Skocz do zawartości

Kilku letnia przerwa z wedkowaniem i oglupialem

slawol8
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest to moj pierwszy post na forum. Wedkowac zaczalem w wieku 5ciu lat moj tata kupil mi pierwsza wedke, zalozyl spławik i powiedzial co robic.Sam uzywal 2 wedwk jedna na sprężynie druga z splawikiem. Z czasem nauczyl mnie o co chodzi ze sprezyna a na koncu z blacha. Mial 2 telwskopy kazda ok 4m... Tylko to bylo 20 lat temu. Sześć lat minelo od smierci ojca miedzy czasie odkupilem od kolegi wedke york safari pilk i bylem na rybach 1 raz. Z ojcem bardzo lubilem polowac na karpia, koszyk/sprezyna zaneta, kulki waniliowe kukurydza i czerwony robak. A teraz ? Feedery pilkery jakies programy karpiowe (?) totalnie sie w tym wszystkim pogubilem. Obecnie przebywam w holandii a od nowego roku chcialbym zakupic pozwolenie na wedkowanie w holandii, ale najpierw chcialbym uzupelnic braki w wiedzy. Chcialbym miec jakis sprzecik na karpia itp. A drugi na drapiezniki. Czy ta wedka ktora mam podobno na dorsze (tak wyczytalem) nada sie do czegokolwiek ? Chetnie tez dowiem sie o reszcie - dla mnie - nowinek...

Co polecaxie poczytac ? Jest jakas ksiazka ? Poradnik na forum ?

Czy ta wedka ktora mam podobno na dorsze (tak wyczytalem) nada sie do czegokolwiek ?

Pewnie, że tak. Na przykład do połowów ... dorszy ;). Tak na poważnie, poczytaj forum, znajdziesz sporo przydatnych informacji, i o "karpiowaniu" i o spiningu.

Nikt Ci nie moze zabronić a każdy łowi sprzętem jaki ma. To wędkarz łowi a nie sprzęt, sprzęt jedynie pomaga mu osiągnąć cel. 

Jeszcze nie tak dawno, bez mała 30-ci lat temu, nad wodami króloway bambusy i żyłka z Gorzowa. Ryby złowione takim sprzetem do dziś nie zostały pobite w swojej wielkości, więc nie ma co marudzić, montować zestaw i nad wodę.

• 3 tygodnie później...

Masz całkiem przyzwoity sprzęt i jeżeli tylko jest w dobrym stanie to możesz próbowac,na forum jest dział dotyczący naturalnych zanęt i poczytaj wlaśnie tam,nie musisz wcale iść z duchem czasu  i na siłę używać sztucznych zanęt. To co wybierzesz zależy od Ciebie,ja bardzo cenię sobie właśnie takie tradycyujne łowy na karpia i zasiadki:)