Skocz do zawartości

Dobór kołowrotka spinningowego do wędki Favorite U1 5-25g 244cm

Waku
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z wybraniem odpowiedniego kołowrotka do tego wędziska (https://sklepwedkarski.pl/product-pol-213864-Wedka-Favorite-U1.html), zależy mi na rozmiarze 3000, budżet około 350zł (jeśli coś jest naprawde warte uwagi to może trochę wyjść poza budżer). Dodam że to będzie moja pierwsza wędka spinningowa więc przyjme ewentualne porady.
Pozdrawiam.

Kij z kategorii jak ja to nazywam "lekkiej" waga 122 g. Takim nie poszalejesz z ciężarami czy siłą, wiem z praktyki. Więc nie potrzebujesz kołowrotka bardzo mocnego czy ciężkiego żeby go wyważać. Wybrałbym Okuma Ceymar jego dodatkową zaletą jest to że posiada zapasową szpulę a ta się naprawdę przydaje.

Sam się zastanawiam nad takim pod bolenia na maj tylko ja wybrałbym wersję Match z przełożeniem 6,2:1 i malą pojemnością szpuli.

Edytowane przez ryukon1975

Ja osobiście za taką cenę do takiej lekkiej wędeczki kupiłbym coś finezyjnego .Stawiając bardziej na komfort i fajną pracę niż nawet na trwałość.Pewnie w tej klasie jakiś zauber posłużył by dłużej ale jakaś Daiwa np legalis czy prorex posłuży milej i przyjemniej.

W dniu 4.04.2025 o 05:44, ryukon1975 napisał:

Kij z kategorii jak ja to nazywam "lekkiej" waga 122 g. Takim nie poszalejesz z ciężarami czy siłą, wiem z praktyki. Więc nie potrzebujesz kołowrotka bardzo mocnego czy ciężkiego żeby go wyważać. Wybrałbym Okuma Ceymar jego dodatkową zaletą jest to że posiada zapasową szpulę a ta się naprawdę przydaje.

Sam się zastanawiam nad takim pod bolenia na maj tylko ja wybrałbym wersję Match z przełożeniem 6,2:1 i malą pojemnością szpuli.

Szczerze wybrałem ten kij ponieważ czytałem że to dobra firma ale kompletnie zapomniałem o czymś takim jak wyważenie wędki więc może poleciłby pan jakieś dobre combo spinningowe (wędzisko+kołowrotek) do 550-600zł

49 minut temu, Waku napisał:

jakieś dobre combo spinningowe (wędzisko+kołowrotek) do 550-600zł

Musiałbym wiedzieć na jakich łowiskach chcesz najczęściej łowić np. jeziora, rzeki duże czy mniejsze. Dobrze byłoby przed wyborem znać ich rybostan lub przynajmniej wybrać gatunki priorytetowe żeby pod nie wybrać sprzęt.

51 minut temu, ryukon1975 napisał:

Musiałbym wiedzieć na jakich łowiskach chcesz najczęściej łowić np. jeziora, rzeki duże czy mniejsze. Dobrze byłoby przed wyborem znać ich rybostan lub przynajmniej wybrać gatunki priorytetowe żeby pod nie wybrać sprzęt.

wiem że to nie odpowiednie powiedzieć że chciałbym wędke uniwersalną bo to do końca nie możliwe ale wybierając wędzisko 5-25g cw myślałem o tym żeby dało się na nią połowić i jakieś okonie i małego szczupaka i sandacza, jeśli chodzi o łowiska na których chce łowić to zapewne jakieś nie głębokie jeziora do 3m i rzeki np. czarna przemsza.

Pewnie nie każdy podziela moje zdanie ale w cenie 500 zeta za komplet wolałbym mocniej zainwestować w kołowrotek a mnie w kij.Polecane fuego przed chwilą widziałem za 370zł.Do tego co zostaje dołożyłbym z 5 dych i poszperał na olx.Kupisz coś za 50-70 proc ceny sklepowej i razem będzie super zestaw Kupiłem dziesiątki używek i jeszcze nigdy nie zmoczyłem.Kołowrotek może lśnić a środek zajechały a wędka jak nie pęknięta to co szkodzi że używka.

