Jump to content

Wędka bat. Bambus, stary model.

piotr71
 Share

Recommended Posts

Witam, nie bardzo wiedziałem gdzie napisać. ogólne to chyba najlepszy dział ponieważ mam pytanie dla osób które mają wiedze na temat starych wędek.

Generalnie sprawa wygląda tak że znalazłem sie w posiadaniu kilku starych wędek bambusowych i nie tylko. Nie wszystkie są kompletne, ale prawdopodobnie dowioza mi brakujące części.

Moje pytanie jest takie, ile coś takiego może być warte? czy ogólnie jest coś warte? I gdybym chciał to sprzedac to poprosiłbym o jakieś propozycje stron.

Pozdrawiam, Piotr

post-1351-0-88380400-1367575000_thumb.jpg

post-1351-0-67941100-1367575008_thumb.jpg

post-1351-0-52240500-1367575016_thumb.jpg

Chyba Cię zmartwię ;)  Moim zdaniem nie są to okazy muzealne. Podobnego sprzętu używano powszechnie jeszcze w latach 70-tych XX wieku i później.  Dla zbieracza/kolekcjonera mogą stanowić jakąś wartość, chociaż konstrukcje nie są specjalnie oryginalne. Zeby uzyskać dobrą cenę, musisz to wrzucić na strych na jeszcze jakieś sto lat :D

@Splawik66 ma rację, najlepiej jak przekażesz to do jakiegoś muzeum wędkarstwa. Jeśli koniecznie chcesz za to parę złotych to wystaw na Allegro ale radzę aukcję BCM. Jedną kompletna sztuką byłbym zainteresowany.

Piotr te 4 elementy bambusowe, które widać na zdjęciach są dość poważnie zniszczone. Musiały leżeć gdzieś na otwartym terenie o czym świadczy zielono-szary kolor. Co ważniejsze to przebarwienie wychodzi od wewnątrz i tylko patrzeć jak się zacznie rozwarstwiać.

Reszta to jakieś drewno i nie jestem w stanie określić jakie. Ważne w tym jest to, że to samoróbki zrobione przez kogoś kto miał dostęp do dużej tokarni. Drewno było toczone a support miał ustawioną niewielką zbieżność. Robota fachowca, bardzo dobra robota ale walory użytkowe zerowe. W dodatku patrząc na rynkowe ceny tanich wędzisk przeczuwam porażkę.

Według mnie masz dwa wyjścia. Porządnie to wyczyścić, nie unowocześniać, nie lakierować i wystawić jako kolekcjonerskie. To co napisał Splawik z tym 100 lat może okazać się zbyt mało jak na zwykłe drewno. :)

Drugie wyjście jest podobne. Tak samo wyczyścić, zrobić porządne zdjęcia poglądowe dla każdej sztuki oddzielnie i wysłać zapytanie ofertowe do kilku muzeów regionalnych, niekoniecznie wędkarstwa. :) Muzea regionalne gdzie w regionie są tradycje rybackie mogą się na takie okazy skusić.

Dzięki za odpowiedzi :) W takim razie na spokojnie pomyślę co z tym fantem zrobić :)

Ten zielono-szary kolor na 1 zdjęciu to jeszcze nie starty kurz ;). po wymyciu nie ma go już na szczęście, sprawdziłem nic się nie rozchodzi. Ale co mi po tym ;)

• 4 weeks later...