Kamień Napisano 19 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2025 Witam, Podczas próby wykupienia zezwolenia na połów ryb w nowym okręgu pojawiła się u mnie zagwostka i zmieszanie. Mianowicie wcześniej całe życie przepisany byłem (może nadal jestem) do koła w okręgu piotrkowskim, lecz ze względu na przeprowadzę i chęć powrotu do wędkarstwa - zmuszony jestem do połowu w okręgu krakowskim. Teraz pojawia się u mnie pytanie czy muszę przenieść się do innego koła, czy samo wykupienie składki członkowskiej, wpisowego, a później zezwolenia na połów wystarczy? Ostatni raz zezwolenie opłacałem w swoim starym kole w 2023 roku, a w 2024 roku nie uiściłem żadnej opłaty (rok przerwy od wędkarstwa). Na infolinii okręgu krakowskiego Pan poinformował mnie, że najlepiej opłacić składkę członkowską w starym kole, a potem wykupić okręgówkę w Krakowie. Prosiłbym o wytłumaczenie jak najlepiej postąpić, gdyż w temacie zmiany kół/okręgów jestem żółtodziobem, a powrót do starego miasta jest kłopotliwy. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 19 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2025 Tu nie ma żadnej filozofii, opłacasz składki w nowym kole, mogą poprosić o kartotekę ze starego koła ale jak powiesz, że nie masz to pewnie nie będą naciskać. Składka członkowska jest taka sama w całej Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 19 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2025 Biurokracja związana z samodzielną gospodarką każdego Okręgu potrafi każdego zakręcić. Wind teoretycznie ma rację, lecz wniesienie opłat członkowskich i opłat licencyjnych to już nie tak prosta sprawa. Wnosząc opłatę licencyjną w Krakowie możesz trafić w tabelę członka z poza Okręgu, czyli odczuwalnie wyższą. Niestety nie wiem czy akurat mają taką tabelę lecz wiem, że w niektórych tak jest. Co powinieneś zrobić. Moim zdaniem powinieneś złożyć w Krakowie akces zmiany Koła a nie Okręgu. Zmiana Okręgu nastąpi automatycznie. Jeśli wyrażą zgodę wniesiesz wszystkie opłaty tak jakbyś był członkiem Okręgu w Krakowie z wszelkimi prawami i obowiązkami a biurokracja będzie zmuszona do przeniesienia Twojej karty osobowej do właściwego Koła. Koło wybieraj mądrze. Niektóre mają w opiece wody, do których inni członkowie nie mają dostępu lub muszą wnosić dodatkowe wysokie opłaty. Niektóre wymagają określonej ilości godzin pracy na rzecz Koła a jak nie to wysoka opłata albo wypad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi