Jump to content

łowienie z osobą towarzyszącą.

Jok3rStars
 Share

Recommended Posts

Witam. Już od jakiegoś czasu chodzę z kuzynem na ryby troszkę się zrelaksować główni na prywatnych stawach za pozwoleniem właściciela.Dzis kuzyn wyrobil sobie kartę z zezwoleniem. I mam do was pytanie odnośnie połowu ryb z osobą towarzyszącą która nie posiada karty. Dokładnie chodzi mi o to czy jeśli kuzyn posiada kartę i zezwolenie to czy może zabrać ze sobą osobę która będzie łowić na jego drugą wędkę i nie posiada karty oraz zezwolenia. Chodzi o połów na państwowym stawie.

Warunek podstawowy to nie możesz imeć ukończonych 14-tu lat. Kuzyn bierze pełną odpowiedzialność cywilną za Ciebie i Twoje postępowanie. Możesz łowić w ramach jego łowiska i jego limitu.

Jesli masz więcej niż 14-cie lat musisz posiadać własną kartę wędkarską.

Czyli posiadając kartę i zdając testy będę mógł z nim łowić?

Troszkę w odwrotnej kolejności i jeszcze "maleńka drobnostka". Najpierw w kole zdajesz egzamin, następnie w Starostwie wyrabiasz kartę wędkarską i drobnostka...w kole wyrabiasz sobie Legitymację Członkowską i dokonujesz stosownych opłat za wędkowanie (jeśli skończyłeś 14 lat!). W ramach uprawnień innej osoby, czyli zanim ukończysz 14 lat - "na cudzą kartę" - możesz łowić, jeśli jest to osoba dorosła. Jest jeszcze jedno ustępstwo, ale ono Ciebie nie dotyczy - chodzi o współmałżonków. :)

I jeszcze jedna "drobnostka"! To musisz znać jak pacierz!

Edited by Jotes

• 2 weeks later...

Ale ja jeżdżę z osoba która ma więcej niż 14 lat Jak przychodzi straż to mówię ze ta 2 wędka jest moja

Nie masz się czym chwalić. A straż lubi przed kontrolą poobserwować sobie wędkarzy.