Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim!

Chciałem zaprosić Was na stronę, którą od niedawna tworzę – https://carpboilies.com/pl

Na stronie znajdziecie katalog przepisów na kulki proteinowe z wyszukiwaniem na podstawie posiadanych pod ręką składników.

Dodatkowo możecie sami dodawać swoje przepisy i dzielić się nimi z innymi karpiarzami. Jeśli macie jakieś sprawdzone receptury, którymi chcecie się podzielić- zapraszam do wrzucania ich na stronę. Razem możemy zbudować naprawdę wartościową i przejrzystą bazę przepisów dla całej społeczności wędkarskiej.

Zapraszam do odwiedzenia strony i czekam na Wasze opinie! Jeśli macie pytania, pomysły na rozwój strony lub krytyczne uwagi, piszcie śmiało.

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia nad wodą!

https://carpboilies.com/pl

view_screen.jpeg

Napisano

Przepisy są tłumaczone z angielskiego za pomocą google tłumacza? Bo w niektórych miejscach trochę drewniane. np w przepisie na  "Mieszanka Drapieżnika", występuje "Pupae jedwabnika" to po prostu jego suszone larwy. I czy liczymy proporcje wagowo czy objętościowo bo litr tych że larw waży zaledwie 300-350g? I czy larwy mielimy czy w całości? Oczywiście odpowidź jest w sumie dość jasne ale pewnie znajdą się przypadki kiedy tak nie będzie. np. W przepisie na kulki "scopex" występują procenty i gramy. I jak to interpretować ? Bo procent się nie sumują (80%+40%=120%). Ja to rozumiem że podane składniki mieszamy mamy ich wagę i odmierzamy procentową wagę składników podanych w procentach. 

Ale chwalę fajny pomysł przyjemny. :) Tylko trochę przeredagować przepisy. Sortowanie bardzo fajne. 

Napisano

Jakaś część tekstu faktycznie czasami jest tłumaczona na szybko AI i po prostu potem to koryguję jak coś wyłapie, larw nie wylapalem- dzięki za zwrócenie uwagi :) Co do objętości to dodam do opisu mieszanek informację o tym, że w przypadku składników podanych w procentach całość odnosi się do 1kg suchej mieszanki. 

W przypadku Kulek Scopex faktycznie wskoczyły na końcu procenty zamiast g, błąd jest spowodowany moim przeoczeniem. Formularz do dodawania przepisów z automatu jako jednostkę miary ma ustawione procenty, do poprawy ręcznie. 

Dzięki za feedback i zapraszam do regularnego zaglądania na stronę!

Łukasz

Napisano (edytowane)
On 1/25/2025 at 10:16 AM, carpboilies.com said:

Co do objętości to dodam do opisu mieszanek informację o tym, że w przypadku składników podanych w procentach całość odnosi się do 1kg suchej mieszanki. 

Nie 1 kg a całości gotowej mieszanki.

Sposób podawania jednostek to dramat. Nie 1grams tylko 1 g, zamiast 5pcs powinno być 5 szt.

Słodki banan - "Vitamealo" to nazwa handlowa preparatu mleko zastępczego dla cieląt. W Polsce pewnie wystepuje pod inną nazwą. Pewnie zwykłe mleko w proszku będzie równie dobre.

Scopex mają 2 g witaminy C w składzie. Serio? 

Orzechowe mają składniki podane w % a melasa w ml. Powodzenia w odmierzeniu 50 ml melasy ;)Wygodniej będzie odważyć 68 g albo dodać 7% 

Edytowane przez zwykły michał
Dopisek
Napisano (edytowane)

Strona jest robiona po angielsku i po polsku i wprowadzenie dwóch różnych nazw miar było problematyczne od strony technicznej, dlatego odłożyłem to na później. Ale żeby dramat? Myślę, że każdy łapie o co chodzi z 10 pcs jajek i nikt nie wrzuca do wiaderka 10 wytłaczanek :)

Scopex- ok, prawdopodobnie użytkownikowi chodziło o kwasek cytrynowy, przeoczyłem to.

