Skocz do zawartości

wędka spławik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem na pierwszą wędkę caperlan xtrem i łowiąc nią pierwszy raz dziwiłem się że tak słabo leci spławik na bliskie odległości później doczytałem że ta wędka ma 100 gram rzutu a ja mam zestaw ma jakieś 10 gram moje pytanie brzmi co ja powinienem kupić do tej wędki? jakiś spławik 70 gram? są wgl takie? czy to już się wtedy łowi na koszyczek? chcę po prostu nią dobrze zarzucić ale wydaje mi się że przez tak małą gramaturę jak na tą wędkę leci bardzo blisko 

Są takie spławiki stosowane w połowie sumów zazwyczaj na zrywke gramatura spławika 200 czy 300 nie dziwi w tej dyscyplinie :P
Tylko kijek do takiej zabawy ma CW 500-1000 a zestaw wywozi sie łodzią ....
Z resztą uwag Maćka sie oczywiście zgadzam.

Edytowane przez Wartburg

W dniu 15.06.2025 o 21:39, CezaryBaryka napisał:

kupiłem na pierwszą wędkę caperlan xtrem

Zapewne zestaw z kołowrotkiem i żyłką. Problem tkwi w grubości żyłki, gdyż z 0,35 mm żaden spławik daleko nie poleci.

Z drugiej strony caperlan extreme 100 to nazwa a cw tego wędziska to 2,75 lb. Wędzisko to taki gotowiec-zestaw dla naiwnych nie mających pojęcia o wędkarstwie a chcących sobie pokłusować.

Oglądałem ten zestaw w sklepie- nawet ujdzie jako gruntówka dla początkujących

Jej opis:

Dla początkujących karpiarzy. Kompaktowy i kompletny zestaw (teleskopowa wędka, kołowrotek, żyłka).

Lepiej było pójść do normalnego wędkarskiego i kupić jakiś dedykowany zestaw do spławika. 

A tak zamiast spławika kup zestaw koszyków i haczyków do feedera, jakiś prosty sygnalizator i normalną żyłkę do 0,25 i masz podstawowy zestaw gruntowy