_świeżak_ Posted July 30 Report Share Posted July 30 Chciałem się spytać co do własnej zanęty erste Frage: 1.jako bazy mogę użyć 30% zmielonych płatków owsianych 50% wyprażonej bułki tartej 20% bułki tartej surowej 2.jakie dodatki dodać i w ilu procentach 3.czy ziarna np sezam siemię lniane mak itp nadadzą się 4.jakie zapaszki do zanęty dodać Robię mieszanki na ryby płoć karaś oraz karp tylko te rybki mnie interesują Jakieś uwagi przestrogi wszytskie odp są cenne nawet te najgłupsze i najbardziej krytykujące wiem że na tym forum są wędkarze bardziej doświadczeni niż ja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 30 Report Share Posted July 30 To coś głupiego. Ad1. 30% mielonych płatków zabetonuje całą bułkę na kamyczek. Mielone płatki są mocniejsze od bentonitu. A jak dasz kulom podeschnąć na brzegu przez 20-30 minut to będziesz rzucał kamieniami a nie zanętą. Nigdy nie przekroczyłem 25% i to na rzekę jako spłaszczone kule, gdzie nurt był widoczny. W wodzie stojącej schodziłem do 10-15% albo wcale gdy wiedziałem, że jest muł. Wrzucenie kuli w muł jest równe nie nęceniu bo w nim zniknie. Ad2. Do 10% w zależności od dodatku. Jest ich całe mnóstwo, jedne rozluźniają zanętę, inne nie. Opisanie wszystkiego to książka. Ad3. Tak, tylko po co. Dodatek w zanęcie to przynęta na haku. Dodawanie wielu dodatków to pomyłka. Ad4. W pierwszej kolejności sprawdź zanętę bez jakichkolwiek atraktorów ponieważ możesz wyciągnąć błędne wnioski, gdyż nie będziesz wiedział co tak naprawdę skusiło ryby. Rób zanęty na gatunki jakie sobie życzysz jednak wpierw poznaj je, jak i gdzie się odżywiają, czym się odżywiają, gdzie żerują i gdzie odpoczywają. Wtedy kompozycja zanęt będzie prosta i zrozumiesz, że nazwanie własnej zanęty jako płociowa, wcale nie oznacza, że ściągniesz w łowisko płocie. 70% bułki to tak jakbyś nęcił rozmoczonym chlebem a to już wędkarskie passe. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 30 Report Share Posted July 30 5 hours ago, Docio said: 70% bułki to tak jakbyś nęcił rozmoczonym chlebem a to już wędkarskie passe. Które może być wyjątkowo skuteczne w parkowym stawie bo ludzie karmią chlebem kaczki. Kiedy mam kaprys użycia zanęty spożywczej to kupuję gotowca w sklepie. Do suchej zanęty dodaję melasy i przecieram w rękach. Dopiero wtedy namaczam samą wodą i dodaję to co ma być na haczyku. Klei się jak trzeba i szybko rozkleja na dnie. Kiedy planuję łowić na kukurydzę to dodaję parzoną kaszę kukurydzianą. Skleja i dodaje mocny zapach kukurydzy. Proporcje "na oko" bo to nie laboratorium 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 31 Report Share Posted July 31 3 godziny temu, zwykły michał napisał: Które może być wyjątkowo skuteczne Jak najbardziej o ile ryby w tym gustują. Jeśli jednak nie to w ciągu dwóch dób zaczyna kwaśnieć i zakwasza mnóstwo wody niszcząc ekosystem. U nas akcja uświadamiająca była pod koniec lat 80-tych i piały o tym wszystkie periodyki wędkarskie. Obecnie to jest taka ciekawostka, bo już chyba nikt tego nie robi. Podobną ciekawostką jest sprawa z niedopałkiem papierosa wrzuconym do wody. Mało kto pamięta, że jeden niedopałek zatruwa 1 m3 wody. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 31 Report Share Posted July 31 Pamiętam, że czytałem o niedopałkach papierosa. Daje do myślenia Nęcenie chlebem jest popularne zimą w UK. Głównie z gruntu i są nawet specjalne koszyczki zanętowe. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 31 Report Share Posted July 31 No nie dziwne. Pieczywo ma mnóstwo składników odżywczych w tym sól i cukier tak potrzebne gdy pokarm naturalny praktycznie nie istnieje. Co tam ryby, zimą nawet zwierzynie leśnicy w karmnikach podają sól kamienną w dużych blokach jako tzw lizawki. Co do chleba to mam kolejną ciekawostkę. Masz jakieś ulubione danie, jesz je co dzień przez dwa miesiące i w końcu zaczyna cię zwyczajnie nudzić. A chleb jeszcze nigdy nikomu się nie znudził, je się go co dzień od 3-go roku życia aż do śmierci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_świeżak_ Posted July 31 Author Report Share Posted July 31 Dzięki Docio i zwykły Michał za odp i mam pytanie czy płatki kukurydziane zmielone na małą frakcje z elementami dużej są dobre to takiej zanęty A no i jeśli chodzi o zanętę to kanał na YT wędkarska wiedza to taka skarbnica wiedzy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 31 Report Share Posted July 31 (edited) Godzinę temu, _świeżak_ napisał: Dzięki Docio i zwykły Michał za odp i mam pytanie czy płatki kukurydziane zmielone na małą frakcje z elementami dużej są dobre to takiej zanęty Nie krusz, wsyp do zanęty, pokruszą się same przy mieszaniu a grubsze frakcje są nawet pożądane w zanęcie. Pyłu żadna ryba nie będzie cedzić. Płatki kukurydziane jako dodatek klasyfikuje się jako dodatek rozluźniający, czyli nie klejący, z dodatkiem cukru. To ważne aby nie przesłodzić zanęty gdy robi się słodką. Aby zachować właściwości rozluźniające dodatku bez elementu cukru należy wybrać otręby pszenne lub żytnie, popularne w diecie fit i dostępne chyba w każdym sklepie. Ryby mają stokrotnie czulszy węch od psa. To skutkuje, że jak Ty wyczujesz jakiś zapach, to dla ryb będzie on tak intensywny, że je będzie odstraszał. A przy okazji. Nie mnóż postów, skorzystaj z funkcji edycji, trzy poziome kropki w prawym górnym rogu postu. Na YT znalazłem jedną wędkarską skarbnicę wiedzy, choć wszystkiego nie mówi do kamery - Bogdan Barton, oraz jedną przyrodniczą - Echa Leśne. Większość wędkarskich filmów kończę po maks 3 minutach, bo nie mogę patrzeć i słuchać farmazonów. Nowe wędkarstwo pełne przekłamań, bzdur i wydumanych teorii własnych w jednym celu - reklama sprzętu, zanęt i przynęt. Właśnie obejrzałem kilka odcinków Wędkarska Wiedza. Mam bardzo pozytywne odczucia, dobrze tłumaczy i uzasadnia. Wystarczy uważnie słuchać i na pewno się skorzysta. Edited July 31 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
_świeżak_ Posted July 31 Author Report Share Posted July 31 (edited) A oglądałeś kiedyś wędkarska wiedzę ? Bo on właśnie to jest old School wędkarski przy okazji. Nie mnóż postów, skorzystaj z funkcji edycji, trzy poziome kropki w prawym górnym rogu postu dziękuję pozdrawiam Edited July 31 by _świeżak_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts