Fubo MC Posted September 19 Report Share Posted September 19 Dzień dobry! Drodzy Panowie bardzo proszę o pomoc w kupnie wędki dla ojca, a dokładnie karpiówki. Do dzisiaj nie ma takiego kija, a bardzo by mu się przydał. Potrzebuje coś mocnego do dalekich rzutów, ale jednak w bardzo przystępnej cenie. Tata korzysta albo z tanich wędek do 200 zł albo z czegoś co pamięta późny PRL. Przykro sie robi jak mu spada ryba tylko ze wzgledu na przestarzały sprzet. Myślałem o czymś w cenie 200-400 zł. Czasy są jakie są, a niestety nie stamtąd pieniędzmi i mimo chęci ręce mam związane. Z góry dziękuję za poświęcenie mi trochę Waszego czasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted September 20 Report Share Posted September 20 Co znaczy "dalekie rzuty"? Proponuję wędki Prologic C1A 12" 3 lbs. Za troszkę ponad 200 zł masz dobry kij na początek przygody z karpiówkami. JKarp 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fubo MC Posted September 20 Author Report Share Posted September 20 Dziękuję za odpowiedź. Pisząc dalekie rzuty chodzi mi o to, żeby również używać tej wędki do dystansowego łowienia. Koło nas jest dość spory staw i super byłoby rzucać pod grązele ciezarkiem 50g na dystans ok. 80-100m. Polecana wędka to ta: https://ehooks.pl/wedka-prologic-c1a-tele-12-360m-35lbs-eva Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted September 21 Report Share Posted September 21 W dniu 19.09.2024 o 19:58, Fubo MC napisał: /-----/ albo z czegoś co pamięta późny PRL. Przykro sie robi jak mu spada ryba tylko ze wzgledu na przestarzały sprzet. Przestarzaly sprzęt nie jest problemem, problem może wystąpić gdy jest niewłaściwie dobrany co przy wieloletnim doświadczeniu jest mało prawdopodobne. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 21 Report Share Posted September 21 Wystarczy, że używa haków o złym kształcie i ryby spadają. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted September 22 Report Share Posted September 22 W dniu 20.09.2024 o 10:44, Fubo MC napisał: Dziękuję za odpowiedź. Pisząc dalekie rzuty chodzi mi o to, żeby również używać tej wędki do dystansowego łowienia. Koło nas jest dość spory staw i super byłoby rzucać pod grązele ciezarkiem 50g na dystans ok. 80-100m. Polecana wędka to ta: https://ehooks.pl/wedka-prologic-c1a-tele-12-360m-35lbs-eva No powiem szczerze, że tą wędką będzie problem z takim dystansem. Ba, każdą wędką bez umiejętności i właściwego dobrania żyłki, kołowrotka, przyponu bedzie problem. To naprawdę jest sztuką rzucać na takie odległości. I na pewno nie kijem teleskopowym. Wedka o krzywej ugięcia 3,5 lb, zylce 0,30 i ciezarku 80 g powinno się udać przy odrobinie wprawy i umiejętności. Jednak należy pamiętać, że te wędki to nie są wędki rzutowe. JKarp 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fubo MC Posted September 22 Author Report Share Posted September 22 Dziękuję za informację. W takim razie muszę się jeszcze zastanowić, albo po prostu jeszcze to z nim skonsultuję. Tata lubi wędki teleskopowe, a z tego co widzę muszę go przekonać do zmiany zdania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts