Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tym roku będzie to mój 3 rok łowienia metodą gruntową, w poprzednim stosowałem strzałówki takie, że na początku są cienkie a później coraz grubsze ale po kilku wyprawach się zaczęły trochę plątać i też były dosyć grube co przeszkadzało w wiązaniu wszystkiego, jaka jest taka no najlepsza opcja na strzałówkę do żyłki 0.30-0.32mm na rzuty na ponad 100m (ciężarek to pewnie jakieś 80-90g), myślałem nad plecionką ale jeśli plecionka to jaka grubość i gdzie to najlepiej kupić (nigdy nie kupowałem plecionki ani innych tego typu rzeczy heh). Z góry dzięki za pomoc :D

Napisano

Nigdy nie stosowałem plecionki na strzałówkę ale...
Są specjalnie dedykowane takie plecionki. 
Jednak należy dodać, że używając plecionki na strzałówkę należy używać ochraniacza na palec bo inaczej szybko stracisz skórę z palca. 
Najlepiej jak byś mógł sam dotknąć i pomacać te plecionki. 
Plecionki
JKarp

Napisano

Osobiście używałem strzałówek konicznych przy surfie. Przy karpiowaniu żyłka 0.4 o taka lub 0,45 już nie pamietam. Teraz stosuje jako żyłkę główną 0.4 lub 0.37 więc strzałówka już nie jest potrzebna do rzutów , może gdybym miał  łowisko obfite w konary ,kamienie, małże bym pomyślał na tym. 

Napisano
14 godzin temu, mikolaj łódzki napisał:

może gdybym miał  łowisko obfite w konary ,kamienie, małże bym pomyślał na tym. 

No i mam prośbę do Ciebie o wyjaśnienie, gdyż do tej pory sądziłem, że przypony strzałowe stosowne są po to, by duże obciążenie umieścić dość daleko na relatywnie cienkiej żyłce głównej, która przy rzucie najzwyczajniej mogłaby się zerwać.

O związku przyponu strzałowego z zaczepami na dnie nie słyszałem a przyznaję, jestem ciekaw.

23 godziny temu, JKarp napisał:

Jednak należy dodać, że używając plecionki na strzałówkę należy używać ochraniacza na palec bo inaczej szybko stracisz skórę z palca. 

Uczucie po siłowym rzucie 150 g na żyłce 0,40 jest równie niezapomniane i głęboko zapad w pamięć...i palce. :) 

Napisano
17 godzin temu, MrDawid napisał:

A z czego zwykle korzystałeś jeśli w ogóle używałeś strzałówek?

Do rzutów przy żyłce 0,35 i ciężarkach 90-100 g nigdy nie używałem strzałówki.
Natomiast przy wywózkach używam strzałówki mono Fox Exocet PRO Leader 45lb. 
Natomiast ostatnio stosuję zamiast leadcore używam ponad metrowego kawałka żyłki mono 0,60 i wtedy już nie używam strzałówki. 

JKarp

Napisano
22 godziny temu, Docio napisał:

O związku przyponu strzałowego z zaczepami na dnie nie słyszałem a przyznaję, jestem ciekaw.

Przecieranie o ostre krawędzie grubsza żyłka poradzi sobie z tym lepiej niż cieńsza. A co z przyponem w takiej sytuacji skróciłby go do 10-20cm niezależnie od rodzaju podajnika. Ale to moje osobiste podejście które w tym sezonie postaram się przetestować. 

Napisano

To dobry argument a mimo to nie czuję związku. Łowiąc na najzwyczajniejszy grunt, czyli metodą ciężkiej denki, nawet nie słyszałem aby ktoś stosował przypon strzałowy, a w rzekach nizinnych bardzo często piach jest nietypowy, powstały z rozmycia skał. Są to maciupkie sześciany ok 2x2 mm i paskudnie ostrych rantach i krawędziach. Wejść na bosaka na taki piach to jak proszenie się o wizytę u chirurga a jednak nie kojarzę aby ktoś w ogóle myślał o przyponie strzałowym.

Napisano

Kiedyś kiedy o spinningu oglądałem więcej natknąłem się na film z spławikiem znad wisły (chyba kowalczyka ale ręki nie dam sobie uciąć). Spławik spinningował za sandaczami w Wiśle i zaproponował użycia przyponu z żyłki żeby nie obcierać plecionki tak bardzo. Ot zapożyczenie fakt spławik mówił o plecionce a ja o żyłce w dodatku przy spiningu. Wiec u mniej ten efekt mniej jest mniej widoczny bo różnica miedzy żyłką 0.4 a 0.6 jest mniejsza niż pomiędzy plecionką 0.14 a żyłką 0.3. Ale czy grubszy kawałek żyłki przeszkadza i jest bardzo drogi. Nie wydaje mi się ale może pomóc jeżeli miałby wziąć upragniony rekord polski i okolic.:D  Do tego co pisał jkarp grubszy kawałek żyłki zastępuje leedcore. Kiedy używałem 0.3 jako żyłkę główną była to jedna z funkcji przyponu strzałowego. Teraz łowię grubej wiec ta forma nie jest taka potrzebna. 

Napisano

Spławik i sandacze, nawet raz go spotkałem jak podsuwał im żywczyki, skutecznie. Jednak konia z rzędem temu komu udałoby się łowić z marszu w tamtym miejscu. Tam wkoło nurt i małe głazy a pogrubienie końcówki zestawu jest jak najbardziej uzasadnione. O innych miejscach mogę się jedynie domyślać ale nie są jakoś wybitnie łatwiejsze od tego co napisałem.