Dario1906 Posted September 19, 2023 Report Share Posted September 19, 2023 Siemanko mam małe proste pytanko i ciekawość robicie sami przypony czy kupujecie gotowce?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 19, 2023 Report Share Posted September 19, 2023 (edited) Małe haczyki czyli rozmiar 16 i mniejsze kupuje zawiązane. Większe wiąże sam. Dodam jeszcze, że głównie spławikuje w różny sposób i sporadycznie łowię na grunt. Edited September 19, 2023 by zwykły michał 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 19, 2023 Report Share Posted September 19, 2023 Sam wiążę z małą uwagą. Od jakichś 30 lat praktycznie używam wyłączne haków z oczkiem, więc wiązanie to żaden problem niezależnie od wielkości haka. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 Mam gdzieś numer 24 z oczkiem. Używasz takich? Jakiego węzła używasz? Wiązałem kilka razy większe rozmiary do feedera używając "węzeł bez węzła" ale może warto pomyśleć o czymś innym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario1906 Posted September 20, 2023 Author Report Share Posted September 20, 2023 (edited) Właśnie będę próbował przejść na robienie przyponów pod methode, haczyki z oczkiem zobaczymy jak wyjdzie Edited September 20, 2023 by Dario1906 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 Łatwiej jest wiązać haczyki z oczkiem ale to moje subiektywna opinia. Mam mało subtelne dłonie i haczyki poniżej 14 to masakra. Same węzły to nie problem ale domyślam się, że chcesz mieć powtarzalną długość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 O wiele łatwiej, o wiele. Ja zauważyłem tendencję do przeciągania węzłów, więc decyzja była jedna i nie żałuję. A długość przyponu, to proste. Wpierw się wiąże hak do żyłki ze szpuli a potem odcina żyłkę na pożądaną długość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario1906 Posted September 20, 2023 Author Report Share Posted September 20, 2023 Kupiłem haczyki z oczkiem 10 i 12, gumki do pelletu, stoper już nie chce pisać z jakiej firmy żeby nie było, ale jeszcze została żyłka i tu firmę musze wymienić oczywiście żadna reklama myślę nad kupnem Matrix Power Micron korzystał ktoś z takiej żyłki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 20, 2023 Report Share Posted September 20, 2023 10 godzin temu, zwykły michał napisał: Mam gdzieś numer 24 z oczkiem. Używasz takich? Jakiego węzła używasz? Wiązałem kilka razy większe rozmiary do feedera używając "węzeł bez węzła" ale może warto pomyśleć o czymś innym. Sorki z poślizgiem, jakiś mi umknęło. Takich małych nie używam. Najmniejsze w posiadaniu to chyba 18. A węzeł u nas nazywany spinningowym, powszechniej nie pamiętam ale już kilka razy tu padała nazwa na forum. Chyba nawet jakiś filmik zamieściłem. Generalnie to ten sam węzeł, który używam do wiązania krętlika. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts