Jump to content

Sandacz 2014

grzybek
 Share

Recommended Posts

Dawno nie mierzyłem się z sandaczem.

Od jutra można go łowić u nas.

Mam nadzieję, że nie przesłonią mi go inne ryby.

To sprytna, cwana bestia i do tego smaczna.

U nas już dzisiaj oszołomy planowali wypływać za sandaczem i pewnie pływali. Ech! Głupich nie sieją...  :(

Ja już na jutro spakowany i gotowy. ;)

Edited by Jotes

Można łowić zgodnie z RAPR już od dzisiaj

Na wodach morskich nie obowiązuje RAPR.

Trzcinisko to odcinek Martwej Wisły pod opieką PZW.

Z tego co wiem to wiele sandaczy pada w okresie ochronnym ale to inna broszka.

Ludzie, w tym wędkarze są często krótkowzroczni i pazerni.

Nie dość, że na wodach morskich sandacz ma wymiar 45cm to wielu nie przejmuje się ani okresem ochronnym ani wymiarem.

Mało kontroli a i kary pewnie niezbyt wysokie.

Kłusoli nigdzie nie brakuje.

Zanim świadomi wędkarze wypłyną to zbierają pozostałości, takie mam odczucie.

• 4 weeks later...

W końcu mogę sobie pozwolić na nockę nad wodą :) Zamierzam nastawić się na sandacza z gruntu. Jednak oglądałem pogodę i martwi mnie spadek cisnienia jaki zapowiadają. Czy ma ktoś może większe doświadczenie w obserwacji zależności wahań ciśnienia od brania ryb?

Od dziś do jutra rana ma spaść o ok. 10 hPa. Gdzieś słyszałem, że wahania w zakresie 10 hPa jeszcze nie zniecęcają całkiem ryb do brania ale powyżej tej wartości to już nie ma po co jechać nad wodę.

Może ktoś to potwierdzić lub obalić? Sczególnie w świetle zandera.

Z tego co mi wiadomo od znajomego ichtiologa, to spadek ciśnienia o 5hPa w ciągu 10 godzin jest odczuwalny przez ryby ale nie wpływa on jeszcze na ich żerowanie. Spadek o 10hPa w ciągu 12 godzin, taki jak opisujesz, ma wpływ i ryby przestają żerować. Każda przerwa w żerowaniu jest widoczna i sygnalizowana przez ryby gwałtownym żerowaniem przez 1-1,5 godziny. Jednak każda reguła ma swoje założenia. Zaniechanie żerowania dotyczy głównie ryb starszych oraz wszystkich z zamkniętym pęcherzem pławnym. Te z otwartym wyrównują ciśnienie poprzez wypuszczenie z niego powietrza lub zaczerpnięcie prosto z atmosfery. Ryby z zamkniętym pęcherzem muszą wyrównać ciśnienie poprzez wymianę gazową przez krwioobieg. I tu kolejna ciekawostka. Przy wzroście ciśnienia o 10hPa w ciągu 12 godzin sytuacja jest analogiczna dla ryb o zamkniętym pęcherzu pławnym.

I ostatnie założenie. Powyższe reakcje głównie dotyczą zbiorników zamkniętych lub dużych przepływowych. W rzekach te uwarunkowania nie są aż tak widoczne a tolerancja ryb jest znacząco wyższa.

Zmiany ciśnienia atmosferycznego znacząco wpływają na żerowanie ryb.

Nie mniej jednak ryby regulują sobie różnicę ciśnień (atmosferyczne/pęcherza pławnego) również przez zmianę głębokości żerowania.

Przynajmniej tak mi się wydaje.

Kumpel jak mieszkał w Krakowie, to na karpia sadowił się w mieście pomiędzy progami a na typowy grunt za leszkiem, sandałem albo sumem, tuż pod miastem w dole Wisły. Na pewno znasz miejscówki, niska skarpa 1,5 - 2,5 metra z dość sporą ilości krzewów na skraju u góry a sam brzeg bogaty w "zakola". Z mojej strony to tylko dygresja, wynik wspólnych rozmów. :)