Szaplod Posted May 8, 2024 Report Share Posted May 8, 2024 Witam, Zastanawiam się nad zakupem wędki SG Parabellum o długości 3,07 m i mocy 12-32 g (wersja dwuskładowa). Znalazłem również wersję czteroskładową o długości 3,01 m i mocy 12-35 g. Mam pytanie: czy wędka czteroskładowa różni się znacząco od wędki dwuskładowej pod względem pracy lub wytrzymałości? Mniejsza długość transportowa wędki czteroskładowej jest dla mnie korzystna, ponieważ łatwiej ją zmieścić w samochodzie, zabrać w podróż - do plecaka lub torby. Czy różnice między tymi wędkami są na tyle znaczące, by wpływać na wybór? Dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 8, 2024 Report Share Posted May 8, 2024 To co napiszę dotyczy wszelkich blanków, niekoniecznie tych, o które pytasz. Wędzisko o tej samej nazwie i bardzo zbliżonej długości ale o innej ilości elementów składowych i cw będzie się różnić. Te o większej ilości składów będzie zdecydowanie sztywniejsze poprzez ilość złącz. Samo złącze to odcinek ok 5 cm z każdej części blanku ale błędem jest sumowanie. Usztywnienie to tylko 5 cm w wersji 2-u składowej oraz 3x5 cm w wersji 4-ro składowej. Moim zdaniem w czteroskładowej jest niedoszacowane cw i gdyby nawet opierało się wyłącznie na szczytówce to dolne powinno być sporo większe jak np 15-35 g. Ale tak nie jest, górne też jest podwyższone, czyli cw opiera się na dłuższym odcinku i dzięki temu można domniemywać iż cw wynosi 15-40 g. I tu zagwozdka. Jeśli opiera się na dłuższym odcinku to w 4-ro składzie kończy się on usztywnieniem złącza i nie musi być aż tak wysokie. Zgaduj-zgadula, dlatego unikam i odradzam wszelkie wędziska typu travel, bo ich praca kończy się praktycznie na złączu szczytówki a to, wielce prawdopodobnie, może doprowadzić do zbyt szybkiego "zmęczenia" blanku i jego uszkodzenia. Waga 4-ro składu, mimo wersji krótszej o 6 mm, powinna być cięższa. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted May 8, 2024 Report Share Posted May 8, 2024 3 godziny temu, Szaplod napisał: Witam, ... i mocy 12-32 g (wersja dwuskładowa). Znalazłem również wersję czteroskładową o długości 3,01 m i mocy 12-35 g. To nie moc tylko sugerowana gramatura jaką wędzisko jest w stanie obsłużyć, bądź w jakiej zachowuje swoje optymalne właściwości rzutowe. Wytrzymałość (szkoda, że polskie firmy nie podają) opisuje się w funtach. Jeżeli travel ułatwi Ci transport, to kupuj. Życzę Ci ryb, które tak ugną wędzisko, żeby stało się kwadratowe. A najbardziej życzę Ci auta do którego będziesz mógł zapakować jednoskład Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szaplod Posted May 9, 2024 Author Report Share Posted May 9, 2024 Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted May 9, 2024 Report Share Posted May 9, 2024 Do czego potrzebne Ci tak długie wędzisko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 10, 2024 Report Share Posted May 10, 2024 Być może wędkuje z brzegu, ale to mylne pojęcie. Wędkuję wyłącznie z brzegu, mam wędziska nie przekraczające 2m, najkrótsze 165cm i absolutnie nie przeszkadza to w skutecznym ich użyciu. Przypomnę, że w zamierzchłych czasach (lat 70-80) gdy żegnałem się ze spławikiem i zaczynałem przygodę ze spinningiem, generalnie wędziska spinningowe były krótkie, nawet nie przekraczające 1,5m i też spełniały swoje zadanie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 10, 2024 Report Share Posted May 10, 2024 53 minuty temu, Alexspin napisał: Być może wędkuje z brzegu Albo potrzebne informacje uzyskał gdzie indziej a tu jedynie weryfikował usłyszaną opinię na temat różnic w tych wędziskach. Dla mnie najważniejsza była forma pytania oparta na chęci poznania opinii bez nacisku aby przeczytać to, do czego ewentualnie był przekonany. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts