 4tys w zupełności wystarczy.

Napisano

W takich razach nawija sie podkłąd w takiej ilośći by żyłka uzytkowa napełniłą szpule;  po co sobie utrudniać rzuty?
PS w nowo-żytnie kołowrotki wierze tak sobie i w sumie czemu nie mocnieszy właśnie, w wersji budrzetowej powinien teoretycznie wytarczyc na dłużej.

Napisano
6 godzin temu, BatoneQ napisał:

A co jeśli nawine mniej, powiedzmy zmieści się 1/4 czy 1/2 pojemności szpuli? 

Rzuty zdecydowanie się skrócą.

6 godzin temu, Wartburg napisał:

w sumie czemu nie mocnieszy właśnie, w wersji budrzetowej powinien teoretycznie wytarczyc na dłużej.

To tak jak w domu, aby powiesić na ścianie mały obrazek facet wbija porządny hak zamiast dedykowanego małego gwoździka do betonu. Jasne, że można tylko pytanie po co? Ciężarów rzecznych też nie będzie miotał, bo jak sam napisał autor, będzie łowił w stojącej wodzie.

14 godzin temu, BatoneQ napisał:

P.S szukałem po starych tematach ale niezbyt znalazłem odp 

Kiepsko szukałeś. W ostatnich dwóch tygodniach piałem o doborze w trzech nowych różnych wątkach, dlatego tu już nie piszę.