Docio Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Ano właśnie, mam mały problem lub może nawet większy.Coś mu się stało, zbiesił się i odechciało mu się działać. Może to i dobrze bo piloty też zaczynały ujawniać swoje fanaberie. I tu zaczyna się mój dylemat. Rozmawiałem z dwoma warsztatami i ku mojemu zaskoczeniu ceny jakie żądają to 600-800zł. Wszystkie czujniki zamontowane, kable przeciągnięte, wymienić pozostaje centralkę i dopasować piny. Ile to może kosztować? Sam alarm ze 250zł i stówa za robociznę to chyba uczciwe ale nie dla nich.Wtedy własnie pomy slałem o samodzielnej wymianie. wykręcenie dwóch wkrętów i wkręcenie nie przerasta mnie tak jak i dopasowanie pinów we wtyczkach. Problem zaczyna się w momencie doboru autoalarmu, bo z nazwy nic nie wynika.Mój obecny to zmiennokodowy Alfa1 chyba z serii Skorpion. Może ktoś wie, może ma kumpla, znajomego, ktory mógłby doradzić na jaki zamienić aby wystarczyło przepiąć wtyczki lub jedynie pozmieniać piny.Acha. Do niego mam podłączone wszystkie 5 drzwi z tymi od bagażnika włącznie, maskę, czujniki ultradźwiękowe w kabinie, centralny zamek i antynapad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Zbychu, napisz co się dzieje z Twoim alarmem. Może się rozkodował? Nie zdejmowałeś klemy? Zresztą, mój miał zawiechę i bez zdejmowania klemy. Ja mam TEN Może da się coś na to zaradzić na odległość "zdalnie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 7, 2014 Author Report Share Posted January 7, 2014 Ano nic się nie dzieje, zaniemógł a dioda kontrolna cały czas się świeci. Nie reaguje na pilota ani na centralny zamek. Zupełnie jakby się wyłączył a jednocześnie był na zwarciu. Piloty po poprzednim właścicielu też są w dość opłakanym stanie. Obudowa, nowa, jednego to 30zł, dwie to już 60zł a to 1/3 ceny nowego autoalarmu. Takie zdroworozsądkowe podejście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Szczerze mówiąc to chyba nie jest to aż tak drogo jak Ci się wydaje. Całkiem niedawno kolega montował otwieranie centralnego na pilota, czyli jedynie piloty i centralka + montaż. Cena jakieś 200 - 250zł. A to i tak jeden z tańszych "fachowców". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 7, 2014 Author Report Share Posted January 7, 2014 (edited) Oczywiście, że nie jest ale chyba nie w Wawie. Nie znalazłem nic ciekawego, choć jest jeden taki za 300. Niestety jako goły i za każdą dodatkową opcję do podłączenia kolejne 80 a mam 4 kanały do podłączenia + centralny + antynapad. Jutro pójdę rozkręcać pojazd. Muszę znaleźć centralkę i wpierw spróbuję awaryjnego resetu. Potem będę myślał nad nowym a pierwszym krokiem będzie kontakt z gościem z Allegro o nicku euroalarmy. On robi dedykowane do konkretnych modeli za niewielkie pieniądze. Najdroższy jaki widziałem u niego obecnie do mojego muła kosztuje 150zł. Jak zrobi za 50zł więcej taki, że tylko wyjąć wtyczki i włożyć, to jeszcze go w rękę pocałuję. Edited January 7, 2014 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 No to tak. Schodzę do pojazdu, naiwnie próbuję otworzyć go z pilota - bezskutecznie, otwieram kluczem - centralny zaskoczył bezproblemowo, wsiadam i zaczynam zastanawiać się jak się dobrać do deski rozdzielczej. Patrzę i widzę, ze dioda miga normalnie a nie świeci ciągle jak wczoraj. Spróbowałem wyłączyć przyciskiem - zadziałał, alarm się wyłączył. Pomny instrukcji i wiadomości z netu otworzyłem drzwi - zaskoczył, zamknąłem drzwi, przekręciłem stacyjkę, wyłączyłem, otworzyłem drzwi - alarm zaskoczył, zamknąłem drzwi i wyłączyłem. Wszystko normalnie działało pozostało sprawdzenie pilotów. Wysiadłem użyłem jednego pilota - alarm zaskoczył, wyłączyłem. I tu różnica. Kierunkowskazy migają na otwarcie i zamknięcie ale oniemiał. Wziąłem drugi pilot, zrobiłem tak samo - działa. Pozostaje kwestia, że stał się niemy. Muzę poczytać, czy jest jakaś opcja ustawiania, bo jeśli nie to może wszystko wina uwalonej syreny lub jej zasilania a alarm od tego zwariował i sam się wyleczył przez odłączenie linii po kilkukrotnym zarejestrowaniu błędu. On ma coś takiego, że po klku razach wystąpienia tego samego błędu na jakimś czujniku odłącza go. ńie pamiętam tylko, czy to się dzieje po trzech, czy ośmiu błędach. W każdym bądź razie te dwie minuty zdziwienia przy samochodzie wczoraj, to zbyt mało aby to zauważyć.Problem całkowicie lub połowicznie sam się rozwiązał niemniej dziękuję wszystkim za pomoc. Kwestia nowego alarmu z nowymi pilotami jest jednak dla mnie otwarta i na pewno go wymienię w niedługim czasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 Ostatnio całkiem przypadkiem uświadomiłem sobie że można wyłączyć dźwięk podczas uzbrajania|rozbrajania alarmu.U mnie wygląda to tak: pilot to 3 przyciski w pionie od góry zamykanie,otwieranie,otwieranie bagażnika. Auto otwarte zamykam samochód ale nie puszczam przycisku,po zamknięciu auta 2 palcem naciskam otwieranie-trzymając przycisk zamknięcia awaryjne migają1 raz i nie ma dźwięku,potwierdzenia uzbrojenia\rozbrojenia alarmu potwierdza tylko mrugnięcia świateł bez dźwięku.Dźwięk włączamy tak samo tylko że potwierdzenie załączenia dźwięku to mignięcie plus dźwięk. Co za alarm nie mam pojęcia,połączony jest oczywiście z centralnym zamkiem,problemów na szczęście nigdy nie miałem więc niech sobie na razie działa.Może jest bardzo podobnie u Ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 9, 2014 Author Report Share Posted January 9, 2014 (edited) Będę musiał sprawdzić z tym przytrzymaniem. Jutro będzie okazja, dzięki. Sprawdziłem, potwierdziło się, odzyskał głos. Jednosekundowe przytrzymanie przycisku potwierdza odpowiednim sygnałem działanie. W użyciu drugi pilot, na ktorym wszystko dobrze działa. Pierwszy - coś się z nim stało, nie wiem co. Wiem jednak, że obsługuje tylko centralny, nie obsługuje alarmu i działa tylko z bardzo bliska. Powoli dochodzę do wniosku, że może jakieś zwarcie w pilocie doprowadziło do serii blokad w alarmie w czasie jazdy i z tąd moje wcześniejsze wnioski. Dziś alarm wydawał się pracować bez najmniejszych odchyłek. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Edited January 10, 2014 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Zbyszku a próbowałeś zmienić baterię możliwe że stara daje za słaby prąd i pilot świruje z sygnałem,ja raz tak miałem przy poprzednim aucie tyle że uzbrajał\rozbrajał alarm ale nie działał centralny zamek.Pomogła zmiana bakterii :-) Moja uwaga podczas zmiany baterii-rób to po za zasięgiem pilota,słyszałem o akcjach że podczas wymiany baterii przy samochodzie alarmy dostawały świra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 12, 2014 Author Report Share Posted January 12, 2014 Baterie wymieniałem miesiąc temu. Żadnych wrażeń i niespodzianek. Ot pilot chyba się kończy lub wymaga jakiegoś konkretnego remontu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts