Jump to content

Plecionka ślizga sie na kołowrotku

jaro
 Share

Recommended Posts

Mam problem z plecionką.

Mianowicie co wyjadę na ryby, a jeżdżę raz na tydzień muszę od nowa rozwijać i nawijać plecionkę, ponieważ ślizga się na kołowrotu.

Czy to wina plecionki? może ją czymś posmarować?

Związana na szpuli jest prawidłowo chyba, a i tak się ślizga.

• 1 month later...

Niektóre modele kołowrotków od nowości mają na szpuli naklejoną specjalną przeżroczystą taśmę dzięki której plecionka sie nie ślizga.Myślę ,że można by spróbować z izolacją elektryczną lub kawałkiem zwykłej taśmy klejącej bezbarwnej, powinno zdać egzamin.

• 2 weeks later...

Dokładnie podkład jest chyba najlepszym rozwiązaniem wielu wędkarzy nie wie nawet o czymś takim jest to proste a bez tego podkładu żyłka przemieszcza się robi się luźna na szpuli stwarzają sie niepotrzebne problemy które można rozwiązać bardzo prosto :) Jaro teraz już będziesz wiedział ze podkład musi być :)

• 1 year later...

Miałem podobny problem łowiąc obok morza irlandzkiego w północno-zachodniej części Wielkiej Brytanii łowiłem na plecionkę 0,50 i kołowrotek o wielkości 5000 lub 6000 i problem z podkładem rozwiązałem naklejając na szpulę twardą taśmę dwustronną a na szpulę nawinąłem około 300 metrów plecionki i po problemie polecam ten patent wszystkim łowiącym na plecionkę bardzo dobrze się sprawdza

Tak jak wspominano wyżej. Jeżeli nie potrzebujesz masy plecionki na szpuli, wystarczy podkład ze starej żyłki, jeżeli jednak wolisz mieć tylko plecionkę na niej, wystarczy nakleić na szpulę, papierową taśmę klejącą.
Nowsze modele, tak jak już wspominano, mają specialną taśmę na niej, a nawet antypoślizgowy materiał, także przy tych nowszych, nie ma czym się przejmować.

• 3 months later...

Podkład to warstwa/nawój dzięki któremu nie musisz nawijać pełnowartościowej linki "do pełna" na szpulę. Zwykle używam do tego starej żyłki, która po sezonie lub dwóch nadaję sie już tylko do wymiany. I tak, jeśli masz np. pojemność szpuli 250m żyłki 0,20 mm to możesz kupić szpulkę 150m a brakujące 100 to będzie tzw podkład. Inaczej musiałbyś kupić dwie szpulki po 150m i zostałby Ci zapas 50m linki, z którą nie wiadomo co zrobić.

Zarzucania w żaden sposób to nie utrudnia.