Skocz do zawartości

Wybór sprzętu + spławik dla początkującego.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zacząć swoją przygodę z wędkarstwem. Jako kompletny amator prosiłbym o pomoc przy wyborze sprzętu spławikowego. Dzięki uprzejmości pewnego Pana mogę łowić rybki na jego prywatnym zbiorniku wodnym (stojącym) z pomostu, w którym znajdują się karasie, płocie, pstrągi leszcze itp. I właśnie potrzebowałbym sprzętu na te ryby. Nie ukrywam, że jestem amatorem i chciałbym, kupić sprzęcik do 150zł, ponieważ nie wiem, czy moje zainteresowanie będzie długo trwało.

Kilkakrotnie "moczyłem" wędkę pożyczonym sprzętem i na samy zarzucaniu moje umiejętności się kończą. Jeżeli to możliwe prosiłbym o linki allegro do sprzętów, które proponujecie.  Ewentualnie nazwy batów jak i kołowrotków, abym mógł wybrać się na zakupy i złożyć owy sprzęt.

Z góry dziękuję.

Wydaje się, że lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie kontakt ze sprzedawcą w sklepie stacjonarnym.

Poszukaj jakiegoś  bacika, zestawu spławikowego, ewentualnie kręciołka i żyłki.

Jeżeli będzie taniej w necie to przelicz sobie koszt wysyłki i zdecyduj.

Przyda się pewnie jakaś siateczka, może podbierak...krzesełko, zanęta, przynęta.

Sam wiesz najlepiej co Ci przypasuje?

Czy długi bat czy krótki? A może jakaś wędka teleskopowa?

Jeżeli spodoba Ci się jakiś model to zapytaj wujka Google czy Alledrogo.

Mieszkam blisko Żar, ok 60km od Zielonej Góry i będę chyba zaopatrywał się w tym sklepie : http://www.zoopark.com.pl/

Nie wiem dlaczego, ale bat mnie nie kręci, nigdy nie próbowałem, pewnie to dlatego. 

Co myślicie o takich długich wędziskach, które proponuje @Kamil?

Na kij i kołowrotek mogę przeznaczyć 200zł i głównie łowić będę na dużym stawie i na Odrze.

Co sądzicie o tych zestawach:

1. SHARK blackfish 3,3m 80-150g, SHARK - NEW GOLDEN 2000

Edytowane przez hege
edycja linków

Na stawie wystarczy Ci krótki bacik ale na Odrę... zdecydowanie dłuższy.

Możesz łowić spinem na Odrze jak i feederem.

Trudny wybór :)

Od czegoś czeba zacząć :D

Jeżeli nie odpowiada Ci bat to bierz feeder.

Kilka koszyków i na stawie też połowisz.

Gość ŁYSY0312

A mój kuzyn korzysta na Narwi tylko z wędzisk 3 - 3,5m i też jest zadowolony. Natomiast mój teść stosuje kijki 4-4,5m z c.w. do 150g i też by nie zamienił.

Nuworysz w świecie wędkarskim, mojego chowu, ma 2 baty 5 i 6m i nie wyobraża sobie innej metody. Grupa "młodziaków" którą od lat steruję łowi na:

a) tyczki, B) baty, c) bolonki i też nie wyobraża sobie zmiany hierarchii.

I co na takie dictum?

A ja , choć znam wszystkie powyższe metody lepiej niż powyżej wymienieni, lubię sobie czasem wziąć 20 letnie szklako/kompozyty i usiąść na "sztycha'. I też mam niebagatelne rezultaty. :P

Edytowane przez ŁYSY0312

Gość Ozet

No i fajnie, niech Ci ten zestaw służy nawet 150 lat. Sądząc po opisie kołowrotka, to istna perełka za taki marny grosz. Wybór wydaje się rozsądny jak na początek przygody z wędkarstwem. "Bolognese" to Atlantis czy Stratus?

Witam wszystkich ;D

Tak więc już jestem posiadaczem karty wędkarskiej, egzamin zdany z 2 błędami (uczyłem się 2 dni).

Mam legitymacje członka ze znaczkami (składka członkowska, składka okręgowa wody nizinne i wpisowe członka koła), kartę wędkarską wydaną przez Starostę,a także książeczkę z "Zezwolenie na amatorski połów ryb z rejestrem połowu ryb". Moje pytanie brzmi: 

Mogę już legalnie łowić rybki na wodach w swoim województwie? Mogłem popytać w kole, ale byłem za bardzo podniecony, że w tak krótkim czasie udało mi się to wszystko "ogarnąć".

Jeśli jest tak jak to opisujesz to jesteś pełnoprawnym wędkarzem. :) Gratuluję. :) 

Co do połowu to owszem, wynika z opisu, ze dopełniłeś wszelkich formalności. Niestety nie możesz łowić w swoim województwie gdyż Okręgi PZW nie pokrywają się z granicami województw. Musisz sprawdzić na stronie Okręgu lub jeśli są wyszczególnione w "Zezwoleniu", spis wód na jakich możesz dokonywać połowu. Będą to wody gospodarowane przez PZW i to na nich wolno Ci łowić. Sprawdź także "porozumienia" a dowiesz się gdzie jeszcze możesz łowić na podstawie dokonanych opłat.