Jump to content

Jaka wędka

Recommended Posts

Witam, jako ze jestem nowy na forum to na początek chciałem się przywitać. Mam pytanie odnośnie wędki na warszawską Wisłę. Do tej pory łowiłem głównie na kanałku żerańskim, wędki mikado bixlite 2-11 i 5-25. Od tego roku chciałbym zacząć łowić na Wiśle, upatrzyłem sobie trzy : wędki dragon black rock2 10-35, abu garcia venerate 10-30 i  Berkley URBN Spin <30g. Która z tych wędek najlepiej by się sprawdziła. Łowienie tylko z brzegu. Pozdrawiam 

Zależy jakie gatunki chcesz łowić. Ważne też jest jakie przynęty masz zamiar używać.

O wybranych wędziskach nic nie napisałeś a na cw dane techniczne się nie kończą.

Jedna wielka niewiadoma.

Hej, witamy Cię na forum:)

Sprawdź sobie wędkę Savage gear SG2 12-35g 251 cm. Na Wiśle może Ci się przydać ciut dłuższy kijek a myślę że te 7-10 cm wielkiej Ci różnicy nie zrobi. Kijek używam osobiście i chwalę go sobie. 12g dolnej granicy jest w 100% realne, a i 38-40g ogarnie także.

Powodzenia!

8 godzin temu, Milczek napisał:

;)wędki 2,4 cm ( dłuższe mi nie leżą) 

To niedobrze bo duża rzeka to długa wędka. Na takim łowisku wymagane są często dłuższe rzuty. Należy też mieć możliwość operowania przynętą na dużej odległości. Techniki łowienia bolenia wymagają dłuższego kija. Na mniejszych rzekach na bolenie używam minimum 2,7 m.

Dlatego nawet nie szukam i nie oglądam tych wędzisk dlatego że moim zdaniem już na dzień dobry sam sobie strzelasz w kolano. Trudno znaleźć wyjście z takiej sytuacji. Ja zdania nie zmienię Ty też nie zdecydujesz się na dłuższe wędzisko, więc krótki koniec- radź sobie sam.

Edited by ryukon1975

W dniu 13.01.2024 o 04:56, ryukon1975 napisał:

duża rzeka to długa wędka

Zdecydowanie popieram. Co prawda wędziska z serii Black Rock mają wyjątkowo dobrą dynamikę, ale Wisła w rejonie Warszawy, to wielka rzeka i wędkując z brzegu, z kijkiem 240cm niewiele zdziałasz, tym bardziej jeśli chodzi o bolenie. Ja na znacznie mniejszych rzekach (Warta, Pilica - w środkowych odcinkach) używam wędziska 265cm i nie uważam, aby był za długi (dla porównania - wędkuję wyłącznie metodą castingową i moje inne kijki mają długości 160-180cm).

Edited by Alexspin

Witam ponownie, poczytałem, przeanalizowałem i przyznaję Wam rację, nie ma co się głupio upierać. Faktycznie na Wiśle niewiele zdziałam z krótką wędką. Na temat black rocka trochę poczytałem i są skrajnie różne opinie, co do abu garcii nic praktycznie nie ma. Czy bylibyście w stanie coś doradzić do kwoty 500zł, głównie woblery i blachy. 

Za 500 zł spokojnie można już wybrać coś ciekawego.

Black Rock odradzam pod Twoje potrzeby. Kij dobry na szczupaka ale na bolenia jest zbyt wolny i kluchowaty. Tak samo pod sandacza. Stąd może i skrajne opinie, ludzie używali go do różnych technik czy gatunków i nie zawsze się sprawdził.

Przy połowie bolenia stosuje się często żyłkę z nią będzie to kompletnie wolny zestaw. Plecionka zaś pod bolenia nie wszystkim odpowiada. Dlatego patrząc szeroko na temat wybrałbym coś innego.

11 godzin temu, ryukon1975 napisał:

Black Rock odradzam pod Twoje potrzeby. Kij dobry na szczupaka ale na bolenia jest zbyt wolny i kluchowaty. Tak samo pod sandacza.

Generalnie zgadzam się z opinią Krzysztofa, choć moja Pani, już od kilku sezonów, skutecznie łowi sandacze kijkiem OKUMA Black Rock 3-18g/198cm/jednoskład. Natomiast w przypadku bolenia, to wędzisko pomimo swojej dynamiki (odległości rzutów porównywalne z kijkami ok. 260cm) jest zdecydowanie zbyt krótkie, tym bardziej przy połowach w Wiśle. Pod bolenia używa Grey Stream 10-40g/265cm i ten kijek zdaje egzamin (Pilica, Warta).

22 godziny temu, Alexspin napisał:

choć moja Pani, już od kilku sezonów, skutecznie łowi sandacze kijkiem OKUMA Black Rock 3-18g/198cm/jednoskład. Natomiast w przypadku bolenia, to wędzisko pomimo swojej dynamiki (odległości rzutów porównywalne z kijkami ok. 260cm) jest zdecydowanie zbyt krótkie, tym bardziej przy połowach w Wiśle. Pod bolenia używa Grey Stream 10-40g/265cm i ten kijek zdaje egzamin (Pilica, Warta).

