Skocz do zawartości

Kołowrotek na Spinning

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim!

Mam pytanie dotyczy ono kołowrotka mianowicie chce kupić kołowrotek na spinning głownie pod szczupaki i może sandacze. Rozmiar to 2000 a mój budżet to 100zł i najprawdopodobniej będę kupował na allegro lub sklepwedkarski.pl wraz z plecionką. Będzie on użytkowany z wędką mitchell mx1 lure. Jeśli chcesz napisać komentarz typu za 100 zł to plecionki nie kupisz to odpuść. Z góry dzięki :)

Rozmiar 2000 jest tylko teorią. Rozmiarówka istniała 30 lat temu dziś 2000 w firmie x jest rozmiarem 1000 w innej. Ogólnie w marketingu i reklamie zmniejszyły się dziwnie te kołowrotki. Jeśli chodzi o praktykę to 2000 jest stanowczo za mały na gatunki o których piszesz. Chyba że łowisz kijem o cw 10g bo zacząć powinieneś od napisania do jakiego wędziska ma służyć ten kołowrotek. Trudno dobrać kołowrotek do powietrza zresztą do tego każdy pasuje.

12 godzin temu, ryukon1975 napisał:

Rozmiar 2000 jest tylko teorią. Rozmiarówka istniała 30 lat temu dziś 2000 w firmie x jest rozmiarem 1000 w innej. Ogólnie w marketingu i reklamie zmniejszyły się dziwnie te kołowrotki. Jeśli chodzi o praktykę to 2000 jest stanowczo za mały na gatunki o których piszesz. Chyba że łowisz kijem o cw 10g bo zacząć powinieneś od napisania do jakiego wędziska ma służyć ten kołowrotek. Trudno dobrać kołowrotek do powietrza zresztą do tego każdy pasuje.

Ale przecież jest podana nazwa wędki wyszukać sobie to nie problem więc proponuję jeszcze raz się zapoznać z treścią. A propos rozmiaru to tak dobrze mówisz lecz każdy poleca 2000 lub 3000. Czekam na odpowiedź

6 godzin temu, Witek239 napisał:

Czekam na odpowiedź

Kolego ale roszczeniowy jesteś

Sprawdziłem podany przez Ciebie kijek

Występuje on w trzech długościach i trzech gramaturach wyrzutu. Jeśli chcesz aby ktokolwiek na forum Ci pomógł bądź bardziej precyzyjny. Nikt nie będzie wertował stron i czytał z fusów którą wędkę kupisz.

A tak na marginesie to można nawet kupić je w zestawie z kołowrotkami które ktoś dobrał (na tej stronie na której to znalazłem). Jak na początek taki zestaw jest ok. Poszukaj sobie.

Edytowane przez niebel

16 godzin temu, Witek239 napisał:

Ale przecież jest podana nazwa wędki wyszukać sobie to nie problem więc proponuję jeszcze raz się zapoznać z treścią. A propos rozmiaru to tak dobrze mówisz lecz każdy poleca 2000 lub 3000. Czekam na odpowiedź

Niestety ale podałeś tyko nazwę firmy i serii wędzisk a w serii jest wędzisk wiele i bardzo różnych.

Jeśli zaś chodzi o rozmiar to nigdy nie kieruję się rozmiarem a wagą kołowrotka. Tylko że tą wagę należy dobrać do konkretnego wędziska.

W dniu 26.01.2025 o 14:44, Witek239 napisał:

każdy poleca 2000 lub 3000

Każdy? Kim są ci "każdy"? 3000 jeszcze może ok, ale 2000?

I podpinam się do kolegów wyżej - jak chcesz info to pisz konkretnie abyśmy mogli coś w miarę sensownego polecić. A jak dalej się upierasz to niech "każdy" poleci ten najlepszy :D

Rozmiar kołowrotka 2000 do łowienia szczupaków, to trochę zbyt mało.
Polecam KONGER Ultris Aqua 3000, używałem go trzy sezony bezawaryjnie, doskonale sprawdzał się z wędziskiem 10-30g.

Ps
Gdybyś był zainteresowany, mam na zbyciu KONGER Ultris 1130, 100.-zł + koszty przesyłki (PP) 20.- zł jest jeszcze solidniejszy od wersji Aqua. W pełni sprawny. Ogarnia zestaw z wędziskiem 10-40g.

Edytowane przez Alexspin