9 godzin temu, Waku napisał:

jakieś okonie i małego szczupaka i sandacza, jeśli chodzi o łowiska na których chce łowić to zapewne jakieś nie głębokie jeziora do 3m i rzeki np. czarna przemsza.

Wybrałbym wędzisko dłuższe i o dość szerokim cw.. Do tego kołowrotek z dwoma szpulami bo nie sposób łowić wszystkie ryby na jedna linkę. Dobrze mieć możliwość nawinąć na jedna szpulę żyłkę kleń, boleń, okoń a na drugą mocniejszą plecionkę szczupak czy sandacz.

Oczywiście musisz zdawać sobie sprawę że ilu wędkarzy tyle zdań ale dla siebie wybrałbym właśnie taki zestaw. Pisząc taki nie chodzi mi o to konkretne wędzisko czy kołowrotek a o ich ogólne parametry techniczne. Kij 2,7 cw 28-30 g o akcji szybkiej lub bardzo szybkiej i ugięciu dość głębokim najlepiej progresywnym, do tego kołowrotek około 300 g z dwoma szpulami, przełożenie 5;0-6;0 przy kiju o tym cw powinno dać radę. zarówno przy szybkim prowadzeniu na bolenia tzw. przecinaków jak i wolniejszym prowadzeniu gum z opadu. Tyle wymyśliłem na ile pozwala określona kwota.

Tak powinien wyglądać moim zdaniem tak zwany uniwersał. Oczywiście inaczej bym patrzył na sprawę podczas dobierania specjalistycznego zestawu pod określony gatunek czy dane łowisko.

4 godziny temu, ryukon1975 napisał:

Kij 2,7 cw 28-30 g o akcji szybkiej lub bardzo szybkiej i ugięciu dość głębokim najlepiej progresywnym

Jestem nieco odmiennego zdania. Kijkiem o takim CW trudno będzie połowić okonie, a CW 5-25g już na to pozwoli, a jednocześnie wyciągnie również przyzwoitego szczupaka. Również akcja szybka, a tym bardziej bardzo szybka na poczatek spinningowania nie będzie najlepsza, byłbym za akcją średnią. Moim skromnym zdaniem długość 2,7m też nieco przesadzona, ograniczyłbym się do maximum 240cm, a optymalnie 210cm. Zgadzam się co do ugięcia.
Takie jest moje - zaznaczam - subiektywne zdanie.

3 godziny temu, Alexspin napisał:

Kijkiem o takim CW trudno będzie połowić okonie, a CW 5-25g już na to pozwoli,

Łowienie okoni to sprawa względna. Według mnie prawdziwy wędkarz który dysponuje odpowiednim łowiskiem z właściwym dla niego rybostanem łowi okonie na przynęty 8-10 cm i o sporej masie. Znam takich. Ja na podkarpackich rzekach niestety muszę o okoniach zapomnieć. Chyba że przestanę łowić ryby a zacznę dłubać okonki po 10-15 cm na przynęty 2-3 cm patrząc jak obok biją duże bolenie i spławiają się kilkukilogramowe brzany. Dla mnie wybór jest prosty. Należy się pogodzić z faktem że nie można mieć wszystkiego.

Nawiązując zaś do cw to kij 5-30 g może być w praktyce bardziej czuły jak 5-25 g. To tylko kije za drobne i nie doszukiwałbym się tu technologi kosmicznych czy innych cudów. Marketing i reklamę pomijamy. Oczywiście jest druga strona medalu. Żeby porównać dwa kije w praktyce trzeba obydwa wybrane kupić, inaczej pozostaje dyskusja czysto teoretyczna.

W dniu 3.04.2025 o 21:31, Waku napisał:

Witam, mam problem z wybraniem odpowiedniego kołowrotka do tego wędziska (https://sklepwedkarski.pl/product-pol-213864-Wedka-Favorite-U1.html), zależy mi na rozmiarze 3000, budżet około 350zł (jeśli coś jest naprawde warte uwagi to może trochę wyjść poza budżer). Dodam że to będzie moja pierwsza wędka spinningowa więc przyjme ewentualne porady.
Pozdrawiam.

Będziesz leniwie ciągał przynęty (a jak tak to, czy to będą stawiać duży opór w wodzie), czy np. podbijał agresywnie gumy "z korby"?

12 minut temu, Inshore napisał:

Będziesz leniwie ciągał przynęty (a jak tak to, czy to będą stawiać duży opór w wodzie), czy np. podbijał agresywnie gumy "z korby"?

niestety nie mam takiego doświadczenia żeby to określić nigdy nie łowiłem na spinning będzie to moja pierwsza wędka.

2 godziny temu, Sandacz70 napisał:

Łowienie okoni na grubo a szczupaków na cienko to kijek spoko ten sam ogarnie.Myślę że tak ok cw max 20 g wystarczy Ja ostatnio okonki łowię tylko na gumy 10 cm takim kijkiem Szczupaki też takim samym kijkiem jak mi dwóch się nie chce nosić.Obie fotki na tą samą wędkę z premedytacją  a nie przypadkowy przyłów.No że ktoś chce łowić okonki po 15 cm to niestety za ciężko Kiedyś całe lata miałem tylko jeden kij do wszystkiego i się łowiło lepiej niż teraz. Im

orca-image-1670108138.jpeg.jpeg

orca-image-649806566.jpeg.jpeg

Smaczne były okonie? Bo ja darujący im życie gupek zapomniałem ich smaku?

4 minuty temu, Waku napisał:

niestety nie mam takiego doświadczenia żeby to określić nigdy nie łowiłem na spinning będzie to moja pierwsza wędka.

Nie przejmuj się, Koledzy podali Ci gotową receptę.

Podsumowując, czy taki zestaw byłby okej?: 

wędzisko: https://sklepwedkarski.pl/product-pol-213864-Wedka-Favorite-U1.html

kołowrotek: https://pleciona.pl/pl/p/Kolowrotek-Daiwa-Fuego-23-LT3000-CXH/67356 albo https://pleciona.pl/pl/p/Daiwa-Kolowrotek-23-Exceler-LT-3000-C/67054

plecionka: https://www.rapa-sklep.pl/plecionka-spiderwire-dura-4-braid-0-12mm-150m-10-5kg-zolta.html

+druga szpula do kołowrotka z nawiniętą cieńszą plecionką/żyłką

Edytowane przez Waku

Kijek i kołowrotek :brawa:natomiast plecionka zdecydowanie zbyt gruba i wątpliwej jakości, na tym elemencie zestawu nie ma co oszczędzać. Polecam Sunline Siglon 0,8 12 LB 6,0 kg 0,153mm, wydaje się że dość droga, ale niezawodna a o to chodzi.

Edytowane przez Alexspin

Nie wiem jakie masz doświadczenia z wędkarstwem.Jeśli tylko ze spinningiem mizerne to ok ale jeśli w całości to nie polecam drogiej plecionki.Doświadczonemu spinningiście przy małej ilości zaczepów pletka wystacza na sezon a niedoświadczonemu na jeden wyjazd.Brody,splątania i tym podobne.Kilka razy taką przygoda i po robocie.Tańsze są kiepskie a drogiej szkoda na takie uczenie się.Wczoraj przejrzałem olx i wybór fajnych kijków używanych ogromną.Jak chcesz nówkę to polecam krótszy kijek z jednak mniejszym c.w.Kołowrotek dla mnie ok.Kompletuj sprzęt bo sezon tuż,tuż.

14 godzin temu, Sandacz70 napisał:

Jeśli tylko ze spinningiem mizerne to ok ale jeśli w całości to nie polecam drogiej plecionki.Doświadczonemu spinningiście przy małej ilości zaczepów pletka wystacza na sezon a niedoświadczonemu na jeden wyjazd.Brody,splątania i tym podobne.

Tu się zgadzam .
Kolega pytał o dobrą plecionkę, więc wskazałem. Jeśli miałby skożystać z Twojej rady, polecam Kastking 12LB, a na zapasową szpulę 6LB (tej słabszej trzeba poszukać, bo ma duże powodzenie i rzadko jest dostępna). Używam tych plecionek od 4 sezonów w castingu. Nie jest to rewelacja, ale przy tej cenie i trwałości na jeden sezon zdają egzamin w 99,99%.

Edytowane przez Alexspin