raloseq Napisano 3 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2025 Cześć, po nieudanych próbach spiningowych w warszawie chce spróbować z łowieniem na grunt. Potrzebuję cały zestaw za mniej więcej 500zł głównie na wiśle planuje łowić + wypady na komercje ze znajomymi. Czytałem, że na wisłe to jakieś większe cw musi być +120g? długość z 3,60-90, ale nie mam pojęcia co dalej, jaki kołowrotek z 6000? żyłka 0,35? Koszyki też 100g? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 6 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 Na środkowej Wiśle czasami i 350 mało... do tego 0,50 czasem więcej i haki 1/0..... Jak ktoś lubi żeby sie dużo działo i nie przeszkadza mu przewaga drobnicy koszyk 80-150 jak gdzie i faktycznie 0,35 to minimum bo inaczej co chwile zdobycz skończy uwiązana do zawady a troche szkoda, czasami działać warto ciut brutalniej. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 6 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 Mam, używałem kilka razy i jestem zachwycony jakością wykonania i czułością tego kija. Nie zrażaj się tym skąd pochodzi bo to o niczym nie świadczy. Dawno temu Jotes chwalił ich spinningi, mniej więcej w tym samym czasie kupiłem feedera. Mój ma cw 180g i 3.9m ale teraz nie mają takiego modelu w ofercie. Dość powiedzieć, że czuję na dolniku brania 10 cm płotek. Nie potrzebuję koszyczków większych niż 80g. Nie da się pogodzić Wisły i komercji jednym kijem. Na rzekę trzeba jak najdłuższy, na komercji lepszy będzie krótszy. Cw rzeczne jak największe, na komercje wystarczy 60g. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 6 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 3 godziny temu, zwykły michał napisał: Nie zrażaj się tym skąd pochodzi bo to o niczym nie świadczy Ja używam federa zazwyczaj 60-80 z trzonka od grabi dwóch kawałków bambusu i czułego bardzo szklaczka na czubku, Parametry użytkowe sie zgadzają 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raloseq Napisano 6 Sierpnia 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2025 4 godziny temu, zwykły michał napisał: Nie da się pogodzić Wisły i komercji jednym kijem. Ok to pytanie laika, przez to, że on jest długi to na komercji po prostu się wygodniej krótszym łowi czy to ma jakieś inne znaczenie no bo same branie raczej powinno tak samo wyglądać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 7 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2025 Chodzi o wygodę operowania takim drągiem. Na wodzie stojącej wędzisko leży równolegle do podłoża/powierzchni wody i często brakuje miejsca. Komercje nie wymagają dalekich rzutów i krótsze wędzisko będzie lepsze. Kiedy łowisz w rzece wędzisko jest ustawione do góry żeby jak najmniejszy fragment żyłki był w wodzie. Czyli musi być jak najdłuższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 7 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2025 10 hours ago, Wartburg said: Ja używam federa zazwyczaj 60-80 z trzonka od grabi dwóch kawałków bambusu i czułego bardzo szklaczka na czubku, Parametry użytkowe sie zgadzają Takie były początki feedera z tego co wiem. W Twoim przypadku włókno szklane zastąpiło jałowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raloseq Napisano 7 Sierpnia 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2025 34 minuty temu, zwykły michał napisał: Chodzi o wygodę operowania takim drągiem. Na wodzie stojącej wędzisko leży równolegle do podłoża/powierzchni wody i często brakuje miejsca. Komercje nie wymagają dalekich rzutów i krótsze wędzisko będzie lepsze. Kiedy łowisz w rzece wędzisko jest ustawione do góry żeby jak najmniejszy fragment żyłki był w wodzie. Czyli musi być jak najdłuższe. ok czaje Dobra a co powiecie o takim zestawie? Wędka Robinson Stinger Feeder 3,90 cw 60-160g akcja fast i kołowrotek Robinson Feederman FD 6000 przełożenie 4.7:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 11 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2025 Na nowożytnych sprzętach sie nie znam ale "wagomiar" wygląda sensownie, tyle ze nia ma kijów uniwersalnych, z czasem pewnie dokupisz i cięższy i lżejszy kijek plus jakąś spławikówke 5-6m 5-20g na przystawke 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 11 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2025 Cięższy i lżejszy? Kiedy się spodoba to będzie cały stojak feederów. Rzadko łowie z gruntu a mam 7 lub 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 11 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2025 Czarno widzę grunt na odcinku miejskim. Totalna niżówka, nawet raki uciekły. Najbliżej cokolwiek sensownego to Modlin a nieco dalej to Popowo nad Bugiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi