Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w moim nowym kołowrotku którego ani nie smarowałem ani nie rozbierałem w pewnym momencie podczas wędkowania zaczął szwankować. Zaczął kręcić się w obie strony, a przy kreceniu w tyl po paru obrotach blokował się, niezależnie czy bieg wsteczny był włączony czy nie. Ma ktoś jakieś porady jak mógłbym to naprawić, czy kołowrotek do wymiany?

Napisano
On 7/22/2025 at 9:11 PM, Pathetic said:

Zaczął kręcić się w obie strony, a przy kreceniu w tyl po paru obrotach blokował się, niezależnie czy bieg wsteczny był włączony czy nie.

Pewnie urwał się jakiś element którego nie kupisz bo nie występuje w handlu. Kołowrotek do naprawy gwarancyjnej albo do śmieci.

Napisano

Blokada biegu wstecznego ma różne rozwiązania, niestety nie napisałeś jaki to kołowrotek a moja szklana kula ostatnio mocno szwankuje. Najpewniej jakiś element odpadł i w smarze pląta się luźno przy blokadzie dlatego kołowrotek tak działa a nie inaczej. Musisz rozebrać i znaleźć ten element a dopiero wtedy będzie można odpowiedzieć na pytanie czy można naprawić samemu, czy kupić stary-dawcę i podmienić.