Vitamealo- tak jak napisałeś, jest to preparat mlekozastepczy, o konkretnym składzie. Różnorodność takich produktów na rynku jest na tyle duża, że przepis wymaga precyzowania. Vitamealo jest preparatem zbudowanym głównie na produktach mlecznych. Są różne odpowiedniki ale samo „preparat mlekozasteczy dla cieląt” mogłoby być mylące, bo jest wiele mieszanek, które są zrobione z mączek roślinnych- sojowej, pszennej, siemienia lnianego. Taki produkt, mimo że ten sam z nazwy, będzie zupełnie czym innym.

Co do obliczania miar- sposób z kilogramem mieszanki suchej + składniki płynne jest najlepszy, najwygodniejszy i najczęściej stosowany. To czy produkty suche podane są w procentach czy gramach nie ma wtedy znaczenia, bo zawsze odnosimy się do 1kg. Dodanie do tego liquidow czy jajek niczego nie polepszy, a tylko wprowadzi utrudnienie.

Co do melasy- płyny podajemy najczęściej w ml, naprawdę nie rozumiem problemu z odmierzeniem. Każdy liquid czy aromat ma inną gęstość, nie mam możliwości tego wszystkiego przeliczać na gramy. Jak przelejesz o parę ml to podsypiesz mąką, to nie apteka :)

Edytowane przez carpboilies.com
Napisano

Swoją opinię oparłem na wiedzy i doświadczeniu zawodowym. Kulek nigdy nie robiłem i pewnie nie rozumiem specyfiki metod dla karpiarzy. Przyjmuje do wiadomości. 

Nie zauważyłem od ilu lat robisz kulki. Rozumiem, że opierasz się na doświadczeniu i dlatego upierasz się przy swoim. 

3 hours ago, carpboilies.com said:

Scopex- ok, prawdopodobnie użytkownikowi chodziło o kwasek cytrynowy, przeoczyłem to.

Z pewnością nie chodziło o kwasek cytrynowy bo będzie spełniał inną funkcję. Nie można zastąpić jednego drugim. 

Zdziwiła mnie ilość witaminy C bo wiem ile kosztuje ale okazuje się, że można kupić wersję "spożywczą". 

3 hours ago, carpboilies.com said:

Vitamealo- tak jak napisałeś, jest to preparat mlekozastepczy, o konkretnym składzie.

Znalazłem dość ciekawy artykuł o żywieniu cieląt i skład zmienia się wraz z wiekiem. 

4 hours ago, carpboilies.com said:

Co do melasy- płyny podajemy najczęściej w ml, naprawdę nie rozumiem problemu z odmierzeniem.

Odmierzałeś czy przeprowadziłeś eksperyment myślowy? Odmierz 50 ml i później zważ to co wypłynie z pojemnika w którym odmierzasz. 

Napisano
5 hours ago, carpboilies.com said:

Każdy liquid czy aromat ma inną gęstość, nie mam możliwości tego wszystkiego przeliczać na gramy. 

W jaki sposób odmierzasz płyny? Jeżeli "na oko" to nie ma tematu ale wystarczy zważyć po odmierzeniu określonej objętości ;) Małe objętości można wyrazić jako łyżka lub łyżeczka. 

Ktoś kto będzie chciał zrobić według przepisu ze strony niekoniecznie będzie miał miarkę do płynów. 

5 hours ago, carpboilies.com said:

Jak przelejesz o parę ml to podsypiesz mąką, to nie apteka :)

I wyjdzie coś innego niż powinno. Wystarczy odmierzać oddzielnie i mieszać w innym pojemniku. 

Jeżeli już przelejesz i wiesz ile tego było to zmieniasz efekt końcowy. Wtedy bierzesz kalkulator i robisz procentową korektę do każdego składnika ;)

Napisano

Najpierw proponujesz zamianę vitamealo na mleko w proszku, a chwilę potem sugerujesz, że podsypanie mąką zbyt wilgotnego ciasta zmieni jego skład. Tak samo nie odpowiada Ci mierzenie płynów w ml, bo twierdzisz że są niemiarodajne, a sugerujesz odmierzanie płynów łyżeczkami? Nie każdy ma miarkę do płynów?

Napisano

Kiedyś, dawno temu, popełniłem tekst o kuchni wędkarskiej. Praktycznie niczym się ona nie różni od zwykłej domowej kuchni i nie ma w niej miejsca na jednoczesne podawanie gramów, mililitrów i procentów. Zawartość procentowa w ogóle nie istnieje w recepturach i całość zawsze odnosi się do jednego, określonego, suchego składnika.

Warto poczytać jakieś przepisy z książek kucharskich, czy choćby na stronach internetowych a wszystko stanie się jasne.

Napisano
26 minutes ago, carpboilies.com said:

Najpierw proponujesz zamianę vitamealo na mleko w proszku

Nie proponuję a sugeruję, że zwykłe mleko w proszku może być równie dobre. Mam nadzieję, że widzisz oczywistą różnicę. Nie mam czasu na porównania składu i wyszukiwanie informacji o robieniu kulek. Vitamealo jest używane w początkowym etapie życia i powinno zastąpić mleko matki 1:1 

Masz ambicję na tworzenie stron to szukaj odpowiedzi bo ludzie będą pytać i oleją stronę której administrator nie potrafi doradzić ;)

32 minutes ago, carpboilies.com said:

chwilę potem sugerujesz, że podsypanie mąką zbyt wilgotnego ciasta zmieni jego skład

Bo tak będzie. Przykładowo zamiast 100 g będziesz miał 110 g i tutaj bierzesz kalkulator i zwiększasz zawartość każdego składnika o tyle samo % 

35 minutes ago, carpboilies.com said:

Tak samo nie odpowiada Ci mierzenie płynów w ml, bo twierdzisz że są niemiarodajne, a sugerujesz odmierzanie płynów łyżeczkami?

Przeczytaj jeszcze raz, potem kolejny i poproś kogoś o pomoc żeby pomógł Ci zrozumieć. Jeśli nie wyjdzie przewiń moją odpowiedź do dołu.

Kup sobie butelkę melasy i eksperymentuj ;)

Płyny z zasady odmierza się w ml ale równie dobrze można ważyć ale trzeba znać gęstość. Takie informacje można znaleźć w internecie, najprościej w Wikipedii. 

39 minutes ago, carpboilies.com said:

Nie każdy ma miarkę do płynów?

Masz taką która odmierzy 3-5 ml bo takie ilości podajesz w przepisach? Do tego trzeba pipetę ale można użyć łyżeczkę do herbaty bo ma mniej więcej 5 ml objętości.

Napisano (edytowane)
1 hour ago, Docio said:

Kiedyś, dawno temu, popełniłem tekst o kuchni wędkarskiej. Praktycznie niczym się ona nie różni od zwykłej domowej kuchni i nie ma w niej miejsca na jednoczesne podawanie gramów, mililitrów i procentów. Zawartość procentowa w ogóle nie istnieje w recepturach i całość zawsze odnosi się do jednego, określonego, suchego składnika.

Warto poczytać jakieś przepisy z książek kucharskich, czy choćby na stronach internetowych a wszystko stanie się jasne.

Przepis na naleśniki z wykorzystaniem mililitrów, gramów a nawet łyżek i szklanki :) Z naszego podwórka przepisy na zanęty

Można swobodnie zmieniać jednostki, zwłaszcza dla lepkich płynów, bez szkody dla receptury.  

Edytowane przez zwykły michał
Dopisek
Napisano
2 godziny temu, zwykły michał napisał:

Przepis na

Nie powiem, masz wyczucie odnajdywania przepisów na porażkę. :D Mam nadzieję, że to celowe. 

Według tego przepisu na naleśniki to czy wyjdzie, czy nie, jest super losowe. Nie odbieram fachowości autorce ale koniecznie przydały się wspomnieć o konsystencji ciasta. Nie może być za rzadkie ani za gęste bo nici z naleśników a jak wiadomo, różne mąki, z różnych młynów (czasem nawet z tego samego), mają różną zdolność wiążącą i czasem trzeba dosypać mąki lub dolać płynu.

Napisano
6 minutes ago, Docio said:

Nie powiem, masz wyczucie odnajdywania przepisów na porażkę. :D Mam nadzieję, że to celowe. 

Przecież to koleżeńska dyskusja a nie zawody kto ma rację ;)

Swoje naleśniki robię "na oko", sam sobie wymyśliłem przepis. Dodaję około 30% mąki gryczanej ale wtedy trzeba więcej wody lub mleka. 

Temat dotyczy robienia przynęt na ryby i tutaj liczy się powtarzalność bo każda partia musi być jak najbardziej zbliżona. Składniki powinny być starannie ważone lub mierzone. Wiem, że to nie apteka ale tylko wtedy można ocenić czy przepis jest skuteczny.