Wszystko zależy od indywidualnego podejścia. Obydwa kije są dobre w swojej (nie wiem nawet jak to określić)powiedzmy formie. Jednak z racji materiałów użytych do wykonania blanków są z typu tych którymi można skutecznie wyholować suma 20-30 kg pomimo że na blanku pisze cw 20 czy 30 g ale nie do delikatnego i czułego łowienia lekkimi przynętami 10-20 g.

Podobne kije mają inne firmy na przykład SG 2 są też takie, inne firmy też mają. Wędziska z niższej półki danej firmy. Kije inne od "prawdziwych" węglówek które dają prąd w rękę. Nigdzie na ten temat nie czytałem ale to temat ciekawy. Jednak przerobiłem kijów mnóstwo i coś tam wiem z praktyki. Swoją pracą przypominają mi wędziska kompozytowe. Dla nie wtajemniczonych kompozyt to połączenie włókna węglowego z włóknem szklanym. Nie wiem czy jest to wynik połączenia np węgla 24 mln PSI z 30 PSI w dany sposób czy coś innego. Droższych grafitów raczej tam nie ma z racji ceny takich wędzisk.

Edited by ryukon1975

Godzinę temu, ryukon1975 napisał:

Jednak z racji materiałów użytych do wykonania blanków są z typu tych którymi można skutecznie wyholować suma 20-30 kg pomimo że na blanku pisze cw 20 czy 30 g ale nie do delikatnego i czułego łowienia lekkimi przynętami 10-20 g.

Krzysztofie, doświadczenie z obydwoma tymi kijkami wskazuje, że nie mogę w pełni zgodzić się z Tobą.
Primo, jeśli chodzi o Black Rocka, gdyby uczepił się sum 20-30kg, bezzwłocznie użyłbym noża i poświęcił nawet kilkadziesiąt metrów linki.
Secundo, Balck Rock doskonale radzi sobie z przynętami już od 2g, a w sprzyjających warunkach (wiatr od pleców, odległość rzutów około 15m) nawet z 1g.
Tertio, w pełni zgadzam się, że Grey Stream nie jest wędziskiem do lekkiego wędkowania, ale nie do tego został stworzony, natomiast zupełnie dobrze radzi sobie z przynętami 15-40g, a w praktyce używany jest w zakresie 20-40g.

Nie wnikałem z jakiego materiału są wyprodukowane, ale używając ich zgodnie z przeznaczeniem nie zawiodły i spełniają wymagane potrzeby - Black Rock od 6-ciu i Grey Stream 2-ch sezonów.

Pozdrawiam.:)

W dniu 26.01.2024 o 06:45, Alexspin napisał:

Nie wnikałem z jakiego materiału są wyprodukowane, ale używając ich zgodnie z przeznaczeniem nie zawiodły i spełniają wymagane potrzeby - Black Rock od 6-ciu i Grey Stream 2-ch sezonów.

I nie wnikniesz bo gdzie to znaleźć? Ja też nie wniknę, ani słowa w katalogu czy gdziekolwiek. Dlatego moje myśli idą w jedną stronę.

Jeśli zaś chodzi o suma to na YouTube jest film z holu suma na Odrze na Black Rock więc nie tylko ja dałem radę. :) Teoretycznie taki sum powinien kij o cw 35 g połamać ale to tylko teoria. Nigdy nie mierzy się mocy i wytrzymałości kija jego cw bo to zupełnie inne sprawy. Niestety dziś większość tak myśli czyli cw do ciężaru holowanej ryby porównuje i tak mierzy moc wędziska.

Edited by ryukon1975

Guest Ubertroll

Coś mi świta, że kiedyś Dragon podawał moc wędziska w lb. Dziś chyba każda "polska" firma ma ten parametr w nosie. A szkoda. 

Uwielbiam stwierdzenia "wędzisko niedoszacowane".

Przyglądam się wymianie myśli i tylko utwierdzam się w przekonaniu jak nasze opinie/oczekiwania są różne. Na przykład Ty Alku rozpływasz się nad Pinnacle'm. Nawet mam jednego przerobionego przez Kamila. Niestety kurzy się za szafą i chętnie bym go sprzedał. Jakoś średnio się z nim dogaduje. Dlaczego taka różnica w ocenie? Bo śmiem twierdzić, że mamy różne oczekiwania, technikę rzutu, używamy różnych przynęt, być może inaczej je animujemy. :) O preferencjach co do długości całkowitej, długości rękojeści warto również wspomnieć. Kto ma z nas rację? Myślę, że każdy z nas.

I jeszcze jedna kwestia (bo jesteś fanem wędzisk spod ręki Kamila). On nie lubi wędzisk/blanków St. Croixa, ja jestem wielkim ich fanem mimo wielu niedoskonałości. Kamil opisuje wędzisko do 28 g., a ja już czuję dyskomfort przy przynętach rzędu 20. I bądź tu mądry. M.in. dlatego jestem cholernie ostrożny przy jakimkolwiek doradzaniu.

Edited by Ubertroll

W dniu 27.01.2024 o 12:24, Ubertroll napisał:

Na przykład Ty Alku rozpływasz się nad Pinnacle'm. Nawet mam jednego przerobionego przez Kamila. Niestety kurzy się za szafą i chętnie bym go sprzedał

Cześć, napisz na priv który to kijek, jakie parametry, bo było kilka wersji? Gdybyś mógł, to też jakieś fotki.