slawol8 Napisano 14 Września 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Witam jest to moj pierwszy post na forum. Wedkowac zaczalem w wieku 5ciu lat moj tata kupil mi pierwsza wedke, zalozyl spławik i powiedzial co robic.Sam uzywal 2 wedwk jedna na sprężynie druga z splawikiem. Z czasem nauczyl mnie o co chodzi ze sprezyna a na koncu z blacha. Mial 2 telwskopy kazda ok 4m... Tylko to bylo 20 lat temu. Sześć lat minelo od smierci ojca miedzy czasie odkupilem od kolegi wedke york safari pilk i bylem na rybach 1 raz. Z ojcem bardzo lubilem polowac na karpia, koszyk/sprezyna zaneta, kulki waniliowe kukurydza i czerwony robak. A teraz ? Feedery pilkery jakies programy karpiowe (?) totalnie sie w tym wszystkim pogubilem. Obecnie przebywam w holandii a od nowego roku chcialbym zakupic pozwolenie na wedkowanie w holandii, ale najpierw chcialbym uzupelnic braki w wiedzy. Chcialbym miec jakis sprzecik na karpia itp. A drugi na drapiezniki. Czy ta wedka ktora mam podobno na dorsze (tak wyczytalem) nada sie do czegokolwiek ? Chetnie tez dowiem sie o reszcie - dla mnie - nowinek... Co polecaxie poczytac ? Jest jakas ksiazka ? Poradnik na forum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 14 Września 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Czy ta wedka ktora mam podobno na dorsze (tak wyczytalem) nada sie do czegokolwiek ? Pewnie, że tak. Na przykład do połowów ... dorszy . Tak na poważnie, poczytaj forum, znajdziesz sporo przydatnych informacji, i o "karpiowaniu" i o spiningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol8 Napisano 14 Września 2014 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Mialem na mysli raczej o zastosowaniu na niej koszyka ok 80gr. I polowaniu na karpia. Jednak ona jest dosc krotka o ile dobrze pamietam 2m 70cm. Wyrzut ma 50 - 190 gr. Co o tym sadzicie ? Problemem jest to ze jest dość sztywna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 14 Września 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Nikt Ci nie moze zabronić a każdy łowi sprzętem jaki ma. To wędkarz łowi a nie sprzęt, sprzęt jedynie pomaga mu osiągnąć cel. Jeszcze nie tak dawno, bez mała 30-ci lat temu, nad wodami króloway bambusy i żyłka z Gorzowa. Ryby złowione takim sprzetem do dziś nie zostały pobite w swojej wielkości, więc nie ma co marudzić, montować zestaw i nad wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 15 Września 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Panowie, fajna dyskusja, ciekawa i pouczająca ale ... nie na temat . Wydzieliłem posty dotyczące systemu opłat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MultiFishing_pl Napisano 1 Października 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Masz całkiem przyzwoity sprzęt i jeżeli tylko jest w dobrym stanie to możesz próbowac,na forum jest dział dotyczący naturalnych zanęt i poczytaj wlaśnie tam,nie musisz wcale iść z duchem czasu i na siłę używać sztucznych zanęt. To co wybierzesz zależy od Ciebie,ja bardzo cenię sobie właśnie takie tradycyujne łowy na karpia i zasiadki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi