MarcinTomasz Napisano 1 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Sierpnia 2023 Drodzy, przypuszczam, ze nie jest dział ale może ktoś pokieruje. Znalazłem stare wędzisko firmy Polsping - wyglada na popularną pozycje z PRLu, bo w googlu łatwo znaleźć zdjęcia poglądowe. Około 190cm długości, cw ciężko określić. Bardzo elastyczna, materiał z którego jest zrobiona wyglada na pierwszy rzut oka laika na jakieś włókno szklane. Czy ktoś byłby w stanie określić czy warto coś z taką bazą powalczyć i podjąć próby złożenia czego ciekawego? Może jakiś zestaw na białoryb? Dodam, że sam zacząłem spinnigowac niespełna 3 tygodnie temu. Z góry Dziękuję za wszystkie sugestie, Marcin
zwykły michał Napisano 1 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Sierpnia 2023 Z takiego kija to tylko spinning. Za krótki na spławik.
Wartburg Napisano 1 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) Pare osób z ciut dłuższych kijów robiło czułe sandaczówki pocienkasiająć koniec szczytówki, przelotki w/g gustu, do tego za duźy kołowrotek albo naważka na koniec dolnika. Są to zabawy dla doświadczonych użytkowników z doświadczeniem warsztatowym, wspólcześnie raczej dla garstki pasjonatów zakręconych na "vintage i custom vintage" Kolejna kwestia to opłącalność opakoffka żywicy i utwardzacza że 60 dych o ile masz na co zagospodarować reszte ..... do tego przelotki raczej przyzwoite i masz kosztów na dwa wspólczesne wędziska zupełnie sensownej klasy. Na białoryb mozesz teoretycznie dodać dolnik tylko skąd weżmiesz skuwki -nie wiem... i szczytóweczke od pickerka jak zrobisz z tego 320-340 bedzie sie nadawało.... Rzeźba - sam sie tak bawie jak nie mam mozliwości organizacyjnych jechać na ryby. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Wartburg 2
Alexspin Napisano 2 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Sierpnia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Wartburg napisał: Kolejna kwestia to opłącalność opakoffka żywicy i utwardzacza że 60 dych o ile masz na co zagospodarować reszte ..... do tego przelotki raczej przyzwoite i masz kosztów na dwa wspólczesne wędziska zupełnie sensownej klasy. ... i to jest clou całej operacji. Moim zdaniem warto takie wędzisko zachować jako obiekt kolekcjonerski, bo nie wiadomo na ile i na jak długo spełni powierzone mu funkcje, a finansowo operacja mało opłacalna. Jest kilka wędzisk spinningowych, które spełniają warunki jakie powinno posiadać wędzisko do połowu białorybu, w zupełnie przyzwoitych cenach, przykładowo: - DRAGON Chubhunter 0,5-8g - Jaxon BLUE WIND 0,5-5 g - Dragon FINESSE JIG SPINN 0,5-7g Zainteresuj się nimi i rozpatrz czy opłaca się wydawać pieniądze na modernizację muzealnego kijka, wątpliwej jakości. Do tego kołowrotek Ultris Aqua 810 lub Ultris Aqua 820 w zupełności wystarczą, a jeśli miałbyś kasę na coś z wyższej półki polecam DAIWA Fuego 1000. Edytowane 2 Sierpnia 2023 przez Alexspin 3
MarcinTomasz Napisano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 19 Sierpnia 2023 W dniu 2.08.2023 o 05:23, Alexspin napisał: ... i to jest clou całej operacji. Moim zdaniem warto takie wędzisko zachować jako obiekt kolekcjonerski, bo nie wiadomo na ile i na jak długo spełni powierzone mu funkcje, a finansowo operacja mało opłacalna. Jest kilka wędzisk spinningowych, które spełniają warunki jakie powinno posiadać wędzisko do połowu białorybu, w zupełnie przyzwoitych cenach, przykładowo: - DRAGON Chubhunter 0,5-8g - Jaxon BLUE WIND 0,5-5 g - Dragon FINESSE JIG SPINN 0,5-7g Zainteresuj się nimi i rozpatrz czy opłaca się wydawać pieniądze na modernizację muzealnego kijka, wątpliwej jakości. Do tego kołowrotek Ultris Aqua 810 lub Ultris Aqua 820 w zupełności wystarczą, a jeśli miałbyś kasę na coś z wyższej półki polecam DAIWA Fuego 1000. Wędzisko PRLowe zostawiłem w spokoju, wybór padł zaś na Jaxona Grey Stream 1-7 228cm w zestawie z Ultrisem wymienionym przez Ciebie. Wiele dobrych opinii wyczytałem o ww. Jaxonie. Zdaje się, że na białoryb ciężko ale okonki już powinienem móc fajnie obłowic. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 1
Rekomendowane odpowiedzi